Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 13:52

  Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της στην Ε.Ε.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Τουρκία επιδιώκει να βελτιώσει την εικόνα της στην Ε.Ε.

  Η Τουρκία δεν έχει προβλήματα με την Γερμανία, αν και το Βερολίνο χρησιμοποιεί κάθε ευκαιρία για να επιτεθεί στην Άγκυρα, υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu, σε συνέντευξή του προς το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA), στην οποία εμφανής είναι η προσπάθειά του να ανατάξει την εικόνα της χώρας του.

  Ο ίδιος αναφέρει ότι υπάρχει ένα καλό επίπεδο διαλόγου με τον Γερμανό ομόλογό του, Sigmar Gabriel, με αμφότερες τις πλευρές να εμφανίζονται έτοιμες για ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων κατά το 2018.

  Σε ερώτηση για ένα θέμα που κατεξοχήν δηλητηριάζει τις διμερείς σχέσεις, ήτοι την συνέχιση της φυλάκισης του Τουρκο-Γερμανού δημοσιογράφου Deniz Yücel, ο Çavuşoğlu επεσήμανε ότι δεν τον χαροποιεί το ότι δεν έχουν απαγγελθεί ακόμη κατηγορίες και προσέθεσε ότι η δικαιοσύνη θα μπορούσε να ενθαρρυνθεί να δράσει ταχύτερα. Σε κάθε περίπτωση, επιμένει, οι υπόνοιες κατά του Yücel είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ο ίδιος δεν είναι διαπιστευμένος στην Τουρκία, ώστε να θεωρείται "φυλακισμένος δημοσιογράφος”.

  Επιπλέον σε μια προσπάθεια "αντεπίθεσης”, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι το Βερολίνο δεν διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είπε: "μπορώ να σας παράσχω χιλιάδες παραδείγματα παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία”. Απαντώντας στο κατά πόσο η Τουρκία θα εφαρμόσει μία πιθανή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τον Yücel, ο Çavuşoğlu τόνισε ότι αυτό εξαρτάται από τη δικαιοσύνη προσθέτοντας πάντως ότι η χώρα του ανέκαθεν εφάρμοζε τις αποφάσεις του Στρασβούργου.

  Το θέμα πάντως της αποκατάστασης ευρύτερα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη απασχολεί έντονα τον τουρκικό Τύπο. Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας Hürriyet αναφέρεται ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Tayyip Erdoğan ότι η χώρα του επιθυμεί να έχει καλές σχέσεις με την Ε.Ε., ενδυνάμωσαν τις ελπίδες για το 2018 αν και, όπως επισημαίνεται, η βελτίωση κατεξοχήν εξαρτάται από την Τουρκία.

  Οι εξελίξεις στο θέμα της βίζας και της αναθεώρησης της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτήν κατεύθυνση, ενώ, όπως υπογραμμίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Τουρκία έχει ήδη προετοιμάσει έγγραφο σχετικά με τα κριτήρια εξαίρεσης από τις θεωρήσεις, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει εξελίξεις μόλις παραληφθεί στις Βρυξέλλες.

  Σημειώνεται επίσης ότι η βελτίωση στις διμερείς σχέσεις της Τουρκίας με χώρες της Ε.Ε. θα μπορούσε επίσης να συνεπικουρήσει στην επίτευξη προόδου στις συζητήσεις για την Τελωνειακή Ένωση – ωστόσο απαιτείται ένα "θαύμα” για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

  Μεταξύ των κρίσιμων εξελίξεων στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας για φέτος, περιλαμβάνεται η έκδοση της έκθεσης της Ε.Ε. για την Τουρκία τον Απρίλιο (η οποία αναμένεται να είναι σκληρή και αρνητική) καθώς και η ανάληψη της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από την Αυστρία, τον Ιούλιο.

  Από την πλευρά της, η εφημερίδα Türkiye σε αντίστοιχο άρθρο της υποστηρίζει ότι τέσσερα είναι τα σημαντικότερα προβλήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Πρώτον, η Τουρκία έχει καταστεί αντικείμενο εκμετάλλευσης στις προεκλογικές εκστρατείες σημαντικών ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μίας αρνητικής ατμόσφαιρας. Δεύτερον, η εξαίρεση από την υποχρέωση θεώρηση για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ε.Ε. δεν έχει τεθεί σε ισχύ, παρά το ότι η Τουρκία εφαρμόζει την συμφωνία επανεισδοχής. Τρίτον, οι χώρες της Ε.Ε. "εξακολουθούν να παρέχουν προστασία” σε μέλη του δικτύου του Fethullah Gulen. Τέταρτον, παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της αναθεώρησης της συμφωνίας της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.

  Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να εφαρμόσουν μεταξύ τους ένα νέο μοντέλο, όπως προτάθηκε ήδη και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel (ο οποίος έχει κάνει λόγο για ειδική σχέση ανάλογη με αυτή που θα διαμορφωθεί με τη Βρετανία). Στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αντικατασταθούν από τις διαπραγματεύσεις για αυτό το νέο μοντέλο σχέσης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων