Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Σεπ-2017 21:04

  Berenberg: Δύο "Μπράβο" για τις μεταρρυθμίσεις του Μακρόν - Το ενθαρρυντικό παράδειγμα της Γερμανίας 14 χρόνια πριν

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ως θετικές αποτιμά τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, δίδοντάς της δύο "Μπράβο" και μνημονεύοντας την περίπτωση της Γερμανίας, 14 χρόνια πριν. 

  Η Berenberg αναφέρεται στα 36 μέτρα που ανακοίνωσε ο Μακρόν και τα οποία είναι σύμφωνα με το προεκλογικό του πρόγραμμα, σημειώνοντας πως με το πέρας του χρόνου, θα μπορούσαν να καταστήσουν τη Γαλλία την πιο δυναμική σημαντική οικονομία της Ευρώπης. Σημειωτέον πως το μεταρρυθμιστικό πακέτο αναμένεται να εγκριθεί από το συμβούλιο των υπουργών του Μακρόν στις 22 Σεπτεμβρίου, ήτοι λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου. 

  Δύο "Μπράβο": Η Berenberg δίνει δύο "Μπράβο", αντί τριών, στον Μακρόν για τον εξής λόγο: Η αγορά εργασίας στη Γαλλία υστερεί σε ευελιξία, η οποία και θα βοηθούσε τις επιχειρήσεις με 50 και περισσότερους εργαζομένους. 

  Οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζεται να είναι τέλειες: Όπως σχολιάζει, αν και οι γαλλικές προτάσεις δεν είναι τέλειες, δεν σημαίνει ότι θα αποτύχουν. Φέροντας ως παράδειγμα τη Γερμανία, η Berenberg σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν χρειάζεται να είναι τέλειες. Και στην περίπτωση της Γερμανίας, πριν από 14 χρόνια, είχε δώσει στη χώρα δύο "Μπράβο". Ωστόσο, αυτές η όχι τέλειες μεταρρυθμίσεις λειτούργησαν μια χαρά. Στη συνέχεια παρατίθεται ένα γράφημα που αποτυπώνει την ανάκαμψη που επήλθε στη Γερμανία μετά την εφαρμογή της "Ατζέντας 2010".

  Άλλωστε, όπως τονίζεται, η τρέχουσα δύναμη της Γερμανίας πηγάζει από την ανάπτυξη στον τομέα της απασχόλησης και η οποία οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις που τέθηκαν σε εφαρμογή. 

  Το παράδειγμα της Γερμανίας δείχνει ότι οι μεταρρυθμίσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας - Πηγή: Berenberg -  Bundesagentur für Arbeit, Bundesbank, INSEE 

  Περισσότερη ευελιξία, εδραίωση σχέσεων συνεργασίας: Οι γαλλικές μεταρρυθμίσεις θα δώσουν στις επιχειρήσεις περισσότερη ευελιξία ώστε να συνάπτουν τις δικές τους συμφωνίες με τους εργαζομένους. Ο Μακρόν επιδιώκει οι σχέσεις στη γαλλική αγορά εργασίας να διέπονται από πνεύμα συνεργασίας, εγχείρημα που κατά την Berenberg, μπορεί να στεφθεί με επιτυχία. 

  Τέλος, όπως παρατηρεί η  Berenberg, σε συνθήκες ανάκαμψης, οι χαλαρότεροι κανόνες απόλυσης δεν οδηγούν απαραίτητα και στην αύξηση των απωλειών θέσεων εργασίας. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ