Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιαν-2018 12:27

  Berenberg: Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης υπό τη σκιά απεργιών της Γερμανίας, ο Μπερλουσκόνι και η Καταλονία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Berenberg: Οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης υπό τη σκιά απεργιών της Γερμανίας, ο Μπερλουσκόνι και η Καταλονία

  Την πολιτική, και όχι μόνο, κατάσταση στην Γερμανία, Ιταλία και Καταλονία αναλύει σε εκτενή έκθεσή της η Berenberg. Αναφέρεται στον κίνδυνο ενός επαναστατικού "όχι" από το SPD στην συνεργασία με Μέρκελ, στον νέο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων που φαίνεται πως ξεκινά στην χώρα, ενώ αναλύει τον ρόλο Μπερλουσκόνι στις επικείμενες εκλογές της Ιταλίας, καθώς και τη νημενία που επικρατεί στις αγορές παρά την δύσκολη κατάσταση στην Καταλονία. 

  Γερμανία-πολιτική: Ο κίνδυνος ενός επαναστατικού "όχι"

  Θα μπορούσε μια εξέγερση τύπου Corbyn στην κεντροαριστερή πτέρυγα του SPD να καταστρέψει το σχέδιο της Άνγκελα Μέρκελ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του CDU / CSU και του SPD;  Οι πολέμιοι της ιδέας μιας συμμαχίας με την Μέρκελ έχουν οργανώσει εκστρατεία για την προσέλκυση νέων μελών κατά της συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού.

  Τις πρώτες πέντε ημέρες της εκστρατείας που ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 7000 αιτήσεις για ένταξη, η ισχυρότερη εισροή σε πάνω από 40 χρόνια. Παρόλο που δεν αναμένουμε ότι η εκστρατεία θα επιτύχει, φέρει δύο σοβαρούς κινδύνους. Πρώτον, τα μέλη του SPD μπορεί πράγματι να καταψηφίσουν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων Μέρκελ – Σουλτς για μια κυβέρνηση συνασπισμού. Δεύτερον, για να προφυλαχθούν από έναν τέτοιο κίνδυνο, η συμφωνία συνασπισμού ανάμεσα στο CDU / CSU και το SPD που πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 4 Φεβρουαρίου, ενδέχεται να γέρνει έντονα προς ορισμένα αιτήματα του SPD με αποτέλεσμα την επιβολή σημαντικών βραχυπρόθεσμων βαρών στην γερμανική οικονομία. Τα αιτήματα του SPD στο μεταναστευτικό έχουν ήδη αποτελέσει σημαντικό αγκάθι στις συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης.

  "Γενικά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η πλειοψηφία των μελών του SPD θα αποφύγει τον κίνδυνο διεξαγωγής νέων εκλογών που πιθανώς θα βυθίσουν το κόμμα ακόμα και κάτω από το καταστροφικό αποτέλεσμα του 20,5% του περασμένου Σεπτεμβρίου. Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το SPD συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 19%", αναφέρει η Berenberg, σημειώνοντας ωστόσο πως η πιθανότητα το SPD να πει "όχι" τελικά σε μια κυβέρνηση συνεργασίας δεν είναι αμελητέα.

  Γερμανία – μισθοί: Απεργίες προ των πυλών

  Σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη την Γερμανία κάλεσε τους βιομηχανικούς εργάτες η ηγεσία του γερμανικού συνδικάτου IG Metall,  αφού το Σάββατο τερματίσθηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία οι περιφερειακές συνομιλίες που διεξάγονταν με την εργοδοσία. Από την Τετάρτη έως την Παρασκευή, η ισχυρή ένωση IG Metall θέλει να οργανώσει 24ωρες στάσεις εργασίας σε περισσότερα από 250 εργοστάσια. Η σύγκρουση δεν αφορά μόνο τους μισθούς (αν και η IG Metall ζητάει αύξηση κατά 6%). Το βασικό αίτημα της ένωσης είναι να διασφαλίσει λιγότερες ώρες εργασίας για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, όπως εκείνοι που επιθυμούν να φροντίσουν ηλικιωμένους συγγενείς ή μικρά παιδιά. Επειδή οι γερμανικές εταιρείες ήδη υφίστανται έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, οι εργοδότες είναι πολύ απρόθυμοι να ενδώσουν σε αυτό το αίτημα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στον πιο παρατεταμένο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων στην Γερμανία από το 2003.

  Όπως σημειώνει η Berenberg, σε κάποιο βαθμό, οι απεργίες μικρής κλίμακας αποτελούν μέρος της διαδικασίας αύξησης μισθών στην Γερμανία. Και ενώ αρχικά, οι απεργίες λαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα, στη συνέχεια προκύπτει συμβιβασμός και τελικά η όλη διαδικασία δεν αφήνει αποτύπωμα στο ΑΕΠ της χώρας. Στην προκειμένη περίπτωση η Berenberg εκτιμά ότι θα επέλθει τελικά κάποιου είδους συμβιβασμού μεταξύ της ένωσης και  των εργοδοτών τόσο όσον αφορά τους μισθούς όσο και τις ώρες εργασίας, τοποθετώντας τις αυξήσεις μισθών που θα λάβουν οι εργαζόμενοι του κλάδου λίγο πάνω από το 3%. Ωστόσο, οι υπόλοιποι κλάδοι αναμένεται να λάβουν μικρότερες αυξήσεις, με την μέση αύξηση μισθών στην χώρα να διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από το περυσινό 2,5%.

  Ιταλία: Ισχυρός ο Μπερλουσκόνι

  Πέντε εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συμμαχία της κεντροδεξιάς Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με δύο δεξιά κόμματα (Lega, FdI) θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 36% -39% των ψήφων, τα Πέντε Αστέρια το 28% και οι Κεντροαριστεροί Δημοκράτες PD το 24%. Οι δημοσκοπήσεις δεν μεταβλήθηκαν πολύ την περασμένη εβδομάδα. Αν και η εύθραυστη συμμαχία του Μπερλουσκόνι μπορεί να κερδίσει το 43% των εδρών με 38% των ψήφων, θα χρειαστεί πιθανώς το 40% των ψήφων για την πλειοψηφία των εδρών. Ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι αδύνατο, εξακολουθεί να φαίνεται απίθανο, σημειώνει η Berenberg. Όπως αναφέρει, πιθανότατα η Ιταλία οδεύει προς ένα "μετέωρο κοινοβούλιο". Τελικά, το αδιέξοδο μπορεί να επιλυθεί με κάποια συμφωνία μεταξύ των κεντροδεξιών και των κεντροαριστερών κομμάτων, ενδεχομένως ακόμη και υπό μορφή τεχνοκρατικής κυβέρνησης ή κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο επικεφαλής του PD, Πάολο Γκεντιλόνι, δήλωσε ότι το κόμμα του δεν εξετάζει συνασπισμό με την συμμαχία του Μπερλουσκόνι, καθώς αυτή η συμμαχία κυριαρχείται από "λαϊκιστικές και αντι-κοινοτικές δυνάμεις". Παρόλα αυτά, μια συμφωνία μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή φαίνεται πιθανή εάν η Lega είτε δεν συμμετέχει σε μια τέτοια συνεργασία είτε υποβαθμίσει τον ευρώ-σκεπτικισμό της, όπως έκανε η δεξιά FPÖ της Αυστρίας για να εισέλθει στην αυστριακή κυβέρνηση.

  Ισπανία: Ατάραχες οι αγορές από τους κλυδωνισμούς στην Καταλονία

  Τα αποσχιστικά κόμματα προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την ισχνή πλειοψηφία τους στο περιφερειακό κοινοβούλιο για να εκλέξουν εκ νέου τον Κάρλες Πούιντμοντον ως πρόεδρό τους. Ο αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας, που έχει αυτοεξοριστεί στο Βέλγιο, θα πρέπει να επιστρέψει στην Ισπανία προκειμένου να παρευρεθεί στην κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την επανεκλογή του ως προέδρου της Καταλονίας μετά τη γνώμη που εξέδωσε ομόφωνα το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να εκλεγεί ούτε και να κυβερνήσει από το εξωτερικό. Προς ώρας, σημειώνει η Berenberg, ο Μαριάνο Ραχόι φαίνεται να έχει τον έλεγχο της κατάστασης. Το γεγονός ότι η ισπανική οικονομία τα πηγαίνει καλά και οι προοπτικές για το 2018 φαίνονται θετικές, βοηθάει τους ενωτικούς. Πρόσφατα η Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε A- από ΒΒΒ+ προηγουμένως, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων