Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 14:51

  Regling: Η ευρωζώνη εξετάζει ένα rainy day fund για μελλοντικές κρίσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Regling: Η ευρωζώνη εξετάζει ένα rainy day fund για μελλοντικές κρίσεις

  Έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για ένα "rainy day" fund που θα μπορούσε να βοηθήσει την ευρωζώνη να αντιμετωπίσει τις κρίσεις όπως την ελληνική κρίση χρέους, τόνισε ο επικεφαλής του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, ESM.

  Ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling, ανέφερε σε δηλώσεις του στο think tank Chatham House του Λονδίνου χθες που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ότι ένας μηχανισμός για την αντιμετώπιση "ασύμμετρων απειλών" ήταν "ένα σημαντικό κενό στα δημοσιονομικά εργαλεία της ευρωζώνης".

  Ο Regling δήλωσε ότι μια συζήτηση για μια περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα που θα καλύπτει αυτή τη λειτουργία έχει ξεκινήσει.

  "Το εργαλείο μπορεί να σχεδιαστεί χωρίς αμοιβαιοποίηση του χρέους, και χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις μεταξύ των χωρών", πρόσθεσε.

  Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε, "μπορούμε να εξετάσουμε τα παραδείγματα που ισχύουν στις ΗΠΑ, για παράδειγμα τα rainy day funds, ή ένα συμπληρωματικό πρόγραμμα ανεργίας".

  Ποσά περίπου 100-200 δισ. ευρώ έχουν προταθεί κατ’ ιδίαν από αξιωματούχους της ευρωζώνης, ως ένα αρχικό μέγεθος για οποιοδήποτε τέτοιο ταμείο.

  Μακροπρόθεσμα ο Regling δήλωσε πως η ευρωζώνη θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει "ένα ευρωπαϊκό ασφαλές asset", αλλά ότι θα απαιτούσε "κάποια αμοιβαιοποίηση του χρέους".

  Αυτό "δεν μπορεί να συμβεί εκτός και αν υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης συμμορφώνονται με τους κανόνες τους οποίους έχουν συμφωνήσει", τόνισε ο Regling.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  11:57 21/09

  ΕΚΤ: Κερδίζει έδαφος η ανάπτυξη, υποτονικός παραμένει ο πληθωρισμός

  Η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη κερδίζει έδαφος και η απότομη πτώση της ανεργίας είναι ενθαρρυντική αλλά ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη δείξει πειστικές ενδείξεις μιας βιώσιμης ανοδικής τάσης,...

  22:19 13/09

  Την προώθηση μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της Ευρωζώνης προκρίνει ο Ρέγκλινγκ

  Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο, να περιλαμβάνουν την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων, την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη δημιουργία ...