Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 04-Ιαν-2018 16:49

  Γερμανία: Έτοιμος ο "οδικός χάρτης" για Μεγάλο Συνασπισμό

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γερμανία: Έτοιμος ο "οδικός χάρτης" για Μεγάλο Συνασπισμό

  Την ερχόμενη Κυριακή, 7 Ιανουαρίου, ξεκινούν επίσημα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Χριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία.
   
  Χθες συμφωνήθηκε μεταξύ τους ο "οδικός χάρτης" αυτής της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα, όμως, με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου dpa, στο πλαίσιο των εν εξελίξει διερευνητικών συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού σχήματος μεγάλου συνασπισμού, το CSU μένει αμετακίνητο στις θέσεις του σχετικά με την πολιτική ασύλου, ενώ λίγο πριν τη διεξαγωγή του χειμερινού του συνεδρίου, απευθύνει προειδοποιήσεις προς το SPD.
   
  Ειδικότερα, επισημαίνεται ότι μετά τις πρώτες διερευνητικές επαφές στο Βερολίνο, εντάθηκε στις τάξεις της Ένωσης και του SPD η αισιοδοξία, αλλά την ίδια στιγμή και πριν την έναρξη των κυρίως διερευνητικών διαπραγματεύσεων, το CSU θα πραγματοποιήσει το χειμερινό συνέδριό του, διατηρώντας παράλληλα σκληρή στάση σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πολιτικής ασύλου.
   
  Όπως επισημαίνεται, λίγο πριν από την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ο επικεφαλής του κόμματος, Alexander Dobrindt, κάλεσε το SPD να επιδείξει μετριοφροσύνη, δηλώνοντας ότι ένα "κόμμα του 20%" δεν μπορεί να επιβάλει το 100% των θέσεών του.
   
  Παράλληλα, οι βουλευτές του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος, στο πλαίσιο του συνεδρίου τους, που θα πραγματοποιηθεί στο μοναστήρι Seeon στα βόρεια του κρατιδίου της Βαυαρίας, προτίθενται να προετοιμαστούν για τα θέματα των διερευνητικών συνομιλιών και τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο εντός του 2018.
   
  Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Martin Schulz, έχει δημιουργηθεί μια "καλή βάση εργασίας". Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τα κόμματα αναφέρεται: "Η εμπιστοσύνη έχει μεγαλώσει, ξεκινάμε αισιόδοξα τις διαπραγματεύσεις". Ο  Dobrindt πάλι δήλωσε στην εφημερίδα Bild: "Θέλω αυτόν τον συνασπισμό με το SPD - αλλά μόνον με ένα SPD που ξέρει να προφέρει τις έννοιες ‘πλήρης απασχόληση, ασφάλεια και εκσυγχρονισμός’, και όχι με ένα SPD που σκαλίζει στο σοσιαλιστικό μπαούλο". Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος του CSU, Dorothee Bär, δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neuen Presse: "Η Γερμανία χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση. Το ζήτημα άλλωστε δεν μπορεί να είναι το πώς θα σταθεί o Martin Schulz στο συνέδριο του κόμματός του, αλλά το πώς θα σταθεί η Γερμανία στα επόμενα χρόνια".
   
  Στο τηλεγράφημα αναφέρεται, στη συνέχεια, ότι η συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων την Τετάρτη κατέδειξε ότι τα ζητήματα που τίθενται, εκτείνονται πέραν των τεχνικών και οργανωτικών θεμάτων, και κατά συνέπεια απαιτήθηκε η συμμετοχή μεγάλου αριθμού αρμόδιων υπουργών, τόσο από το ομοσπονδιακό, όσο και από το τοπικό επίπεδο - όπως μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικών Θεμάτων, Christian Schmidt και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Barbara Hendricks.
   
  Όπως τονίζεται, πάντως, παρά τα σημάδια προσέγγισης, το CSU παρέμεινε αμετακίνητο στις θέσεις του στο θέμα της πολιτικής ασύλου, ενώ ένα σημείο ουσίας, στο πλαίσιο των διερευνητικών συνομιλιών, θα μπορούσε να είναι εκείνο της επανένωσης των οικογενειών των προσφύγων με περιορισμένο καθεστώς ασύλου. Ως προς αυτό το ζήτημα, ο Dobrindt δεν βλέπει κανένα περιθώριο προσέγγισης, δηλώνοντας σχετικά ότι "η θέση της Ένωσης παραμένει ως έχει και άλλωστε έχει γίνει ήδη αποδεκτή από τους Πράσινους. Αυτό είναι κάτι που δεν θα ξαναεπιλύσουμε με το SPD". Ο αντιπρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου, Hans - Peter Friedrich δήλωσε σήμερα στην εφημερίδα AugsburgerAllgemeine: "Όποιος επιτρέπεται να μείνει εδώ μόνον προσωρινά, δεν πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φέρει και την οικογένειά του. Αν δεν θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο θέμα της ένταξης των μεταναστών, πρέπει να επιμείνουμε ως προς αυτήν την αρχή".
   
  Στο τηλεγράφημα παρατίθεται και η σχετική δήλωση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CSU, Stefan Müller, o οποίος ζήτησε από τους Σοσιαλδημοκράτες να υποχωρήσουν στο θέμα της πολιτικής ασύλου, τονίζοντας στην εφημερίδα Nürnberger Zeitung ότι "τα λεκτικά μηνύματα από το SPD είναι προς το παρόν τέτοια που δίνεται η εντύπωση ότι στο κόμμα δεν έχει φτάσει ακόμη το πώς σκέπτεται ενδεχομένως η εκλογική του βάση για θέματα όπως η μετανάστευση". Ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης, StephenHarbarth, τόνισε σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rhein Neckar Zeitung ότι το θέμα θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ήδη από το στάδιο των διερευνητικών συνομιλιών, καθώς στις 18 Μαρτίου εκπνέει η αναστολή εκτέλεσης της διαδικασίας επανένωσης των οικογενειών. Ο αντιπρόεδρος του SPD, Ralf Stegner, από την πλευρά του, απηύθυνε προειδοποιήσεις προς την Ένωση ότι επιδίδεται σε "λεκτικό τραμπουκισμό", ενώ σημείωσε επίσης ότι "οι εποικοδομητικές διερευνητικές συνομιλίες διεξάγονται αλλιώς".
   
  Κατόπιν αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι με βάση έκθεση που δημοσιεύεται στην ε/φ Rheinische Post, έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση κατά το 2017 ο αριθμός των συγγενών αλλοδαπών που προέρχονται από τρίτα κράτη και που έχουν φτάσει στη Γερμανία στο πλαίσιο της διαδικασίας επανένωσης οικογενειών. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, μεταξύ Ιανουαρίου και τέλους Νοεμβρίου 2017, εισήλθαν στη χώρα σχεδόν 85.000 συγγενείς προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και 36.100 παιδιά. Κατά το έτος 2016 αντίθετα, σημειώνει το δημοσίευμα, ο αντίστοιχος αριθμός συγγενών ανερχόταν σε 114.500 άτομα κατά προσέγγιση, μεταξύ των οποίων 46.600 παιδιά. Όπως αναφέρει η ε/φ που δημοσίευσε τα στοιχεία, αυτά προέκυψαν από απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μικρό ερώτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP.
   
  Ωστόσο, επισημαίνεται ότι είναι πιθανόν μία άλλη μελέτη να λειτουργήσει εμπρηστικά προς τις διερευνητικές συνομιλίες, καθώς σύμφωνα με τα ευρήματά της οι πρόσφυγες με περιορισμένες προοπτικές παραμονής στη Γερμανία συμβάλλουν σε δυσανάλογα μεγάλο βαθμό στην άνοδο της εγκληματικότητας και των φαινομένων βίας, ενώ η πραγματογνωμοσύνη, που βασίζεται σε αριθμητικά στοιχεία από το κρατίδιο της Κ. Σαξονίας, καταδεικνύει ότι πλέον ύποπτοι για την τέλεση εγκληματικών πράξεων είναι νέοι άνδρες με προέλευση από τη Β. Αφρική, ενώ οι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί είναι συγκριτικά λιγότερο επιρρεπείς.
   
  Μιλώντας στις ε/φ Handelsblatt και Neue Osnabrücker Zeitung, ο ειδικός σε θέματα εσωτερικής πολιτικής του CDU, Armin Schuster, ζήτησε μία ταχεία διαδικασία επαναπροώθησης των προσφύγων χωρίς προοπτικές παραμονής στη Γερμανία, ενώ η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Eva Högl, χαρακτήρισε λίγο εντυπωσιακά τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, τονίζοντας ότι ‘Παντού στον κόσμο, οι νέοι άνδρες υπερεκπροσωπούνται στα φαινόμενα βίας και σεξουαλικών αδικημάτων. Η ανασφάλεια και η απουσία προοπτικής επιτείνουν τον κίνδυνο να πάρει κανείς τον κακό δρόμο’ και σημείωσε ως μέσο εναντίον αυτών των φαινομένων θα μπορούσε να λειτουργήσει η επανένωση των οικογενειών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων