Πέμπτη, 01-Δεκ-2016 14:00

Κυπριακό: Ίσως και μέσα στην ημέρα ανακοινώσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων

Ανακοίνωση για το μέλλον της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ενδέχεται να υπάρξει εντός της ημέρας, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο του ΡΙΚ που επικαλείται πηγές των Ηνωμένων Εθνών.

Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Αϊντε, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, μετέβη στη συνέχεια στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Το ΡΙΚ μετέδωσε ότι πηγές των Ηνωμένων Εθνών ανέφεραν, ότι μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι ο κ. Αϊντε αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μουσταφά Ακιντζί, "και ίσως μέχρι το απόγευμα να υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση".

Αύριο ο κ. Αϊντε θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά. Τη Δευτέρα, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα μεταβεί στην Άγκυρα όπου θα έχει διαβουλεύσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επανέναρξη των συνομιλιών παρεμβαίνουν και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με επίσκεψη του Αμερικανού βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών, Τζόναθαν Κόεν, που αναμένεται στην Κύπρο αργότερα σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτιμούν ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο μπορεί να φθάσουν σε συνολική διευθέτηση και να επανενώσουν την Κύπρο σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Το Στέητ Ντηπάρτμεντ διαβεβαίωσε ότι η προσοχή των Ηνωμένων Πολιτειών εστιάζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών των δύο πλευρών να φθάσουν σε λύση, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα για:

23:57 24/09

Ψύχραιμη Μέρκελ, απειλητική AfD

Σε υψηλούς τόνους η καθιερωμένη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη γερμανική τηλεόραση το βράδυ της Κυριακής. "Ίδια ευθύνη" των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς "μεταφορά πόρων" θέλει το FDP.

21:52 24/09

Πράσινοι: Θα εξετάσουμε εάν υπάρχει κοινό έδαφος για συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις

Η επικεφαλής της λίστας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Εκαρτ δήλωσε ότι μία ισχυρότερη Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή και η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελούν προτεραιότητες για το κόμμα του.

21:13 24/09

Γερμανία: Λιγότερο φιλικά από ό,τι αναμενόταν για το χρηματιστήριο τα αποτελέσματα των εκλογών

Λιγότερο φιλικά για την αγορά από ό,τι αναμενόταν ήταν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών, αναφέρει ο αναλυτής της SEB, Thomas Thygesen, καθώς και ότι οι μετοχές είναι απίθανο να επηρεαστούν...