Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Δεκ-2017 16:11

  Weidmann: Να κοιτάξουμε στις ΗΠΑ για μία βιώσιμη νομισματική ένωση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Weidmann: Να κοιτάξουμε στις ΗΠΑ για μία βιώσιμη νομισματική ένωση

  του Δημήτρη Κατσαγάνη

  Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πρέπει να κοιτάξουν οι Ευρωπαίοι προκειμένου να δουν πως μπορεί να είναι βιώσιμη μία νομισματική ένωση, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank), κος. Jens Weidmann σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  Σύμφωνα με τον Weidmann, οι πρόσφατες προτάσεις του επικεφαλής της Κομισιόν, Jan -Claude Juncker δεν βοηθούν στη μεταρρύθμιση της Ε.Ε.

  O επόμενος προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε να επικεντρωθεί περισσότερο στα μελλοντικά καθήκοντα, από την άμυνα και την ασφάλεια των συνόρων έως την εκπαίδευση και την ψηφιακή υποδομή, τηρώντας παράλληλα την αρχή της επικουρικότητας, τονίζει ο Weidmann.

  Οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες και περιφέρειες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την από κοινού χρηματοδότηση κοινώς καθορισμένων καθηκόντων, δεδομένου ότι οι συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ καθορίζονται κυρίως από τις οικονομικές επιδόσεις, τονίζει ο πρόεδρος της Bundesbank.

  Δεν χρειάζεται ο πλήρης καταμερισμός των δημοσιονομικών κινδύνων για μια λειτουργική νομισματική ένωση, σύμφωνα με τον Weidmann.

  Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά στη ζώνη του ευρώ, θα πρέπει να εφαρμοστεί η αρχή του "όποιος ωφελείται, πρέπει επίσης να φέρει τη ζημία".

  Αυτή η αρχή ευθύνης αποτελεί συστατικό στοιχείο της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς και εξασφαλίζει υπεύθυνες αποφάσεις.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων