Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιαν-2018 15:49

  Οι περισσότεροι Ρώσοι θεωρούν τη χώρα τους προηγμένη και ελεύθερη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Κοινής Γνώμης, το 63% των Ρώσων θεωρούν ότι η Ρωσία είναι ανεπτυγμένη και προηγμένη χώρα, εν αντιθέσει με το 27% που έχει αντίθετη άποψη. Εκτός των άλλων το 47% θεωρεί ότι η Ρωσία είναι πλούσια χώρα, ενώ αντίθετα το 37% θεωρούν ότι είναι φτωχή.

  Όσον αφορά, την άποψή τους για το πώς αντιμετωπίζουν γενικά τη Ρωσία στον κόσμο, το 47% θεωρούν ότι γενικά δεν την αντιμετωπίζουν αντικειμενικά, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 37%. Το 60% πάντως των Ρώσων πιστεύουν ότι στο εξωτερικό θεωρούν τη Ρωσία ως ένα προηγμένο κράτος (το 26% θεωρεί ότι τη θεωρούν καθυστερημένο). Το 64% θεωρούν ότι ο υπόλοιπος κόσμος βλέπει τη Ρωσία ως ένα πλούσιο κράτος (το 26% ως φτωχό κράτος). Εκτός των άλλων το 58% θεωρούν ότι στον κόσμο αντιλαμβάνονται τη Ρωσία ως ελεύθερο κράτος (το 28% ως ανελεύθερο).

  Τι πιστεύουν όμως οι Ρώσοι για το πώς αντιμετωπίζουν στον κόσμο τη διεθνή παρουσία της χώρας τους; Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης το 74% των Ρώσων θεωρούν ότι τη Ρωσία τη σέβονται (το 16% ότι δεν τη σέβονται). Το 84% πιστεύουν ότι τη φοβούνται (το 9% ότι δεν τη φοβούνται). Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το αν ο φόβος που νοιώθουν στο εξωτερικό για τη Ρωσία είναι καλό ή κακό, το 74% των Ρώσων θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ενώ το 13% θεωρούν ότι είναι κακό.

  Όσον αφορά στην επιρροή της Ρωσίας τα τελευταίο χρόνια στον κόσμο, το 71% θεωρούν ότι η επιρροή της αυξάνεται (το 4% έχει αντίθετη άποψη), ενώ για το 14% η επιρροή αυτή δεν έχει μεταβληθεί. Στους παράγοντες αύξησης της επιρροής της Ρωσίας στον υπόλοιπο κόσμο, οι Ρώσοι περιλαμβάνουν τη στρατιωτική της ισχύ (17%), την ειρηνευτική της εξωτερική πολιτική (8% ), τη βοήθεια που παρέχει στη Συρία και τη συνδρομή της στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (6%). Το 6% των Ρώσων θεωρούν ότι η αύξηση της επιρροής οφείλεται στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

  Το 50% πιστεύουν ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει τη Ρωσία αρνητικά και το 39% θετικά, ενώ το 35% θεωρούν ότι τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις της Ρωσίας με τον κόσμο επιδεινώθηκαν και το 32% ότι βελτιώθηκαν. Στις αιτίες πάντως επιδείνωσης των σχέσεων με τον κόσμο οι Ρώσοι συγκαταλέγουν μεταξύ άλλων τη λαθεμένη εξωτερική πολιτική (6%) και τις κυρώσεις (5%).

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων