Ένα πιο "αποτελεσματικό σύστημα αλληλεγγύης" θα παρουσιάσει η Σλοβακική προεδρία στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της τριμερούς κοινωνικής συνόδου κορυφής με τη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.

Ανάμεσα στα ζητήματα που συζητήθηκαν μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) και των εκπροσώπων των εργαζομένων (Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων) και των εργοδοτών (Business Europe) ήταν η ένταξη των προσφύγων στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανέφερε πως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής σε αυτό το ζήτημα είναι η άρση των νομικών εμποδίων στα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα που πρέπει να είναι κάποιος στο κράτος μέλος πριν πάρει τη νόμιμη άδεια εργασίας. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να υπάρχει πρόβλεψη για την επιμόρφωση των προσφύγων. Ο Γ.Γ. της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Λούκα Βισεντίνι κάλεσε τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τις αποφάσεις για τη μετεγκατάσταση προσφύγων, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στην αγορά εργασίας, εάν οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι σε κέντρα μεταναστών.

Ο Ντόλαντ Τουσκ από την πλευρά του ανέφερε πως οι "θεσμοί, όπως το Συμβούλιο και η Σύνοδος Κορυφής επέβαλαν στα κράτη μέλη την μετεγκατάσταση" και πως υπάρχει σαφώς "πρόβλημα", λόγω των διαφορετικών απόψεων. "Η σλοβακική προεδρία είναι η πιο προσηλωμένη σε αυτό το ζήτημα και θα παρουσιάσει ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα αλληλεγγύης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου" πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τον Καναδά, που κινδυνεύει λόγω της απόρριψής της από το κοινοβούλιο της περιφέρειας της Βαλονίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως οι κοινωνικοί εταίροι υποστήριξαν τη συμφωνία, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι οι εμπορικές συμφωνίες πρέπει να είναι "ασφαλείς για τους εργάτες, τις εταιρίες και τις οικογένειες".

"Πρέπει να εργαστούμε ακόμα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών του Βελγίου, αλλά ελπίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε με τη CETA κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής", υπογράμμισε ο Ντόναλντ Τουσκ. Η επικεφαλής του Business Europe Έμα Μαρτσεγκάγκλια, κάλεσε όλους του εμπλεκόμενους να βρουν επειγόντως μια συμφωνία, καθώς διακυβεύεται η αξιοπιστία της ΕΕ και του ίδιου του Βελγίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ