Ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο επισείει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Εγγύς και Μέση Ανατολή ως χώρος ζωτικών της συμφερόντων. "Δεν υπάρχει λύση χωρίς απομείωση των δυνάμεων του ISIS".

Συνεχίζονται για τρίτη ημέρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τα χέρια της τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Μια επιχείρηση που προετοιμάζονταν από καιρό και η οποία θέτει τη Δύση προ των ευθυνών της. Σύμφωνα με τον πρώην αμερικανό πρέσβη στο Βερολίνο Τζον Κόρνμπλουμ οι ΗΠΑ είναι η χώρα εκείνη που πρέπει να αναλάβει τα ηνία, ωστόσο, τα συμφέρονται που διακυβεύονται στη Μέση και Εγγύς Ανατολή είναι πρωτίστως ευρωπαϊκά.

"Ο καθένας κάνει το δικό του"

"Η Εγγύς Ανατολή είναι μια γεωγραφική περιοχή με μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ευρώπη", επισημαίνει ο αμερικανός διπλωμάτης στομ ραδιοσταθμό DLF. "Οφείλουμε να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας όσο αυτό είναι εφικτό, διότι υπάρχουν και κοινά σημεία. Αλλά σε τελική ανάλυση, οι Αμερικανοί είναι οι μόνοι που έχουν τις δυνατότητες και το πολιτικό ενδιαφέρον να κάνουν αισθητή την παρουσία τους". Ο Τζον Κορνμπλουμ επικρίνει τη Δύση ότι απέναντι σε αυτήν την στρατιωτική και πολιτική πρόκληση εμφανίζεται ανέτοιμη και διαιρεμένη. "Ο καθένας λέει το δικό του", αγανακτεί. "Η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ δηλώνει υπερήφανη που η Ευρώπη δεν κινητοποιείται, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάνει καμπάνια ειρήνης και δεν θέλει ούτε να ακούσει για επέμβαση και από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ θαυμάζει τον Πούτιν".

Αλλά πέρα από τα προβλήματα στους κόλπους της Δύσης ποιες εναλλακτικές, ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να ηττηθεί το χαλιφάτο, ρωτά η δημοσιογράφος τον παλαίμαχο αμερικανό διπλωμάτη, που χαίρει μεγάλης εκτίμησης στη Γερμανία.

Μια τραγωδία…

"Οι εναλλακτικές είναι πολύ περιορισμένες", παραδέχεται. "Η λογική επιβάλλει διαπραγματεύσεις και συνεργασία με τη Ρωσία. Δεν υπονοώ ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί ειρηνική λύση στη Συρία, αλλά θέλει να οικοδομήσει ειρήνη θέτοντας ως βάση τον πρόεδρο Ασάντ. Κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, όπως όλοι γνωρίζουν και θα παραδέχονταν και οι ίδιοι οι Ρώσοι. Μέχρις ότου όλοι οι πρωταγωνιστές, η Δύση, οι ΗΠΑ, οι Ευρωπαίοι, αλλά και ο συνασπισμός Αράβων και οι Ρώσοι, βρουν κοινή βάση διαπραγμάτευσης η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη, θα είναι μια τραγωδία". Ο Τζον Κόρνμπλουμ χρησιμοποιεί μετά λόγου γνώσης τη λέξη "τραγωδία".

Διότι, όπως υποστηρίζει, οι μεγάλες ανακατατάξεις που δρομολογούνται σε αυτήν την πλευρά του πλανήτη, παίρνουν και το χαρακτήρα μιας τραγωδίας. "Η στρατιωτική επιλογή δεν είναι λύση, αλλά δεν υπάρχει λύση χωρίς να αποδεκατιστούν ή ακόμη και να ηττηθούν οι δυνάμεις του ISIS" υπογραμμίζει ο Τζον Κόρνμπλουμ.

Σάντρα Σουλτς, DLF/Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle