Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Ιαν-2018 13:06

  Τι πολιτικές θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι πολιτικές θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου το 2018

  Η νέα χρονιά θα είναι εκείνη κατά την οποία θα διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορούν ακόμη οι κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία να διατηρούν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να έχει ήδη χαράξει την πορεία της προς σταθερά υψηλότερα επιτόκια.

  Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Wall Street Journal, ενώ οι πολιτικές των κεντρικών τραπεζών συχνά διαφέρουν και η Fed είναι συνήθως αυτή που πρωτοπορεί, αυτή η απόκλιση στις πολιτικές τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά κατά το επόμενο έτος. Η Fed έχει αυξήσει το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο αναφοράς πέντε φορές από τα τέλη του 2015 και αναμένεται να το αυξήσει πάνω από το 2% μέχρι τα τέλη του 2018. Η επόμενη αύξηση θα μπορούσε να έρθει στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο, και πιθανότατα θα είναι η πρώτη αύξηση υπό την ηγεσία του Jerome Powell, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Donald Trump για επικεφαλής της Fed και αντικαταστάτη της Janet Yellen.

  Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είναι πιθανό να διατηρήσουν τα βασικά τους επιτόκια γύρω ή κάτω από το μηδέν.

  Από τις 22 κεντρικές τράπεζες που εξετάζει η Wall Street Journal, πέντε αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά το πρώτο τρίμηνο. Μαζί με την Fed, οι κεντρικές τράπεζες του Καναδά, του Μεξικού, της Τουρκίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας αναμένεται να προωθήσουν πολιτικές δημοσιονομικής σύσφιξης.

  Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η πίεση θα ενταθεί. Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει για τη χώρα υποτονική αλλά σταθερή οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. Πιστεύει ότι μπορεί να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο, με δύο μόνο αυξήσεις των επιτοκίων έως το 2020.

  Η BoJ δεν αναμένεται να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή πολιτικής κατά το πρώτο τρίμηνο, αλλά οι προσδοκίες ότι θα αυξήσει τα επιτόκια αργότερα το 2018 αυξάνονται, ακόμα και αν ο πληθωρισμός στην Ιαπωνία παραμένει ασθενής.

  Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας βρίσκεται σε πορεία προς τη δημοσιονομική σύσφιξη. Ανεβάζει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια από τις αρχές του 2017, αφήνοντας αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού. Ο στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να αποτρέψει τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις από το να δανείζονται πάρα πολύ, χωρίς να καθίσταται πιο μεγάλο το κόστος των υφιστάμενων χρεών.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων