Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2016 12:43

  Σλοβενία: Προχωρά στην ανταλλαγή δολαριακών ομολόγων της με ομόλογα σε ευρώ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το κόστος δανεισμού της Σλοβενίας διατηρήθηκε κοντά στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά του σήμερα, μετά την ανακοίνωση από τη χώρα ότι σκοπεύει να ανασχεδιάσει το χρέος της, εκμεταλλευόμενη το τεράστιο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

  Η Σλοβενία ανακοίνωσε αργά χθες ότι θα ξαναγοράσει παλαιά ομόλογα της με νόμισμα αναφοράς το δολάριο, τα οποία δεν μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ, και ταυτόχρονα θα εκδώσει νέα ομόλογα σε ευρώ, όπως μετέδωσε η υπηρεσία IFR του Thomson Reuters.

  Η καταληκτική προθεσμία για την πώληση των δολαριακών ομολόγων, ύψους έως 500 εκατ. δολαρίων, και την έκδοση των νέων ομολόγων σε ευρώ είναι η 26η Οκτωβρίου. Η κίνηση αυτή, που είναι η τρίτη που γίνεται φέτος από τη Σλοβενία και την οποία έκανε και η Λετονία πέρυσι, θα μπορούσε να περιορίσει τις ανησυχίες ότι η ΕΚΤ δεν θα βρίσκει επιλέξιμα σλοβενικά ομόλογα για να αγοράσει, ενώ θα έχει μικρή επίπτωση στο επίπεδο του χρέους της χώρας.

  Δίνει, επίσης, μία ευκαιρία, όπως λένε αναλυτές, να εκμεταλλευθεί η Σλοβενία τη ζήτηση της ΕΚΤ για ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης. Αν και η συζήτηση αυτό τον μήνα για ενδεχόμενο περιορισμό του προγράμματος της ΕΚΤ ανησύχησε την αγορά, πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις αγορές ομολόγων και μετά τον Μάρτιο του 2017 που λήγει το πρόγραμμα.

  "Είναι μία έξυπνη κίνηση - που αξιοποιεί έναν μεγάλο αγοραστή στην αγορά. Η ΕΚΤ πιθανότατα θα παραμείνει στην αγορά για μεγάλο διάστημα το επόμενο έτος, επομένως είναι σκόπιμο να γίνει εμπροσθοβαρώς η χρηματοδότηση", δήλωσε ο αναλυτής της ING. Η απόδοση των 10ετών σλοβενικών ομολόγων διαμορφωνόταν στο 0,60% σήμερα το πρωί και παραμένει κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,55% που είχε σημειωθεί νωρίτερα στην εβδομάδα. Η Σλοβενία, η οποία εντάχθηκε το 2009 στην Ευρωζώνη, αντάλλαξε δολαριακά ομόλογά της, ύψους 1,25 δισεκ. δολαρίων με ομόλογα σε ευρώ, ύψους 1,25 δισεκ. ευρώ τον Μάιο και έκανε μία ακόμη ανταλλαγή ομολόγων στα τέλη Αυγούστου.

  Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  22:20 22/10

  Οι Μαλτέζοι διαδηλώνουν μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία

  Χιλιάδες Μαλτέζοι κατέβηκαν σήμερα στους δρόμους για να διακηρύξουν την επιθυμία τους για ενότητα μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου και μπλόγκερ κατά της διαφθοράς Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία.