Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 19:53

  Κύπρος: Μεταβάλλονται οι στόχοι για αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  H Kεντρική Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των στόχων που είχαν αποφασιστεί πριν από δύο χρόνια και εφαρμόζονται από τις τράπεζες, για δραστική πλέον αντιμετώπιση και μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
   
  Η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωργκάτζη, δήλωσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα δοθούν νέες οδηγίες στις τράπεζες σχετικά με τα κόκκινα δάνεια και αργότερα η Τράπεζα διευκρίνισε ότι η δήλωση αφορούσε στους στόχους που είχαν τεθεί.
   
  Πηγή της Τράπεζας, δήλωσε στην οικονομική ιστοσελίδα StockWatch, ότι το αρμόδιο εποπτικό όργανο των τραπεζών θεωρεί πως, μετά από πάροδο δύο χρόνων και δεδομένου ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει, επιβάλλεται η αναθεώρηση των στόχων.
   
  Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι στόχοι αυτή τη φορά δεν θα έχουν χαρακτήρα έμμεσου τρόπου μείωσης των κόκκινων δανείων, αλλά άμεσου και δραστικού τρόπου και θα διαφέρουν από τους προηγούμενους στο μέρος της ποιότητας τους.
   
  Οι στόχοι βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας.
   
  Σχετικής ενημέρωσης έτυχε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έχει ανάψει πράσινο φως για προώθηση των νέων στόχων.
   
  Η κ. Γιωργκάτζη είχε δηλώσει πως η Τράπεζα εξετάζει τη διαφοροποίηση των στόχων, λαμβάνοντας επίσης υπόψη και τις κινήσεις προς την κατεύθυνση διαμόρφωσης στόχων για τα δάνεια αυτά και σε επίπεδο ΕΚΤ.
   
  Το σύνολο του ύψους των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων ανέρχεται σήμερα περίπου στα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, έχοντας χάσει τη δυναμική μείωσης που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια.
   
  Ως αποτέλεσμα της επιβράδυνσης του ρυθμού αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι τράπεζες αναγκάζονται από τους επόπτες να αυξάνουν διαρκώς τις προβλέψεις τους.
   
  Το 2015, οι επόπτες είχαν διαμηνύσει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αυξήσουν τις προβλέψεις στο 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, από το 43 τοις εκατό στο οποίο βρίσκονταν.

  Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  12:16 20/09

  ΕΕ: Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που χορηγεί δάνειο σε ξένο νόμισμα, πρέπει να παρέχει στον δανειολήπτη επαρκή πληροφόρηση

  Η απόφαση εκδόθηκε με αφορμή το ότι κατά τα έτη 2007 και 2008, ρουμανικές τράπεζες συνήψαν δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φραγκο, για την απόκτηση - από ιδιώτες - ακινήτων, την αναχρηματοδότηση...

  13:42 19/09

  Απροσδόκητη εκτόξευση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο

  Αξιοσημείωτη βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Γερμανία τον Σεπτέμβριο, ένδειξη πως οι οικονομικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενόψει...

  11:16 19/09

  Γαλλία: Περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα φέτος και το 2018

  Η γαλλική κυβέρνηση περιέκοψε τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού φέτος και για το επόμενο έτος, αφού έλαβε μέτρα λιτότητας το καλοκαίρι και καθώς η οικονομική ανάπτυξη είναι πιο ισχυρή ...

  16:49 18/09

  Οι επενδύσεις σε βιομηχανίες απαλλαγμένες από ανθρακούχες εκπομπές στο επίκεντρο της ΕΕ

  Οι επενδύσεις σε καινοτόμες, βιώσιμες βιομηχανίες, απαλλαγμένες από ανθρακούχες εκπομπές, βρίσκονται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής βιομηχανικής πολιτικής της ΕΕ, που παρουσίασε σήμερα η...

  16:25 18/09

  Γάλλοι υπουργοί: Η κυβέρνηση θα μπορεί να μειώσει τις δαπάνες και το έλλειμμα χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη

  Η οικονομική ανάκαμψη της Γαλλίας είναι αρκετά ισχυρή για να μπορεί η κυβέρνηση να μειώσει τις δαπάνες και το έλλειμμα χωρίς να επηρεαστεί η ανάπτυξη, όπως δήλωσαν σήμερα οι υπουργοί Προϋπολογισμού...