Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 08:50

  Μεταβατική κυβέρνηση στο Βερολίνο έως την δ΄ αξιολόγηση του Μνημονίου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μεταβατική κυβέρνηση στο Βερολίνο έως την δ΄ αξιολόγηση του Μνημονίου

  Του Δημήτρη Κατσαγάνη, Ανταπόκριση από το Βερολίνο

  Μέχρι  τις χρονικές "παρυφές" της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής αναμένεται να φτάσει η πολιτική αβεβαιότητα σε σχέση με το ποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί στο Βερολίνο.

  Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις πολιτικών παραγόντων στη γερμανική πρωτεύουσα, οι οποίες βασίζονται σε ήδη προγραμματισμένες εσωκομματικές διαδικασίες των βασικών πρωταγωνιστών της όποιας διεξόδου από την σημερινή κρίση, δεν προβλέπεται σχηματισμός νέας κυβέρνησης πριν τα τέλη Μαρτίου.

  Με άλλα λόγια, νέα κυβέρνηση στο Βερολίνο, δεν θα πρέπει να αναμένεται πριν το καθολικό Πάσχα που φέτος πέφτει την 1η Απριλίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν το Ορθόδοξο. Έτσι έως τότε  θα υπάρχει μόνο  υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την Angela Merkel .

  Παράλληλα, πρόεδρος της ομοσπονδιακής Βουλής (η οποία δεν θα συνεδριάζει πριν σχηματισθεί η όποια κυβέρνηση) θα είναι ο πρώην ΥΠΟΙΚ και κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, Wolfgang Schaeuble, ενώ Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα είναι ο πρώην Υπ. Εξωτερικών και κορυφαίο στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών, Frank-Walter Steinmeier.

  Αν επαληθευτούν τα σενάρια διαιώνισης της κατάστασης μη σχηματισμού κυβέρνησης  στη Γερμανία, τότε όχι μόνο το κλείσιμο της τρίτης  αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, αλλά και η έναρξη των διαδικασιών για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση θα βρει τη Γερμανία και πάλι σε μία μεταβατική πολιτική φάση.

  Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο, μετά από μία επώδυνη πολιτική αναμέτρηση εντός κάθε κόμματος αλλά και μεταξύ των κομμάτων που προαλείφονται για την εξουσία (CDU/CSU-SPD) αλλά και των άλλων κοινοβουλευτικών σχηματισμών,  θα αποκλεισθεί το σενάριο του Μεγάλου Συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών (γύρω στο μέσον–τέλος Φεβρουαρίου 2018) και οι Χριστιανοδημοκράτες ως πρώτο κόμμα θα αναγκαστούν πιθανότατα να σχηματίζουν  μία μονοκομματική "κυβέρνηση μειοψηφίας" με ημερομηνία λήξης μέχρι το Φθινόπωρο του 2018.

  Σύμφωνα με το δεύτερο  σενάριο, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες -πάλι μετά από μία σκληρή αναμέτρηση στο εσωτερικό τους και μεταξύ τους- θα καταλήξουν στα τέλη Μαρτίου στο σχηματισμό μίας κυβέρνησης "Μεγάλου Συνασπισμού" διάρκειας έως το Φθινόπωρο του 2021.

  Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν ασφυκτικά όχι μόνο τα άλλα σοσιαλδημοκρατικά ή σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, αλλά και ο Γάλλος κεντρώος (αλλά προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα) Πρόεδρος, Emmanuell Macron.

  Σε "επαφή" με τη "γραμμή" των ευρωπαϊκών πιέσεων για σχηματισμό κυβέρνησης CDU –SPD, ο  ίδιος ο επικεφαλής των Γερμανών  Σοσιαλδημοκρατών και πρώην υποψήφιος Καγκελάριος, Martin Schulz δήλωσε στην χθεσινή,  κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung πως "μόνο μία εξευρωπαϊσμένη Σοσιαλδημοκρατία μπορεί να ανανεώσει το κράτος πρόνοιας κάθε κράτους".

  Η θέση αυτή του Schulz  θα αναμετρηθεί με άλλες στο εσωτερικό του κόμματος (και πρώτα από όλα με εκείνες της νεολαίας του SPD που τάσσεται κατά της συγκυβέρνησης με την CDU) στο προγραμματισμένο συνέδριο εκλογής νέας ηγεσίας στις 7 -9 Δεκεμβρίου.

  Το ποσοστό της υποστήριξης που θα λάβει ο Schulz  θα κρίνει το αν και με ποιους ρυθμούς θα "τρέξουν" παραπέρα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Χριστιανοδημοκρατών για το σχηματισμό κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού.  Η δε επιλογή των Σοσιαλδημοκρατών υπέρ ή μη της συμμετοχής στην κυβέρνησης θα τεθεί στην κρίση των μελών του το επόμενο έτος.

  Αλλά και από την πλευρά των Χριστιανοδημοκρατών υπάρχουν αντιστάσεις αλλά και σημαντικοί εσωκομματικοί σταθμοί.

  Το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU το οποίο εκπροσωπεί στελέχη επιχειρήσεων που είναι ταυτόχρονα μέλη του κόμματος της Merkel κλίνει σαφώς υπέρ της κυβέρνησης μειοψηφίας και όχι ενός Μεγάλου Συνασπισμού, καθώς αυτός θα οδηγούσε σε παραπέρα απομαζικοποίηση της CDU και του SPD και σε ενίσχυση των αριστερών και δεξιών "άκρων" του πολιτικού συστήματος.

  Αλλά και το βαυαρικό "αδελφό" κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών, δηλαδή το CSU έχει από τα μέσα του τρέχοντος μήνα έως τις αρχές Ιανουαρίου κρίσιμες εσωτερικές διαδικασίες. Πριν απ’ αυτές δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία αποφασιστική διαπραγμάτευση για το Μεγάλο Συνασπισμό.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ο Μακρόν "κρίνει" τη συμμετοχή του SPD στο Μεγάλο Συνασπισμό

  - Οικονομολόγοι CDU προς Μέρκελ: Εξέτασε σοβαρά μια κυβέρνηση μειοψηφίας

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων