Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Μαρ-2018 12:29

  Ν. Παππάς: Φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ν. Παππάς: Φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους

  "Φέρνουμε το αύριο σήμερα για όλους" είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κ. Νίκος Παππάς. Τόνισε ότι είναι ευθύνη κυρίως της πολιτείας και όχι τόσο του ιδιωτικού τομέα η εκπόνηση μίας τέτοιας στρατηγικής. "Όταν το ρυθμιστικό πλαίσιο είναι ελλιπές τότε δεν παράγεται το βέλτιστο κοινωνικό αποτέλεσμα", συμπλήρωσε .

  Η Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική "ξεκλειδώνει” τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Τα θεμέλιά της βασίζονται στους εξής τομείς: ενίσχυση υποδομών για συνδεσιμότητα (700 εκατ. ευρώ), δίκτυο ίντερνετ σε απομακρυσμένες περιοχές, πρόγραμμα προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για ίντερνετ υπέρ-υψηλών ταχυτήτων με τη μέθοδο επιδότησης ζήτησης, μελέτη – σχεδίαση - κατασκευή ελληνικών δορυφόρων για συλλογή δεδομένων. Ο συνολικός προϋπολογισμός των σχεδιαζόμενων έργων αγγίζει τα 500 εκατομμύρια ευρώ για φέτος.

  Προτεραιότητα, είπε ο υπουργός, πρέπει να δοθεί σε εμβληματικά έργα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης, όπως η ευφυής γεωργία, το σύστημα e-ΓΕΜΗ, το κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων του δημοσίου, το σύστημα ηλεκτρονικών υπογραφών στο δημόσιο τομέα (150 χιλιάδες υπογραφές έως το τέλος του 2018), η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων (εξοικονόμηση 380 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο), τα συστήματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού HRMS, η ενιαία ψηφιακή πύλη του δημοσίου με πρόσβαση σε όλους και σύστημα υποβοήθησης αποφάσεων διαιτησίας VAR.

  "Ενισχύουμε τις ψηφιακές δεξιότητες και την καινοτομία , διαθέτοντας 15.6 εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού και 1% του ΑΕΠ για έρευνα και τεχνολογία", είπε ο κ. Παππάς.

  Στην τοποθέτησή του ο κ. Μέννυ Μπάρζιλαυ από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ τόνισε ότι η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες πρέπει να φροντίσουν ή και να προβλέψουν, ώστε όσα συμβαίνουν στον κόσμο της τεχνολογίας να μην έχουν άσχημες επιπτώσεις στο μέλλον. "Δίνουμε νέες απαντήσεις σε παλαιά ερωτήματα. Ας ορίσουμε ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος μας στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας και ας θεωρούμε τις αλλαγές θετικό βήμα για την εξέλιξη", είπε.

  Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας, από το ΜΙΤ της Βοστώνης είπε ότι η ψηφιακή πολιτική στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει αρκετά, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης των πολιτών σε αυτή και μίλησε για το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τί συμβαίνει στη Βοστώνη και πόσο διστακτικοί είναι οι Έλληνες στην αλλαγή.

  Ο κ. Αντώνης Μπαρούνας της Telco Accounts, Lenovo Mobile Business Group τόνισε ότι δε θα υπάρξει ανάπτυξη αν η χώρα δεν γίνει ανταγωνιστική στον τομέα της τεχνολογίας. "Χρειαζόμαστε ψηφιακές υποδομές, γρήγορο ίντερνετ και ίντερνετ για όλους και στην προσπάθεια αυτή το κράτος χρειάζεται τη συμβολή και του ιδιωτικού τομέα", συμπλήρωσε.

  Ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι να επενδύσει στην εκπαίδευση και στην έρευνα στον τομέα της τεχνολογίας. "Το ανθρώπινο δυναμικό στην πληροφορική αυξήθηκε κατά 25% στην περίοδο της κρίσης και δυστυχώς μόνο το 4% των φοιτητών ακολουθούν σπουδές στον κλάδο των Η/Υ και της τεχνολογίας. Πρέπει να διπλασιαστούν οι απόφοιτοι τεχνολογικών κατευθύνσεων για να μπορέσουμε ως χώρα να συμπεριληφθούμε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Απασχόλησης" συμπλήρωσε, ζητώντας από τον υπουργό ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να επιδοτηθεί η έρευνα στον κλάδο.

  Ο κ. Σταύρος Δρακουλαράκος, Διευθύνων Σύμβουλος της 24 ΜΕ DIA μίλησε για την ψηφιακή στρατηγική στον ιδιωτικό τομέα και τόνισε ότι πρέπει να γίνουν 6 βήματα στον ιδιωτικό τομέα. Αρχικά, να χαραχθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική, να υπάρξει ευελιξία και γρήγορη προσαρμογή, να μην επηρεάζονται από προϊόντα χωρίς να τα χρειάζονται, "δεν είναι όλα για όλους", είπε χαρακτηριστικά, να υπάρξει αποκέντρωση στην ηγεσία και αποκέντρωση στους τομείς της καινοτομίας και των αποφάσεων, να υπάρξει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό να υποστηρίξει τα παραπάνω και τέλος να αλλάξει η κουλτούρα των επιχειρήσεων.

  Ο κ. Βύρων Νικολαϊδης, Διευθύνων Σύμβουλος της PeopleCert και πρόεδρος της Ευρωπαίκής CERTIS είπε ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και τι κάνει η Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. "Το μέλλον για τους νέους είναι θέσεις εργασίας στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων", δήλωσε.

  Ο κ. Μάρκος Βερέμης της εταιρίας Upstream systems έδωσε το παράδειγμα της Εσθονίας ως ένα μοντέλο βέλτιστης πρακτικής, όπου όλες οι συναλλαγές με το κράτος γίνονται ηλεκτρονικά και τόνισε ότι όλα ξεκινούν από τη μέση εκπαίδευση. "Είναι σημαντικό η εκπαίδευση να ξεκινά από την σχολική ηλικία με την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών", υπογράμμισε.

  Ο κ. Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος της Google είπε ότι οι αναγκαίες συνθήκες ψηφιακού μετασχηματισμού συνδέονται με τη βούληση και την εκπαίδευση. "Η τεχνολογία πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους αλλά χρειάζεται παράλληλα η ορθή εκπαίδευση για την ορθή και βέλτιστη χρήση της" είπε και αναφέρθηκε στην επένδυση της εταιρίας στον τομέα του τουρισμού με την δημιουργία μίας πλατφόρμας εκπαιδευτικών βίντεο διάρκειας 10 ωρών αλλά και την επένδυση σε εκπαίδευση ανθρώπων του τουρισμού, στον κλάδο της τεχνολογίας για την βελτίωση των δεξιοτήτων στον κλάδο του τουρισμού. "Η εταιρία μας έχει ήδη εκπαιδεύσει 85.000 άτομα και συνεχίζει το έργο της. Ωστόσο είναι απαραίτητη και η εκπαίδευση των φοιτητών στα πανεπιστήμια" συμπλήρωσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων