Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Δεκ-2017 08:56

  Μεγάλος Συνασπισμός Γερμανίας: Ζητείται συμφωνία, αλλά και ηγεσία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μεγάλος Συνασπισμός Γερμανίας: Ζητείται συμφωνία, αλλά και ηγεσία

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη, ανταπόκριση από το Βερολίνο 

  Ακόμα και την ηγεσία τους ενδέχεται να "θυσιάσουν" τα δύο μαζικά κόμματα στη Γερμανία, δηλαδή η CDU και το SPD, προκειμένου να πείσουν τα μέλη τους, αλλά και ευρύτερα την κοινωνία πως ένας νέος, μεταξύ τους, Μεγάλος Συνασπισμός δεν θα είναι μία επανάληψη του προηγούμενου.

  Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr στο Βερολίνο, γίνεται ολοένα και πιο ισχυρό –αν και όχι ακόμα επικρατέστερο- το σενάριο της αντικατάστασης του προέδρου του SPD, Schulz, αλλά και της προέδρου της CDU και υπηρεσιακής  Καγκελαρίου της Γερμανίας, Merkel.

  Και αυτό προκειμένου να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία, δυόμιση σχεδόν μήνες μετά τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

  Μάλιστα, είναι τόσο προχωρημένη η συζήτηση στο εσωτερικό των δύο κομμάτων –αν και ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι τη θεωρούν "πρόωρη" - σε σχέση με το παραπάνω ενδεχόμενο που ήδη ακούγονται κάποια ονόματα υποψηφίων διαδόχων.

  Για παράδειγμα για την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών ακούγεται το όνομα του νυν κυβερνήτη του Αμβούργου, του Olaf Scholz.

  Για τη δε ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ακούγεται αρκετά το όνομα του υπηρεσιακού, πλέον, υπουργού Εσωτερικών, Thomas de Maizière.

  Τα σενάρια αυτά δεν πέφτουν σαν "κεραυνός εν αιθρία".

  Την αρχή στην αλλαγή ηγεσιών έκανε ήδη ένα από τα υποψήφια κόμματα για συμμετοχή στο Μεγάλο Συνασπισμό και συγκεκριμένα το "αδελφό" κόμμα της CDU  στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU).

  Ο Horst Seehofer (το κόμμα του οποίου υπέστη μεγάλη μείωση στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές)  συμφώνησε, στις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας, να παραδώσει την Πρωθυπουργία του κρατιδίου της Βαυαρίας στον νυν Υπουργό Οικονομικών του ίδιου κρατιδίου, Markus Söder στις αρχές του 2018.

  Ωστόσο, ο Seehofer κράτησε την προεδρία της CSU, μέχρι τουλάχιστον να καθορισθεί κυβέρνηση στο Βερολίνο, όπως τόνισε.  

  Την αποχώρηση, "με δική τους" πρωτοβουλία,  δεν αποκλείεται επιλέξουν και οι ηγέτες των άλλων δύο κομμάτων που συζητούν τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση, δηλαδή η Merkel και ο Schulz.

  Και αυτό προκειμένου να αποφορτίσουν τις διαδοχικές μετεκλογικές εσωκομματικές  αντιδράσεις σε βάρος τους, αλλά και κερδίσουν τα κόμματά τους μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη.

  Ειδικά για τον Schulz οι αμέσως επόμενες μέρες είναι πολύ κρίσιμες. Αύριο, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου ξεκινά το τριήμερο συνέδριο του SPD. Δύο είναι τα βασικά θέματα  στην ατζέντα του.

  Το ένα είναι η εκλογή νέου προέδρου και το άλλο η έγκριση ή μη της πλατφόρμας των 14 σημείων την οποία πρότεινε χθες η νυν σοσιαλδημοκρατική ηγεσία στα μέλη του κόμματος ως βάση εκκίνηση των διερευνητικών συνομιλιών με την CDU /CSU για το σχηματισμό κυβέρνηση.  

  Μέχρι και αυτήν την στιγμή, θεωρείται άνετη  η επανεκλογή του Schulz (εφόσον θέσει υποψηφιότητα) , αν και πιθανόν με μειωμένο ποσοστό.

  Ωστόσο κάθε άλλο παρά δεδομένη πρέπει να θεωρείται η έγκριση της πρότασης για έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών την οποία προτείνει ο Schulz.

  Το διαφαινόμενο "όχι" στις διερευνητικές συνομιλίες SPD-CDU (τις οποίες προτείνει ο Schulz)  και το διαφαινόμενο "ναι" στην ανανέωση της προεδρίας του Schulz δεν μπορούν να συμβαδίσουν πρακτικά, σημειώνουν γερμανικοί πολιτικοί στο Capital.gr.

  Αν αυτή η αντίφαση  οδηγήσει στην έξοδο του Schulz από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, τότε θα ασκηθούν ακόμα μεγαλύτερες πιέσεις  πάνω στην Merkel. Και αυτό γιατί μία κρίση ηγεσίας στο SPD θα πάνε ακόμα περισσότερο πίσω , αν δεν τις ματαιώσουν, τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης  Μεγάλου Συνασπισμού.

  Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε το τρίτο κατά σειρά χτύπημα σε βάρος της Γερμανίδας  υπηρεσιακής Καγκελαρίου, μετά την εκλογική πτώση και την κατάρρευση των διερευνητικών συνομιλιών για το σχηματισμό κυβέρνησης ‘’Τζαμάικα’’ (δηλ. Xριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων).

  ΣΕ αυτήν την περίπτωση, να άνοιγε ο δρόμος για μία ομαλή αντικατάστασή της στην προεδρία του κόμματος , αλλά και στην καγκελαρία , πηγαίνοντας αμέσως μετά είτε σε πρόωρες εκλογές , είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας (CDU/CSU)  με ορίζοντα ενός χρόνου, είτε σε κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών –Πρασίνων, είτε σε κυβέρνηση Μεγάλου Συνασπισμού CDU-SPD (με ή χωρίς τους Πράσινους) με τετραετή ορίζοντα.

   Το τελευταίο πάντως σενάριο, δηλαδή στη διαμόρφωσης μίας "σταθερής" κυβέρνησης με τετραετή ορίζοντα υποστηρίζουν υψηλοί επιχειρηματικοί κύκλοι της χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.

  Το ίδιο κάνει και ο Γάλλος Πρόεδρος , Emmanuell Macron, ο οποίος συνεχώς ενθαρρύνει το SPD  για συμμετοχή στο Μεγάλο Συνασπισμό.

   Η έκκληση αυτή , αν και κινείται στην ίδια κατεύθυνση με εκείνη που υποστηρίζει η ηγεσία της CDU (δηλ. υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού) , δεν είναι απολύτως αρεστή από μεριά του κόμματος της Merkel.

  Και αυτό γιατί , όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι  με τους οποίους ήλθε σε επαφή το Capital.gr στο Βερολίνο , στην CDU έχουν μάλλον ενοχληθεί τόσο από την πρωτοβουλία Macron για τη   μεταρρύθμιση της ΕΕ πριν καν γίνουν εκλογές στη Γερμανία, όσο και από την ‘’εμπλοκή’’ του στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα της Γερμανίας μέσω των πιέσεων του Γάλλου Προέδρου προς τον Schulz.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων