Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 16:02

  ΔΝΤ: "Βλέπει" επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2018 και το 2019

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Προς τα πάνω αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόσο για φέτος όσο και για το 2019, αναφέροντας παράλληλα ότι η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ αναμένεται να τονώσει τις επενδύσεις στην μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και να βοηθήσει τους βασικούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ. 

  Ωστόσο, στην επικαιροποίηση των προβλέψεών του για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές (World Economic Outlook) το ΔΝΤ, προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ είναι πιθανό να αρχίσει να εξασθενεί μετά το 2022, καθώς τα προσωρινά κίνητρα για δαπάνες που δίνουν οι φορολογικές περικοπές θα αρχίσουν να εξαντλούνται. 

  Οι φορολογικές περικοπές πιθανώς θα διευρύνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, θα ενισχύουν το αμερικανικό δολάριο και θα επηρεάσουν τις διεθνείς ροές επενδύσεις, αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Maurice Obstfeld. 

  Στις αναθεωρημένες προβλέψεις του, το Ταμείο εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,9% το 2018 και το 2019, ποσοστό βελτιωμένο κατά 0,2 μονάδες σε σχέση με τις εκτιμήσεις του περασμένου Οκτωβρίου. 

  Στις ΗΠΑ, οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,7% φέτος (από 2,3% που προέβλεπε τον Οκτώβριο) ενώ ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2019. 

  Επίσης το Ταμείο σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και την Ασία, ήταν  σημαντικά ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2017 εκτιμάται πλέον ότι έτρεξε με ταχύτερο ρυθμό της τάξης το 3,7% από 3,6% που είχε προβλέψει το ΔΝΤ στο World Economic Outlook του Οκτωβρίου. 

  Ακόμη το ΔΝΤ αναθεώρησε προς τα πάνω κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη (2,2% το 2018 και 2% το 2019), ιδίως για τη Γερμανία την Ιταλία και την Ολλανδία, γεγονός που "αντανακλά την ισχυρότερη δυναμική της εγχώριας ζήτησης και την υψηλότερο εξωτερική ζήτηση". Πιο συγκεκριμένα η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,3% φέτος και 2% το 2019 (ενισχυμένες προβλέψεις κατά 0,5 μονάδες), η Ιταλία με 1,4% το 2018 και 1,1% την επόμενη χρονιά (+0,3 και +0,2 μονάδες υψηλότερα αντίστοιχα).

  Ωστόσο, "έκοψε" τις προβλέψεις του για την ισπανική οικονομία το 2018 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,4%, αναφέροντας ότι η πολιτική αβεβαιότητα αναμένεται να επηρεάσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και την ζήτηση". 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων