Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιαν-2018 10:34

  Διάλογο προκρίνει ο Γιούνκερ για την Καταλονία - Απαντά σε επιστολή 188 προσωπικοτήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Διάλογο προκρίνει ο Γιούνκερ για την Καταλονία - Απαντά σε επιστολή 188 προσωπικοτήτων

  Απάντηση δια του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έδωσε η Κομισιόν στην ανοικτή επιστολή 188 προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο διεθνώς -μεταξύ των οποίων και ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης- αναφορικά με την κατάσταση στην Καταλονία.

  Ειδικότερα, όπως προκύπτει από δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Κομισιόν, απαντώντας στη κριτική τους για τον τρόπο με τον οποίο οι ισπανικές αρχές χειρίζονται το αίτημα ανεξαρτησία της Καταλονίας, σημειώνει ότι "έχει τη γνώμη ότι το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα, τηρώντας τους νόμους της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού σε θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη". Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θυμίζει πως "η Επιτροπή έχει καλέσει επίσης όλες τις σχετικές πλευρές να κινηθούν ταχέως από την αντιπαράθεση στον διάλογο, μιας και η βία δεν μπορεί ποτέ να καταστεί όργανο άσκησης πολιτικής".

  Υπενθυμίζεται ότι με την επιστολή τους -η οποία απευθυνόταν και στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς- οι 188 συνυπογράφοντες έθιγαν ότι ο τρόπος με τον οποίο οι ισπανικές αρχές χειρίζονται το αίτημα ανεξαρτησία της Καταλονίας έρχεται σε αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές αρχές και συγκεκριμένα, με την Αρχή του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ως δεσμευτικών στα κράτη μέλη.

  Αναλύοντας τους λόγους που στοιχειοθετούν την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Καταλονία, οι συνυπογράφοντες εξέφραζαν "τη βαθιά ανησυχία τους για το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ "συγχωρούν" την παραβίαση αυτή στην Ισπανία" και ζητούν από την Επιτροπή "να εξετάσει την κατάσταση στην Ισπανία στο πλαίσιο του Κανόνα Δικαίου, όπως έπραξε προηγουμένως για άλλα κράτη μέλη".

  Αναλυτικά, η απάντηση της Κομισιόν, δια του Ζ. Κ. Γιούνκερ:

  20 Δεκεμβρίου 2017

  Αγαπητά Αξιότιμα Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

  Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας στις 6 Νοεμβρίου 2017, κατά την οποία μου γνωστοποιείται μία ανοιχτή επιστολή από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, διανοούμενους και Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφορικά με την τήρηση του κράτους δικαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδρυθεί βασισμένη στις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και τον σεβασμό σε θεμελιώδη δικαιώματα. Κάθε ένα από αυτά χρειάζεται και τα υπόλοιπα. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα βλάψει τα υπόλοιπα.

  Σχετικά με το ζήτημα που θίγεται στην επιστολή, η θέση της Επιτροπής παραμένει η ίδια που είχε εκφραστεί και από τον Πρώτο Αντιπρόεδρο Τίμερμανς κατά την παρουσία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 4 Οκτωβρίου. Η Επιτροπή έχει καλέσει επίσης όλες τις σχετικές πλευρές να κινηθούν ταχέως από την αντιπαράθεση στον διάλογο, μιας και η βία δεν μπορεί ποτέ να καταστεί όργανο άσκησης πολιτικής. Η Επιτροπή έχει την γνώμη ότι το δικαστικό σύστημα της Ισπανίας λειτουργεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα, τηρώντας τους νόμους της Ισπανίας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού σε θεμελιώδη δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα σε μία δίκαιη δίκη.

  Αναλυτικά, η ανοικτή επιστολή προς Κομισιόν και Συμβούλιο, που υπογράφουν 188 πανεπιστημιακοί και πολιτικοί από όλο τον κόσμο:

  ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

  3 Νοεμβρίου 2017

  Αγαπητέ Πρόεδρε Γιούνκερ, αγαπητέ Πρόεδρε Τουσκ,

  Είμαστε ακαδημαϊκοί, πολιτικοί, διανοούμενοι και μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που απευθύνονται σε εσάς, λόγω της εξής ανησυχίας: Η Ευρωπαϊκή Ένωση διακήρυξε την Αρχή του Κράτους Δικαίου και τον σεβασμό των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ως δεσμευτικών στα κράτη μέλη της (άρθρα 2 και 6 της Συνθήκης της Λισαβόνας). Η ηγεσία της ΕΕ υπήρξε σθεναρός προστάτης αυτών των θεμελιωδών κανόνων, και πιο πρόσφατα αντιτάχθηκε στις προσπάθειες της πολωνικής κυβέρνησης να υπονομεύσει την ανεξαρτησία των δικαστών, καθώς και τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης για τη καταπίεση της κοινωνίας των πολιτών και των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για το γεγονός ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ "συγχωρούν" την παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ισπανία, ιδίως όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης της Ισπανίας στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Δεν διαλέγουμε "πλευρά" πολιτικά για την ουσία της διαμάχης για την εδαφική κυριαρχία και γνωρίζουμε τις διαδικαστικές ελλείψεις στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος. Η ανησυχία μας αφορά το κράτος δικαίου, όπως εφαρμόζεται από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

  Η ισπανική κυβέρνηση έχει αιτιολογήσει τις ενέργειές της, επικαλούμενη λόγους διατήρησης ή αποκατάστασης της συνταγματικής τάξης. Η ΕΕ δήλωσε ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα για την Ισπανία. Τα ζητήματα της εθνικής κυριαρχίας είναι πράγματι θέματα εσωτερικής πολιτικής στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο οι ισπανικές αρχές χειρίζονται τα αιτήματα ανεξαρτησίας που εκφράζει ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Καταλονίας συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου, και συγκεκριμένα:

  1 / Το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο απαγόρευσε το προγραμματισμένο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Καταλονίας για την 1η Οκτωβρίου, καθώς και τη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της Καταλονίας που είχε προγραμματιστεί για τις 9 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι αυτές οι προγραμματισμένες ενέργειες παραβιάζουν το άρθρο 2 του ισπανικού Συντάγματος που ορίζει την αδιαχώριστη ενότητα του ισπανικού έθνους, καθιστώντας έτσι παράνομη την απόσχιση. Εντούτοις, επιβάλλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το άρθρο 2, το δικαστήριο παραβίασε τις συνταγματικές διατάξεις σχετικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, και την ελευθερία του λόγου - τις δύο αρχές που ενσωματώνονται σε δημοψηφίσματα και κοινοβουλευτικές συζητήσεις ανεξαρτήτως του αντικειμένου τους. Χωρίς να παρεμβαίνουμε στις ισπανικές συνταγματικές διαφορές ή στο ισπανικό δίκαιο, παρατηρούμε ότι είναι μια παρωδία δικαιοσύνης για την επιβολή μιας συνταγματικής διάταξης παραβιάζοντας τα θεμελιώδη δικαιώματα. Έτσι, οι αποφάσεις του Δικαστηρίου και οι πράξεις της ισπανικής κυβέρνησης για τις οποίες οι αποφάσεις αυτές παρείχαν νομική βάση παραβιάζουν τόσο το πνεύμα όσο και το γράμμα του κράτους δικαίου.

  2 / Στις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα, οι ισπανικές αρχές έλαβαν μια σειρά κατασταλτικών μέτρων κατά των δημοσίων υπαλλήλων, των βουλευτών, των δημάρχων, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των εταιρειών και των πολιτών. Η διακοπή λειτουργίας του διαδικτύου και άλλων τηλεπικοινωνιακών δικτύων κατά τη διάρκεια και μετά την εκστρατεία δημοψηφίσματος είχε σοβαρές συνέπειες στην άσκηση της ελευθερίας της έκφρασης.

  3 / Την ημέρα των δημοψηφισμάτων, η ισπανική αστυνομία απέκτησε υπερβολική ισχύ και άσκησε βία εναντίον ειρηνικών ψηφοφόρων και διαδηλωτών - σύμφωνα με το παρατηρητήριο Human Rights Watch. Μια τέτοια δυσανάλογη χρήση βίας είναι μια αδιαμφισβήτητη κατάχρηση εξουσίας στη διαδικασία επιβολής του νόμου.

  Η σύλληψη και η φυλάκιση, στις 16 Οκτωβρίου, των ακτιβιστών Jordi Cuixart και Jordi Sànchez (προέδρων, αντίστοιχα, της Εθνικής Συνέλευσης της Καταλονίας και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς), αποτελεί κατάχρηση της δικαιοσύνης. Τα γεγονότα που οδηγούν σε αυτή την καταδίκη δεν μπορούν να θεωρηθούν ως παρεκτροπή, αλλά ως ελεύθερη άσκηση του δικαιώματος ειρηνικής δημόσιας εκδήλωσης, όπως προβλέπει το άρθρο 21 του ισπανικού Συντάγματος.

  Η ισπανική κυβέρνηση, στις προσπάθειές της να διαφυλάξει την κυριαρχία του κράτους και το αδιαίρετο του έθνους, παραβίασε τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες που εγγυάται η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς και τα άρθρα 2 και 6 του βασικού νομικού κειμένου της ΕΕ (Συνθήκη της Λισαβόνας). Η παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών που προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της ΕΕ δεν μπορεί να είναι μια εσωτερική υπόθεση οποιασδήποτε κυβέρνησης. Η σιωπή της ΕΕ και η απόρριψη της εφευρετικής διαμεσολάβησης είναι αδικαιολόγητη. Οι ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ως προστασία του κράτους δικαίου, έστω και αν βασίζονται σε συγκεκριμένες νομικές διατάξεις.

  Σε αντίθεση με τον κανόνα δικαίου (σύστημα αρχών μέσω κανόνων που έχουν θεσπιστεί με ορθή νομική διαδικασία ή που εκδίδονται από δημόσια αρχή), το κράτος δικαίου συνεπάγεται επίσης τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών - κανόνων που καθιστούν το νόμο δεσμευτικό όχι μόνο επειδή είναι διαδικαστικά ορθός, αλλά κατοχυρώνει τη δικαιοσύνη. Το κράτος δικαίου, το οποίο κατανοείται έτσι, παρέχει νομιμότητα στις δημόσιες αρχές στις φιλελεύθερες δημοκρατίες. Ζητάμε, συνεπώς, από την Επιτροπή να εξετάσει την κατάσταση στην Ισπανία στο πλαίσιο του Κανόνος Δικαίου για την επιβολή του κράτους δικαίου, όπως έπραξε προηγουμένως για άλλα κράτη μέλη. Η ηγεσία της ΕΕ επανέλαβε ότι η βία δεν μπορεί να είναι ένα μέσο στην πολιτική, αλλά έχει σιωπηρά συγχωρήσει τις ενέργειες της ισπανικής αστυνομίας και έχει κρίνει ότι οι ενέργειες της ισπανικής κυβέρνησης είναι σύμφωνες με το κράτος δικαίου. Μια τέτοια αναγωγική, αναχρονιστική εκδοχή του κράτους δικαίου, δεν πρέπει να γίνει η νέα πολιτική λογική της Ευρώπης. Είναι επικίνδυνο και κινδυνεύει να προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημία στην Ένωση. Καλούμε λοιπόν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή να πράξουν ό, τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της αρχής του κράτους δικαίου ως το θεμέλιο της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη, καταπολεμώντας κάθε μορφή κατάχρησης εξουσίας που έχουν διαπράξει τα κράτη μέλη. Χωρίς αυτό, και χωρίς σοβαρή προσπάθεια πολιτικής διαμεσολάβησης, η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη και τη δέσμευση των πολιτών της.

  Η κρίση έχει εν τω μεταξύ αναπτυχθεί περαιτέρω (η Καταλανική Κυβέρνηση κρατήθηκε, εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του κ. Πουντζεμόν). Παρακολουθούμε με προσοχή την κατάσταση για τα συμφέροντα της δημοκρατίας στην Καταλονία, την Ισπανία και την Ευρώπη, διότι δεν μπορούν να διαχωριστούν και επιμένουμε περισσότερο στη σημασία που έχει για την ΕΕ να εποπτεύει τον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών από όλα τα μέρη.

  Ειδικότερα, την πρωτοβουλία των Albena Azmanova (University of Kent) και Barbara Spinelli (συγγραφέα, Mέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), συνυπογράφουν οι:

  Etienne Balibar, université Paris Nanterre and Kingston University London

  David Gow, editor, Social Europe

  Kalypso Nicolaidis, Oxford University, Director of the Center for International Studies

  Mark Davis, University of Leeds, Founding Director of the Bauman Institute

  Cristina Lafont, Northwestern University (Spanish citizen)

  Ash Amin, Cambridge University

  Yanis Varoufakis, DiEM25 co-founder

  Rosemary Bechler, editor, openDemocracy

  Gustavo Zagrebelsky professor of constitutional law, University of Turin

  Antonio Negri, Philosopher, Euronomade platform

  Costas Douzinas, Birkbeck, University of London

  Robert Menasse, writer, Austria

  Dimitrios Papadimoulis, Vice President of the European Parliament (GUE-NGL)

  Ulrike Guérot, Danube University Krems, Austria & Founder of the European Democracy Lab, Berlin

  Judith Butler, University of California, Berkeley and European Graduate School, Switzerland

  Philip Pettit, University Center for Human Values, Princeton University (Irish citizen)

  Josep-Maria Terricabras, Member of European Parliament (Greens/EFA)

  Hauke Brunkhorst, University of Flensburg

  Judit Carrera, Centre for Contemporary Culture of Barcelona

  Gabriele Zimmer, Member of European Parliament (President, GUE/NGL)

  Philippe Schmitter, European University Institute, Florence

  Bart Staes, Member of European Parliament (Flemish Greens)

  Jón Baldvin Hannibalsson, former minister for foreign affairs and external trade of Iceland

  Diana Wallis, former Vice President of the European Parliament

  Craig Calhoun, President, Berggruen Institute; Centennial Professor at the London School of Economics and Political Science (LSE)

  Jane Mansbridge, Kennedy School of Government, Harvard University

  Josu Juaristi Abaunz, Member of European Parliament (GUE-NGL)

  Alyn Smith, Member of the European Parliament (Greens/EFA)

  Thor Gylfason, University of Iceland and Research Fellow at CESifo, Munich/former member Iceland Constitutional Council 2011

  Jordi Solé, Member of European Parliament (Greens/EFA)

  Judith Revel, Université Paris Nanterre

  Seyla Benhabib, Yale University

  Catedra Ferrater Mora Distinguished Professor in Girona (2005)

  Arjun Appadurai, Institute for European Ethnology, Humboldt University, Berlin

  Susan Buck-Morss, CUNY Graduate Center and Cornell University

  Ramon Tremosa i Balcells, Member of European Parliament (Alde)

  Anastasia Nesvetailova, Director, City Political Economy Research Centre, City University of London

  Nancy Fraser, The New School for Social Research, New York (International Research Chair in Social Justice, Collège d’études mondiales, Paris, 2011-2016)

  Jill Evans, Member of the European Parliament (Greens/EFA)

  Regina Kreide, Justus Liebig University, Giessen

  Jodi Dean, Hobart and William Smith Colleges, Geneva NY

  Tatjana Zdnoka, Member of the European Parliament (Greens/EFA)

  Wendy Brown, University of California, Berkley

  Roberta De Monticelli, University San Raffaele, Milan

  Sophie Wahnich, directrice de recherche CNRS, Paris

  Christoph Menke, University of Potsdam, Germany

  Tanja Fajon, Member of the European Parliament (S&D)

  Robin Celikates, University of Amsterdam

  Eric Fassin, Université Paris-8 Vincennes - Saint-Denis

  Paul Molac, Member of the French Parliament (écologiste)

  Alexis Cukier, Université Paris Nanterre

  Diogo Sardinha, university Paris/Lisbon

  Luke Ming Flanagan, Member of the European Parliament (GUE-NGL)

  Dario Castiglione, University of Exeter Hamit Bozarslan, EHESS, Paris

  Frieder Otto Wolf, Freie Universität Berlin

  Gerard Delanty, University of Sussex

  Boaventura de Sousa Santos, Coimbra University and University of Wisconsin-Madison

  Sandro Mezzadra, Università di Bologna

  Camille Louis, University of Paris 8 and Paris D

  Philippe Aigrain, writer and publisher

  Yann Moulier Boutang and Frederic Brun, Multitudes journal

  Anne Querrien and Yves Citton, Multitudes journal

  Bruce Robbins, Columbia University

  Michèle Riot-Sarcey, université Paris-VIII-Saint-Denis

  Zeynep Gambetti, Bogazici University, Istanbul (French citizen)

  Andrea den Boer, University of Kent, Editor-in-Chief, Global Society: Journal of Interdisciplinary International Relations

  Moni Ovadia, writer and theatre performer

  Merja Kyllönen, Member of the European Parliament (GUE/NGL)

  Guillaume Sibertin-Blanc, Université Paris 8 Saint-Denis

  Peter Osborne, Centre for Research in Modern European Philosophy, Kingston University, London

  Ilaria Possenti, University of Verona Nicola Lampitelli, University of Tours, France

  Yutaka Arai, University of Kent

  Enzo Rossi, University of Amsterdam, Co-editor, European Journal of Political Theory

  Petko Azmanov, journalist, Bulgaria

  Etienne Tassin, Université Paris Diderot

  Lynne Segal, Birkbeck College, University of London Danny Dorling, University of Oxford

  Maggie Mellon, social policy consultant, former executive member Women for Independence

  Vanessa Glynn, Former UK diplomat at UKRep to EU

  Alex Orr, exec mbr, Scottish National Party/European Movement in Scotland

  Bob Tait, philosopher, ex-chair Langstane Housing Association, Aberdeen

  Isobel Murray, Aberdeen University

  Grahame Smith, general secretary, Scottish Trades Union Congress

  Igor Šoltes, Member of the European Parliament (Greens/EFA)

  Pritam Singh, Oxford Brookes University

  John Weeks, SOAS, University of London

  Jordi Angusto, economist at Fundació Catalunya-Europa

  Leslie Huckfield, ex-Labour MP, Glasgow Caledonian University

  Ugo Marani, University of Naples Federico II and President of RESeT

  Gustav Horn, Scientific Director of the Macroeconomic Policy Institute of the Hans Böckler Stiftung

  Chris Silver, journalist/author

  François Alfonsi, President of EFA (European Free Alliance)

  James Mitchell, Edinburgh University Harry Marsh, retired charity CEO

  Desmond Cohen, former Dean, School of Social Sciences at Sussex University

  Yan Islam, Griffith Asia Institute

  David Whyte, University of Liverpool

  Katy Wright, University of Leeds

  Adam Formby, University of Leeds

  Nick Piper, University of Leeds

  Matilde Massó Lago, The University of A Coruña and University of Leeds

  Jim Phillips, University of Glasgow

  Rizwaan Sabir, Liverpool John Moores University

  Pablo Ciocchini, University of Liverpool

  Feyzi Ismail, SOAS, University of London

  Kirsteen Paton, University of Liverpool

  Stefanie Khoury, University of Liverpool

  Xavier Rubio-Campillo, University of Edinburgh

  Joe Sim, Liverpool John Moores University

  Paul Molac, Member of the French Parliament

  Hannah Wilkinson, University of Keele

  Gareth Dale, Brunel University

  Robbie Turner, University of St Andrews

  Will Jackson, Liverpool John Moores University

  Louise Kowalska, ILTUS Ruskin University

  Alexia Grosjean, Honorary member, School of History, University of St Andrews

  Takis Hadjigeorgiou, Member of the European Parliament (GUE-NGL)

  Paul McFadden, York University

  Matthias E. Storme, Catholic University of Leuven

  Phil Scraton, Queen's University Belfast

  Oscar Berglund, University of Bristol

  Michael Lavalette, Liverpool Hope University

  Owen Worth, University of Limerick

  Ronnie Lippens, Keele University

  Zoë Dingwall, political adviser EFA (European Free Alliance)

  Andrew Watterson, Stirling University

  Steve Tombs, The Open University

  Emily Luise Hart, University of Liverpool

  David Scott, The Open University

  Anders Eriksson, bureau EFA (European Free Alliance), European Parliament

  Bill Bowring, Birkbeck College, University of London

  Sofa Gradin, King’s College London

  Michael Harrison, University of South Wales

  Ana Manzano-Santaella, University of Leeds

  Noëlle McAfee, Emory University

  Peter J. Verovšek, University of Sheffield

  Peter Dews, University of Essex

  Martin Matuštík, Arizona State University (Czech citizen)

  Camil Ungureanu, Pompeu Fabra University, Barcelona

  Dafydd Huw Rees , Cardiff University

  Patrick Le Hyaric, Member of the European Parliament (GUE-NGL)

  Martin Beck Matuštík, Arizona State University

  Hans-Peter Krüger, University of Potsdam

  Loren Goldman, University of Pennsylvania

  Federica Gregoratto, University of St.Gallen

  Rurion Soares Melo, Universidade de São Paulo

  Pieter Duvenage, Cardiff University and editor, Journal for Contemporary History

  Chad Kautzer, Lehigh University

  Peter A. Kraus, University of Augsburg

  David Ingram, Loyola University of Chicago

  Alain-G. Gagnon, Université du Québec à Montréal

  Peter Bußjäger, Institut für Föderalismus, Innsbruck

  Nelly Maes, Former Member of the European Parliament, former President of European Free Alliance

  Nicolas Levrat, University of Geneva

  Helmut Scholz, Member of the European Parliament (GUE/NGL)

  Michel Seymour, Université de Montréal

  Simon Toubeau, University of Nottingham

  Georg Kremnitz, Universität Wien Keith

  Gerard Breen, Queen’s University Belfast

  Alan Price, Swansea University

  Fernando Ramallo, Universidade de Vigo

  Nicolas Levrat, University of Geneva, Director of the International Law Department

  Jordi Matas, Professor of Political Science, University of Barcelona

  Simon Toubeau, University of Nottingham

  María Pilar García Negro, University of Coruña

  María do Carme García Negro, University of Santiago de Compostela

  Francisco Rodríguez, writer

  Carme Fernández Pérez-Sanjulián, University of Coruña

  Patrice Poujade, Université de Perpignan

  Colin H Williams, Cardiff and Cambridge University

  Nicolas Berjoan, Université de Perpignan

  Joan Peitavi, Université de Perpignan

  Alà Baylac-Ferrer, Université de Perpignan

  Guglielmo Cevolin, University of Udine, Italy

  Robert Louvin, Professor of Comparative Law, University of Calabria

  Günther Dauwen, Secretary General of the Centre Maurits Coppieters

  Bart Maddens, Catholic University of Leuven

  Alan Sandry, Swansea University

  Justo Serrano Zamora, Bavarian School of Public Policy

  Ivo Vajgl, Member of the European Parliament (Alde)

  Alberto Aziz Nassif, Centro de Investigaciones y Estudios Superiores en Antropología Social, México

  Sandrina Antunes, University of Minho, Portugal

  Pablo Beramendi, Duke University

  Nico Krisch, Graduate Institute of International and Development Studies, Geneva

  Miguel Urbán Crespo, Member of the European Parliament (GUE/NGL).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων