Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Ιαν-2018 17:54

  "Διπλό χτύπημα" Μέρκελ σε Βερολίνο-Βρυξέλλες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  "Διπλό" πολιτικό "χτύπημα" ετοιμάζει η υπηρεσιακή Γερμανίδα Καγκελάριος, κα. Άνγκελα Μέρκελ σε Βερολίνο, αλλά και Βρυξέλλες, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

  Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Ευρώπη αναμένει το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, αλλά δεν είναι απαραίτητο να απαιτηθεί τόσο πολύς χρόνος, καθώς από την Καγκελαρία δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο παράλληλης διαβούλευσης και για το θέμα συγκρότησης κυβέρνησης και για το ζήτημα της εμβάθυνσης της ενοποίησης της Ευρώπης.

  Όπως επισήμαναν κυβερνητικοί κύκλοι χθες στη γερμανική πρωτεύουσα, είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα το Μάρτιο. 

  Ωστόσο, προηγουμένως CDU/CSU και SPD θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, αν υπάρχουν επαρκή κοινά σημεία μεταξύ των θέσεών τους, προκειμένου να μπορούν να γίνουν τα επόμενα βήματα.

  Στις 21 Ιανουαρίου αποφασίζει το SPD για ''Μεγάλο Συνασπισμό''

  Eξάλλου, όπως σημειώνεται στη FAZ,  σε περίπτωση που το έκτακτο συνέδριο του SPD στις 21 Ιανουαρίου εγκρίνει επισήμως τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε εντός μερικών εβδομάδων να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στις Βρυξέλλες, καθώς, εάν ο στόχος είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων πριν από την εκλογή του νέου Ευρωκοινοβουλίου τον επόμενο χρόνο, ο χρόνος πιέζει.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της FAZ, ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, κατέστησε σαφές χθες ότι έχει υπόψη του ορισμένους σχεδιασμούς αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική.

  Στο επίκεντρο των συνομιλιών Μέρκελ -Σουλτς  η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση

  Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο της 2ης μέρας των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των κομμάτων και των διαβουλεύσεων των επικεφαλής τους.

  Ο Πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν αποτελέσματα, τα οποία θα "καταστήσουν τη Γερμανία και πάλι ατμομηχανή της ευρωπαϊκής πολιτικής", ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτό αποτελεί "κοινό μας στόχο" και τόνισε ότι αυτό το θέμα θα είναι σίγουρα ένα από τα ιδιαιτέρως μεγάλα θέματα μίας μελλοντικής γερμανικής κυβέρνησης. 

  Όπως επισημαίνεται στη FAZ δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί ένα πεδίο βασικής συνεννόησης μεταξύ CDU και SPD, ως προς τη θέση ότι η Γερμανία πρέπει να ανταποκριθεί στην πρόταση του Γάλλου Προέδρου Μακρόν και να ενισχύσει τη συνεργασία με τον σημαντικότερο Ευρωπαίο εταίρο της. Ωστόσο, τίθενται παράλληλα μία σειρά από διάφορα, επιμέρους ζητήματα, ως προς τα οποία τα δύο κόμματα εμφανίζουν διαφοροποιήσεις στις θέσεις τους, υπογραμμίζεται στο σημείο αυτό.

  Τα κρίσιμα μέτωπα της συμφωνίας επί των ευρωπαϊκών θεμάτων

  Ειδικότερα, συνεχίζει το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας:

  1)  Το πρώτο κατά σειρά θέμα αφορά τις θέσεις των δύο διαπραγματευομένων μερών έναντι της πρότασης Μακρόν για τη συγκρότηση ενός ξεχωριστού, ειδικού προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Το SPD βρίσκεται σε αυτό το ζήτημα πλησιέστερα στις θέσεις Macron από ό, τι η Ένωση, η οποία προσεγγίζει την άποψη της Κομισιόν που δεν θέλει να ακούσει τίποτα περί προϋπολογισμού της Ευρωζώνης.

  Η θέση του SPD έχει φανεί ήδη από τις σχετικές τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι οποίες ενισχύθηκαν και στο πλαίσιο του συνεδρίου του κόμματος, όπου διατυπώθηκε η άποψη ότι "δεν χρειαζόμαστε την υπαγόρευση μίας πολιτικής λιτότητας από την Ευρώπη, αλλά τελικά χρειαζόμαστε επενδύσεις σε έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, προκειμένου να αναζωογονήσουμε στη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη".

  2)    Ένα δεύτερο ζήτημα όπου διαπιστώνεται διάσταση απόψεων είναι αυτό της θεσμοθέτησης ενός Υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, με τα δύο κόμματα να τάσσονται μεν κατ’ αρχήν υπέρ, διατηρώντας όμως διαφορετικές αντιλήψεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Η CDU θέλει έναν ΥΠΟΙΚ που θα εφαρμόσει το Σύμφωνο Σταθερότητας αυστηρότερα από την Κομισιόν, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες θέλουν έναν ΥΠΟΙΚ που θα περιορίσει τον φορολογικό ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωζώνης, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα

  3)    Εξάλλου,  ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης, υπάρχουν κατά το δημοσίευμα δύο άλλα, επιμέρους θέματα που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο: το ζήτημα των εγγυήσεων για τις καταθέσεις και το ζήτημα της οικονομικής εξασφάλισης του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Μία κοινή εγγύηση των καταθέσεων μπορεί να είναι ακριβή για τους Γερμανούς, ενώ μέχρι στιγμής ο μεγάλος συνασπισμός είχε προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με την άποψη ότι πρώτα θα πρέπει να απομειωθούν οι κίνδυνοι για τους ισολογισμούς των τραπεζών και μετά μπορεί να γίνει συζήτηση για την κατανομή των κινδύνων, καταλήγει η FAZ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων