Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Ιαν-2018 10:43

  Κύπρος Προεδρικές Εκλογές: Μειωμένη η προσέλευση σε σύγκριση με το 2013

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:28

  Η ώρα της κρίσης και της κάλπης έφτασε για την Κύπρο. Οι πέντε κύριοι μονομάχοι μετρούν σήμερα δυνάμεις, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο ποιοι είναι οι δύο που θα εξασφαλίσουν εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, που θα διεξαχθεί σε μία εβδομάδα (Κυριακή 4 Φεβρουαρίου).

  Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που είχαν προηγηθεί αλλά και με βάση τα ποσοστά των κομμάτων που τους στηρίζουν, αποτελούν τους πέντε βασικούς υποψηφίους.

  Τη σχετική λίστα συμπληρώνουν οι Μιχάλης Μηνά, Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης και Ανδρέας Ευστρατίου.

  Δικαίωμα ψήφου έχουν 550.593 εκλογείς, οι οποίοι έχουν ήδη από τις 7 το πρωί να προσέρχονται στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, επιδεικνύοντας στο ανάλογο εκλογικό κέντρο είτε την πολιτική τους ταυτότητα είτε το εκλογικό τους βιβλιάριο.

  Μεγάλο αίνιγμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το αργότερο μέχρι τις 20:10 το βράδυ, είναι αφενός το ζευγάρι των υποψηφίων που θα βρεθεί στον δεύτερο γύρο και αφετέρου τα ποσοστά που θα εξασφαλίσει ο κάθε υποψήφιος. Ωστόσο, υπάρχει η πιθανότητα να δοθεί παράταση αν παρατηρηθεί μεγαλύτερη προσέλευση τις τελευταίες ώρες.

  Χαμηλή προσέλευση μέχρι τις 17:00

  Χαμηλότερο είναι το ποσοστό προσέλευσης πολιτών στις κάλπες για τις κυπριακές προεδρικές εκλογές του 2018 σε σύγκριση με τις εκλογές του 2013. Σύμφωνα με στοιχεία τον Γενικό Έφορο Εκλογής, Κύπρο Κυπριανού, η προσέλευση μέχρι τις 17:00 ανήλθε στο 66,2% σε σύγκριση με το 77,6% το 2013. 

  Ενδεχόμενο παράτασης υπάρχει μόνο αν περιμένουν ψηφοφόροι ουρά, έξω από εκλογικό κέντρο, διευκρίνισε ο κ. Κυπριανού.

  Νωρίτερα, στις 15:00, σύμφωνα με στοιχεία του sigmalive.com, η προσέλευση ανήλθε στο 50,9% σε αντιστοιχία με το 61,35% το 2013.

   
   

   

  προσέλευση

   

  Προηγουμένως, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Εκλογής εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, μέχρι τις 12 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 28,51% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή 26,452 χιλιάδες άτομα. Σημειώνεται ότι μέχρι τις 12 το μεσημέρι στις Προεδρικές εκλογές του 2013 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 42,2% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

   

  Σύμφωνα με τον Έπαρχο Αμμοχώστου Γεώργιο Χρυσαφίνη, μέχρι τις 12 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 28% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, δηλαδή 8,879 χιλιάδες άτομα. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2013 είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα το 37% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

  Στη Λεμεσό, σύμφωνα με τον Έφορο Εκλογής της εκλογικής περιφέρειας, Αναπληρωτή Έπαρχο Μάριο Αλεξάνδρου, μέχρι τις 12:00 άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα 39,701 εκλογείς, δηλαδή το 26,1% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Στον πρώτο γύρο των Προεδρικών εκλογών του 2013, μέχρι τις 12:00 είχε προσέλθει το 39,5% των ψηφοφόρων της εκλογικής περιφέρειας Λεμεσού, ενώ στις Προεδρικές εκλογές του 2008, το ποσοστό ήταν 45,5%.

  Νωρίτερα, και συγκεκριμένα έως τις 10:00, σύμφωνα με τον Γενικό Έφορο Εκλογής Κύπρο Κυπριανού, προσλήλθε στην κάλπη ποσοστό 10,5%. Το 2013, μέχρι τις 10 το πρωί είχε προσέλθει στις κάλπες το 13% του εκλογικού σώματος.

   

  προσέλευση

   

  Δηλώσεις πολιτικών

  Αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε μεταξύ άλλων πως "πολιτικός αντίπαλος είναι τα προβλήματα του λαού τα οποία πρέπει όλοι να αντιμετωπίσουμε".

  Με τη συνοδεία της συζύγου του προσήλθε στο εκλογικό κέντρο στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λευκωσίας ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς. "Σήμερα είναι η μέρα της Δημοκρατίας, είναι η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες", δήλωσε ο κ. Μαλάς εξερχόμενος της αίθουσας ψηφοφορίας.

  Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε, με το πέρας του εκλογικού του δικαιώματος, ότι σήμερα πλέον είναι πρωταγωνιστές οι πολίτες. "Οι πολίτες σήμερα, με την επιλογή τους, ενισχύουν τη δημοκρατία", τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι οι πολίτες καλούνται να φέρουν την ελπίδα με την επιλογή τους.

  "Γιορτή της δημοκρατίας", χαρακτήρισε τη σημερινή ψηφοφορία ο υποψήφιος για την προεδρία Γιώργος Λιλλήκας. Κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες και να αποφασίσουν οι ίδιοι ποιον επιθυμούν να διαχειριστεί το μέλλον τους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το ποσοστό αποχής δεν θα είναι υψηλό.

  Ο πρόεδρος του Ε.ΛΑ.Μ, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι έφτασε η ώρα οι πολίτες και ο λαός "να αποφασίσουν σε ποιους θα δώσουν τη δύναμη και ποιους εμπιστεύονται να επιλύσουν τα προβλήματά τους". 

  Ο υποψήφιος για την προεδρία Μιχάλης Μηνά, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, κάλεσε τους νέους "να σηκωθούν από τα καφέ και να πάνε να ψηφίσουν, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης εθνικής σωτήριας.

  Ο υποψήφιος για την προεδρία Χάρης Αριστείδου δήλωσε ότι αν ο λαός που έπαθε τόσες φορές τόσα κακά, τον εκλέξει, "θα φορέσει χειροπέδες σε όλους εκείνους, οι οποίοι διά ψευδών παραστάσεων έκλεψαν τη ψήφο του".

  Ο υποψήφιος Ανδρέας Ευστρατίου κάλεσε τον κόσμο να επιλέξει εκείνον που θεωρεί καταλληλότερο και ευχαρίστησε το Υπουργείο Εσωτερικών για τις διευκολύνσεις που παραχωρεί σε άτομα με αναπηρία.

  Ο υποψήφιος Χριστάκης Καπηλιώτης δήλωσε ότι, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, "νιώθει ικανοποιημένος, αφού του δόθηκε η ευκαιρία να στείλει τα μηνύματά του στον κόσμο".

   

  *Με πληροφορίες από sigmalive.com, philenews.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων