Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιαν-2018 12:38

  Edelman: Η ανησυχία για τα fake news αλλάζει το χάρτη της εμπιστοσύνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά αρκετά χρόνια όπου το κοινό ενίσχυε την εμπιστοσύνη του σε "κάποιο άτομο σαν και μένα", η τάση αυτή ανατρέπεται στο τελευταίο Trust Barometer της Edelman.

  Mε βάση την έρευνα του 2018, αυξήθηκε αισθητά η εμπιστοσύνη σε ειδικούς και πανεπιστημιακούς, ενώ αυτή προς "τα άτομα σαν και μένα" έπεσε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών, μετά από μείωση κατά 6%.

  Τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από την 18η ετήσια έρευνα της Edelman, που πραγματοποιείται σε 28 χώρες με 33.000 ερωτώμενους και τα αποτελέσματά της ανακοινώνονται κάθε χρόνο στο World Forum στο Davos.

  Ανατροπές φέρνει και η ανησυχία για τη Βαβέλ της πληροφόρησης και τα Fake News. Οι επτά στους 10 ανησυχούν για το ότι τα Fake News χρησιμοποιούνται ως όπλο με κάποιο στόχο, κυρίως πολιτικό. Έτσι μετά από χρόνια χαμηλές πτήσεις για τους δημοσιογράφους και τα media, η τελευταία έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια αισθητή ανάκαμψη στην εμπιστοσύνη που έχει το κοινό προς τους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

  Η εμπιστοσύνη προς αυτούς είναι αυξημένη κατά 12%. Αντίθετα υπάρχει κάμψη στην εμπιστοσύνη προς τις πληροφορίες που διακινούνται από τα Κοινωνικά Δίκτυα. Συνολικά εκφράζεται υψηλότερη εμπιστοσύνη στα media από ότι στα Κοινωνικά Δίκτυα. Είναι ενδιαφέρον ότι το 50% των πολιτών αναζητά ειδήσεις λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα και το 25% τις αποφεύγει γιατί τις βρίσκει ενοχλητικές.

  Η επιθυμία του γενικού κοινού να βρει σταθερές για να βασιστεί φαίνεται και στην ανάκαμψη της εμπιστοσύνης προς τους επικεφαλής των επιχειρήσεων, που είναι αυξημένη κατά 7%.

  Οι πολίτες πάντως απαιτούν περισσότερα από τους Διευθύνοντες Συμβούλους, καθώς  οι δύο στους τρεις τους θέλουν να παίρνουν πρωτοβουλίες, που μπορούν να καλύψουν ακόμα και τα κενά των κυβερνήσεων και των πολιτικών (ειδικά σε θέματα όπως η απασχόληση). 

  Η εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς των ΗΠΑ και ειδικά προς την κυβέρνηση, είναι σε κάθετη πτώση. Αντίθετα η εμπιστοσύνη έχει αυξηθεί στην Κίνα, αλλά και σε χώρες όπως η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων