Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Ιαν-2018 12:03

  Γερμανία: Αμφισβητείται ο Σουλτς, δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανία: Αμφισβητείται ο Σουλτς, δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:23

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Νέο σοκ έχει προκαλέσει στο γερμανικό πολιτικό σύστημα το χθεσινό οριακό "ναι" του συνεδρίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.

  Τα πρώτα μηνύματα από το Βερολίνο δείχνουν πως :

  -Η ηγεσία του Σουλτς αμφισβητείται από τα μέλη του κόμματος του (SPD)

  -Δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα της Μέρκελ για το σχηματισμό κυβέρνησης μαζί με το SPD. Πάντως σήμερα θα γίνει νέα συνάντηση Σουλτς-Μέρκελ-Ζεεχόφερ και ήδη ο Σουλτς έχει δηλώσει πως θα ζητήσει επαναδιαπράγματευση ορισμένων θεμάτων που αφορούν την αρχική συμφωνία της προπερασμένης Παρασκευής.

  -Ακόμα και αν σχηματισθεί τελικά κυβέρνηση CDU /CSU -SPD, θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει, λόγω γιγάντιων πιέσεων από τα δεξιά και από τα αριστερά, τόσο εντός των δύο κομμάτων όσο και εκτός.

  Πιο αναλυτικά, η εικόνα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο έχει ως εξής:

  1) Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, "τίθεται θέμα ηγεσίας", γιατί "υπάρχει δυσαρέσκεια από όλες τις πλευρές απέναντι" στον Σουλτς.

  Διπλωματικές πηγές του Capital.gr από το Βερολίνο θεωρούν λογική τη στάση των μελών του SPD απέναντι στην ηγεσία του, δεδομένου πως επί Σουλτς, οι Σοσιαλδημοκράτες έλαβαν το Σεπτέμβριο το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό τους. Mετεκλογικά, ο Σουλτς είπε "όχι" στο Μεγάλο Συνασπισμό με το CDU -CSU.

  Ωστόσο, αργότερα είπε "ναι" (αφού κατέρρευσαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση "Τζαμάικα"), φτάνοντας στο χθεσινό οριακό "ναι" των συνέδρων του κόμματός του.

  2) Ο διχασμός στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών σε σχέση με τη στάση τους απέναντι στο σχηματισμό ενός νέου Μεγάλου Συνασπισμού εντείνει τις αμφιβολίες των Χριστιανοδημοκρατών σχετικά με τη στάση απέναντι στο ίδιο ενδεχόμενο.

  Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του Capital.gr στη γερμανική πρωτεύουσα, στο CDU πιστεύουν πως θα ενταθούν οι πιέσεις του Σουλτς για μετατόπιση των θέσεων μίας μελλοντικής κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού πιο πολύ προς την πλευρά των σοσιαλδημοκρατικών θέσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί η θετική ψήφος των μελών του SPD στο προσεχές εσωκομματικό δημοψήφισμα.

  Το δημοψήφισμα αυτό θα αποτελέσει τον αποφασιστικό σταθμό για τη συμμετοχή ή μη των Σοσιαλδημοκρατών σε κυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ. Πρώτα θα μεσολαβήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων (για τις επόμενες έως και τρεις εβδομάδες).

  3) Οι ίδιες πηγές, πάντως, από το Βερολίνο βεβαιώνουν πως ακόμα και αν η βάση του SPD πει "ναι" στο Μεγάλο Συνασπισμό και έτσι αυτός σχηματισθεί, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η συγκατοίκηση των δύο κομμάτων.

  Και αυτό λόγω των τεράστιων πιέσεων σε βάρος των δύο μεγάλων μαζικών κομμάτων (CDU, SPD) στη Γερμανία, τόσο στο εσωτερικό τους, όσο και στο εξωτερικό τους, δηλαδή στη Βουλή.

  Εντός SPD, υπάρχει μαζική αντίσταση της νεολαίας του ενάντια στο Μεγάλο Συνασπισμό.

  Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση των εξ αριστερών του κομμάτων, δηλαδή των Πρασίνων και της Linke.

  Την ίδια στιγμή το "Οικονομικό Συμβούλιο" της CDU (Wirtschaftsrat) παραμένει σταθερά κατά του Μεγάλου Συνασπισμού, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποδυναμώσει CDU-SPD και θα ενισχύσει τα αριστερά και δεξιά άκρα του συστήματος.

  Την ίδια στιγμή, σταθερά τρίτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις είναι η ακροδεξιά AfD που έχει κερδίσει το 13% στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. 

  Διαβάστε ακόμη:

  *Ο Σουλτς θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση θεμάτων με τους μελλοντικούς κυβερνητικούς του εταίρους

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων