Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 04-Μαρ-2018 11:22

  Γ. Ζανιάς: Η Ελλάδα έχασε το πάρτι της ρευστότητας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Γ. Ζανιάς: Η Ελλάδα έχασε το πάρτι της ρευστότητας

  Ο καθηγητής του ΟΠΑ και πρώην ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Ζανιάς, στο πλαίσιο της παρέμβασής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, περιέγραψε τα χαρακτηριστικά ευνοϊκού δανεισμού από τον ESM με επιτόκια 2% και μέση διάρκεια 18 χρόνια που συνδέεται όμως με τους πολύ καλούς όρους δανεισμού του ESM. Ωστόσο, αναφέρθηκε και στην προοπτική μεγάλης αύξησης των επιτοκίων και στους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται.

  Μίλησε για δύο δρόμους που έχει η Ελλάδα. Ο πρώτος δρόμος είναι η ανάπτυξη και ο δεύτερος είναι "να αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε τη συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων για να μειώσουμε τον επιτοκιακό κίνδυνο που υπάρχει". Θα είναι πολύ σύντομο το περιθώριο, ελπίζω ο ESM να κάνει παρεμβάσεις και να αντικαταστήσει δάνεια με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας, συμπλήρωσε.

  Έφερε, επίσης, ως παράδειγμα την Γαλλία που προχώρησε σε ομόλογο 50ετές με επιτόκιο 1,5%. Η Ελλάδα θα μπορούσε αν οι συνθήκες ήταν άλλες να εκδώσει 30ετές με 2-2,5% επιτόκιο, αλλά "έχασε αυτό το πάρτι ρευστότητας".  Εκτίμησε ότι είναι αναγκαίος ρυθμός ανάπτυξης 3% για να αυξηθεί το ΑΕΠ και έτσι ο παρονομαστής του χρέους.

  Αναφέρθηκε, τέλος, σε ανάγκη να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τάχθηκε κατά προτεραιότητας σε μείωση άλλων φόρων, όπως ο ΦΠΑ που απευθύνεται στην κατανάλωση και όχι στην ανάπτυξη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων