Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιαν-2018 09:35

  ΗΠΑ: Συμβιβαστική νομοθετική πρόταση για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων εμφανίζονται να συμφωνούν γύρω από το ενδεχόμενο ψήφισης ενός μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού δαπανών, προκειμένου ν’ αποφευχθεί το ενδεχόμενο παύσης λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μεθαύριο, Παρασκευή. Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται παρά το γεγονός ότι οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι απειλούν να καταψηφίσουν την πρόταση, ενώ παραμένουν οι αντιπαραθέσεις για την τύχη των περισσοτέρων από 700.000 μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στις ΗΠΑ, όταν ήταν παιδιά και είναι γνωστοί ως "Dreamers” σύμφωνα με το "Politico.”

  Ο Ρεπουμπλικάνος Πολ Ράιαν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων παρουσίασε χθες το βράδυ ένα σχέδιο νόμου στην πολιτική του ομάδα, το οποίο προβλέπει την συνέχιση της χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι την 16η Φεβρουαρίου. Η ανακοίνωση του σχεδίου, σχολιάστηκε θετικά από αρκετούς Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι ήταν αρνητικοί σε προηγούμενες προσεγγίσεις μεσοπρόθεσμης λύσης του προβλήματος. Προκειμένου να "χρυσώσει το χάπι” το σχέδιο του Ράιαν περιλαμβάνει και μερικές καθυστερήσεις στην καταβολή φόρων που είναι σχετικοί με το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που προώθησε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα (Obamacare), ενώ προβλέπει την επέκταση εφαρμογής για έξι χρόνια, του δημοφιλούς προγράμματος υγείας για τα παιδιά.

  Οι προβλέψεις αυτές, αλλά και η απειλή της Νάνσι Πελόζι που ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ότι το κόμμα της δεν θα ψηφίσει το προτεινόμενο νομοσχέδιο – δίνοντας έμφαση στην συνέχιση της εφαρμογής του Obamacare, φαίνεται πως πετυχαίνουν ν΄ αλλάξουν την επιφυλακτική στάση αρκετών συντηρητικών Ρεπουμπλικάνων.

  "Είναι μία καλή θέση στρατηγικής, καθώς όχι μόνο προβλέπει χρηματοδότηση εξαετίας για το πρόγραμμα υγείας των παιδιών (CHIP)…, αλλά και καθυστερήσεις στην φορολογία του Obamacare,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Επιτροπής Επεξεργασίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Μαρκ Γουόλκερ. "Νομίζω ότι βάζει τους Δημοκρατικούς σε μια πολύ δύσκολη θέση για ενδεχόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου, τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και στην Γερουσία,” πρόσθεσε ο ίδιος.

  Η προώθηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου μεσοπρόθεσμης χρηματοδότησης από τους Ρεπουμπλικάνους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, αναμένεται να γίνει σήμερα, ενώ θεωρείται πιθανή η διεξαγωγή ψηφοφορίας στην ολομέλεια, αύριο. Στην περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων, πηγές της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ανέφεραν ότι η πορεία του θα είναι θετική και στην Γερουσία, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

  Ωστόσο, οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν αρκετή δουλειά μπροστά τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να μεταπειστούν οι συντηρητικοί και να ψηφίσουν. Ο πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) Μαρκ Μίντοους, τόνισε η αντίδραση των συντηρητικών προκαλείται από τις προβλέψεις για την καθυστέρηση της καταβολής των φόρων του Obamacare, στις οποίες κι αποδίδουν χαρακτήρα "τεχνάσματος.” Κατά την εκτίμηση του ίδιου, θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι 218 ψήφοι που απαιτούνται για την ψήφιση του νομοσχεδίου.

  Μετά την χθεσινή συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων στην Βουλή των Αντιπροσώπων, συνεδρίασε και η παραπάνω συντηρητική ομάδα, χωρίς ωστόσο να λάβει αποφάσεις για την στάση που θα τηρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου, με τον Μίντοους να εκδηλώνει τον προβληματισμό του, ότι θετικές εξελίξεις δεν μπορούν να δρομολογηθούν μόνο από τους Ρεπουμπλικάνους, με δεδομένο τον αριθμό των αναποφάσιστων, αλλά κι αυτών που είναι αρνητικοί.

  Από την άλλη μεριά, σκληρή στάση φαίνεται να κρατούν και όσοι υποστηρίζουν την αύξηση των αμυντικών δαπανών. Ο Ρεπουμπλικάνος Όστιν Σκοτ, που είναι μέλος στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βουλής των Αντιπροσώπων, έλαβε το λόγο κατά την διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης, τονίζοντας πως οι αποφάσεις που λαμβάνει η ηγεσία, συνεχίζουν να υποβαθμίζουν την μαχητική ικανότητα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. "Στο τέλος το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας, είναι συνολικά διαφορετικό από όλα τα άλλα ζητήματα που συζητούνται εδώ. Πρέπει να λάβουμε αποφάσεις και για το ζήτημα αυτό,” τόνισε.

  Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών ήλπιζαν στην επίτευξη μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας χρηματοδότησης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, μέχρι μεθαύριο, καθώς την Παρασκευή δεν θα υπάρχουν χρήματα για την κάλυψη των αναγκών, εάν δεν έχει δρομολογηθεί μία νομοθετική λύση. Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί έθεσαν ως απαράβατο όρο για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας την υποχρεωτική υιοθέτηση προβλέψεων προστασίας για τους σημερινούς παράνομους μετανάστες, που εισήλθαν στις ΗΠΑ όταν ήταν παιδιά. Η εφαρμογή του σχετικού προγράμματος για την προστασίας τους (DACA) λήγει τον Μάρτιο. Οι νέοι αυτοί γνωστοί κι ως "Ονειροπόλοι” (Dreamers) θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο της απέλασής τους, εκτός κι αν το Κογκρέσο ψηφίσει για την επέκταση της εφαρμογής του αναφερόμενου προγράμματος, με τον πρόεδρο Τραμπ να ζητάει την ανάκλησή του.

  Η αδυναμία εξεύρεσης βιώσιμης νομοθετικής λύσης στο παραπάνω πρόβλημα μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων, έχει οδηγήσει στην ψήφιση τριών ενδιάμεσων νομοσχεδίων για την προσωρινή χρηματοδότηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ εάν υπάρξει και νέα θετική ψηφοφορία, θα πρόκειται για το τέταρτο διαδοχικά νομοσχέδιο ομοσπονδιακών δαπανών, από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η πρακτική αυτή, δημιουργεί λειτουργικό πρόβλημα στον προγραμματισμό δραστηριοτήτων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, οι οποίες μη λαμβάνοντας εκ των προτέρων γνώση για την διαθέσιμη χρηματοδότησή τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν στον καθορισμό πλάνων δράσης και την επίτευξη στόχων, στον τομέα υπηρεσιών που καλύπτουν.

  Η παρουσίαση του νομοσχεδίου ενδιάμεσης χρηματοδότησης αποτελεί "θετική εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι κάποιοι λένε, ‘να ‘μαστε πάλι εδώ,’ δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Μάικ Σίμπσον από το Αϊντάχο. "Υπάρχει ενόχληση επειδή δεν πετυχαίνουμε μία τελική συμφωνία. Ωστόσο, καταλαβαίνουν την θέση στην οποία βρισκόμαστε. Πρόκειται για το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε την δεδομένη χρονική στιγμή. Δεν έχουμε συμφωνία για το πρόγραμμα DACA,” πρόσθεσε ο ίδιος.

  Η Ρεπουμπλικανή Κέι Γκρέιντζερ που εκλέγεται στο Τέξας και ηγείται της υποεπιτροπής αμυντικών δαπανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων δήλωσε ότι: "Δεν πρόκειται να τερματίσουμε την λειτουργία της κυβέρνησης.”

  Οι καθυστερήσεις στην καταβολή της φορολογίας για το Obamacare που προβλέπει το προτεινόμενο νομοσχέδιο αναφέρονται στην φορολογία ιατρικού εξοπλισμού και χειρουργικών εργαλείων, ενώ έχει εφαρμοστεί ήδη μία καθυστέρηση διετίας, με την καταβολή της φορολογίας να είναι πλέον υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Παράλληλα, προβλέπεται και η καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου για τα προγράμματα υγειονομικής κάλυψης υψηλού κόστους (Cadillac tax) τα οποία και επιλέγουν τα εργατικά συνδικάτα. Επίσης, προβλέπεται και η καθυστέρηση στην φορολογία των ασφαλιστικών συμβολαίων στο πλαίσιο του Obamacare, που έχει ενεργοποιηθεί, μετά την εφαρμογή προηγούμενης καθυστέρησης ενός έτους.

  Το ουσιαστικό πολιτικό ζητούμενο, είναι η υποστήριξη των Δημοκρατικών στην περίπτωση που οι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν μεταπειστούν να ψηφίσουν θετικά. Από την άλλη μεριά, υπάρχει το απαραίτητο περιθώριο πολιτικής διαπραγμάτευσης, ώστε να δρομολογηθούν εξελίξεις. Η διακοπή της λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πλήττει την αξιοπιστία τόσο των Ρεπουμπλικάνων που έχουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, όσο και των Δημοκρατικών. Αντίθετα, η ομαλή λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, έστω και με μεσοπρόθεσμα νομοθετήματα δαπανών, τους εξυπηρετεί πολιτικά και πρακτικά, όλους.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων