Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Οκτ-2017 08:24

  Μια Σύνοδος με… backstage αποφάσεις για προσφυγικό, άμυνα και Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μια Σύνοδος με… backstage αποφάσεις για προσφυγικό, άμυνα και Brexit

  Του Γ. Αγγέλη

  Με βασικούς ηγέτες της Ε.Ε να προσέρχονται στη Σύνοδο Κορυφής ως υπηρεσιακοί, οι δυνατότητες για τελικές αποφάσεις σε κρίσιμα θέματα όπως οι αλλαγές στην συμφωνία του Δουβλίνου για το προσφυγικό, οι πρωτοβουλίες για ευρωπαϊκή "άμυνα”, αλλά κυρίως η διογκούμενη αβεβαιότητα για το πως θα καταλήξει η διαπραγμάτευση για το Brexit, καθιστούν την Σύνοδο Κορυφής "μη αποφασιστική”. 

  Παρ’ όλα αυτά όμως, όπως επιβεβαίωσαν στο Capital.gr αρμόδιες διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει είναι εξαιρετικά σημαντικές και δρομολογούν κρίσιμες αλλαγές που αφορούν και την Ελλάδα

  Θα ανταλλαγούν απόψεις για θέματα που έχουν βάλει "φωτιά” στην ατζέντα της Ε.Ε και ειδικά της Ευρωζώνης. 

  Οι συζητήσεις αυτές παρ’ ότι δεν θα καταλήξουν σε αποφάσεις θα αποτυπώσουν την ωριμότητα της προετοιμασίας για σημαντικές ανατροπές μέσα στους επόμενους μήνες και για ορισμένα ζητήματα όπως το προσφυγικό ίσως και πριν από το τέλος του έτους. 

  Όπως υποστήριξε  ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο του ΕΛΚ κ. Μάνφρεντ Βέμπερ το ισχύον αλλά μη εφαρμοζόμενο σύστημα της ποσόστοσης για την εγκατάσταςη προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες θα δώσει την θέση του σε μία συμφωνία με δύο σκέλη: ένα σύστημα παροχής ασύλου ενιαίο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης και την ενεργοποίηση της συστηματικής "επαναπροώθησης” των προσφύγων στις χώρες προέλευσης όταν δεν θα τους παρέχεται άσυλο.

  Η αλλαγή αυτή έχει ήδη δρομολογήσει με την σειρά της διαδικασίες που κινούνται σε θέματα ενίσχυσης της "άμυνας” καθώς στις προθέσεις της Ε.Ε είναι η ανάθεση της φύλαξης και της επαναπροώθησης σε "σώματα” της Ε.Ε. 

  Βέβαια η αλλαγή αυτή στην "γραμμή” της Ε.Ε αφήνει δύο τουλάχιστον χώρες την Ιταλία και την Ελλάδα με μεγάλο αριθμό προσφύγων εγκλωβισμένους είτε στα περιβόητα Hotspots, είτε σε άλλες δομές χωρίς πλέον την δυνατότητα μετακίνηςής τους στις χώρες αρχικού προωρισμού… 

  Για τα θέμα άμυνας ιδιαίτερη προσοχή φαίνεται να δίδεται πλέον σε ζητήματα που αφορούν στην δημιουργία εξοπλιστικών προγραμμάτων που θα χρηματοδοτούνται από ειδικό ευρωπαϊκό το οποίο ήδη έχει ιδρυθεί. 

  Το θέμα όμως που έχει βάλει "φωτιά” στις συζητήσεις της Συνόδου αλλά και σ’ αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα για μία συμφωνία ή έστω μία κατ’ αρχήν συμφωνία είναι ο λογαριασμός του Brexit τον οποίο η Τερέζα Μέι δεν εμφανίστηκε έτοιμη να συζητήσει με τους όρους που τίθενται από την ευρωπαϊκή πλευρά. Εκείνο βέβαια που τρομάζει και τις δύο πλευρές έχει να κάνει με το τι ακριβώς θα συμβεί αν τον Μάρτιο δεν έχει υπάρξει συμφωνία και η Βρετανία σταματήσει να είναι μέλος χωρίς κανείς να ξέρει το τι θα ισχύσει στα σύνορα μεταξύ της Ε.Ε και της Βρετανίας την επόμενη ημέρα. Σύνορα που περιλαμβάνουν και το αγκάθι της Β.Ιρλανδίας την οποία συμπαρασύρει εκτός Ε.Ε η έξοδος της Βρετανίας. 

  Για την υπόθεση της Καταλονίας στην σύνοδο Κορυφής η "γραμμή” είναι οτι αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και σαν τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπισθεί…

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων