Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 14-Ιαν-2018 08:01

  Απορροφημένη από τις εσωτερικές της προκλήσεις προς το παρόν η πΓΔΜ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Απορροφημένη από τις εσωτερικές της προκλήσεις προς το παρόν η πΓΔΜ

  Του Κώστα Ράπτη

  Οι διεργασίες μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ εμφανώς κλιμακώνονται, μετά και τη γνωστοποίηση του γεγονότος ότι στη συνάντησή τους την Πέμπτη οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο πλευρών Νίκος Κοτζιάς και Νικόλα Ντιμιτρόφ αποφάσισαν τη συγκρότηση ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους ιδίους, οι οποίες και θα συγκληθούν τον κρίσιμο μήνα Φεβρουάριο. Παράλληλα, επισπεύσθηκε για τις 17 Ιανουαρίου η συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο χωρών υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος πιθανότατα θα προσέλθει κομίζοντας πρόταση. Επιπλέον, το αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκατατεθεί στην επιθυμία του ομολόγου του Ζόραν Ζάεφ για κατ' ιδίαν συνάντησή τους στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός περί τις 21 Ιανουαρίου θα αποτελεί χαρακτηριστικό δείκτη του αν έχει διαμορφωθεί το πλαίσιο εκείνο το διαπραγματευτικό που να επιτρέπει αισιοδοξία.

  Ωστόσο, στην παρούσα φάση η γειτονική χώρα, είναι απορροφημένη από τις εσωτερικές της προκλήσεις.

  Κεντρικό θέμα της ειδησεογραφίας στα μέσα ενημέρωσης της πΓΔΜ είναι η έγκριση την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο της χώρας του νόμου περί χρήσης των γλωσσών, με το οποίο αναβαθμίζεται το καθεστώς της Αλβανικής, σύμφωνα και με τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μεταξύ των νυν συγκυβερνώντων κομμάτων. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με 69 ψήφους υπέρ και καμία κατά. Οι βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Κόμματος VMRO-DPMNE δεν συμμετείχαν στη ψηφοφορία .

  Όμως οι αντιδράσεις δεν περιορίζονται στο εσωτερικό της πΓΔΜ.

  Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα χαιρέτισε την ψήφιση του νόμου κάνοντας λόγο για "ιστορικό γεγονός”. Το ίδιο έπραξε και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, αλλά και ο Πρόεδρος του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, ο οποίος δήλωσε ότι ο νόμος αυτός θα συμβάλει "στην ενίσχυση της δημοκρατίας, της ισότητας και των αρμονικών σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων” στην πΓΔΜ.

  Αντίθετα, αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης και αναλυτές των Σκοπίων αντιδρούν στην ψήφιση του νόμου, θεωρώντας ότι αυτός αλλάζει τον χαρακτήρα του κράτους σε διεθνοτικό και δίγλωσσο και αποτελεί το πρελούδιο ενός ευρύτερου σεναρίου ομοσπονδιοποίησης της χώρας.

  Όπως μεταδίδεται, ο (αλβανόφωνος) Πρόεδρος της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, διαβίβασε την Παρασκευή τον νόμο στον Πρόεδρο της πΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ, ο οποίος οφείλει εντός εφτά ημερών είτε να τον υπογράψει, είτε να τον αναπέμψει στη Βουλή.

  Τα μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι ο (προερχόμενος από τον χώρο του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν έχει αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, ωστόσο εκτιμούν ότι, με βάση δηλώσεις του την προηγούμενη περίοδο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο να αρνηθεί να υπογράψει τον νόμο και να τον αναπέμψει στη Βουλή. Σε αυτήν την περίπτωση, εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει εκ νέου τον νόμο, τότε ο Πρόεδρος Ιβάνοφ υποχρεούται σε κάθε περίπτωση να υπογράψει το διάταγμα εφαρμογής του.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων