Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Μαρ-2018 17:12

  Οι προκλήσεις της μετάβασης σε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Οι προκλήσεις της μετάβασης σε μία βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη

  Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (ΕΤΑΑ) αναφέρθηκαν τα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού στην ενότητα για τις προκλήσεις της μετάβασης σε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.

  Ο Peter Sanfey, Υποδιευθυντής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η αειφορία, η οποία χαρακτηρίζεται από τρεις προκλήσεις. Την ανατροπή της επιβράδυνσης των ρυθμών ανάπτυξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη αυτής περιοχή, η αποφυγή της λεγόμενης παγίδας του μεσαίου εισοδήματος και η πράσινη ανάπτυξη.

  Όσον αφορά την παγίδα μεσαίου εισοδήματος, όπως είπε, παρατηρείται ότι όσο πιο πλούσιες γίνονται κάποιες χώρες, τόσο η παραγωγικότητα τείνει να μειώνεται, κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί.

  Για την ενίσχυση της πράσινης ανάπτυξης, σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει σχέδιο για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στο περιβάλλον από την επιχειρηματική δραστηριότητα, με βασικό στόχο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης να είναι η μέτρηση της έννοιας της μετάβασης στη βιώσιμη οικονομία.

  Ακόμη, όπως προκύπτει από την έκθεση της ΕΤΑΑ, η διακυβέρνηση, σε επίπεδο κυβέρνησης και επιχειρήσεων και απονομής της δικαστικής εξουσίας, αποτελεί τον αδύναμο κρίκο στην Ελλάδα.

  Η Charlotte Ruhe, Γενική διευθύντρια της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης της ΕΤΑΑ, σημείωσε ότι η τράπεζα έχει επενδύσει το ποσό του 1,7 δισ. ευρώ σε ελληνικές εταιρείες, ενώ έμφαση δίνεται στις εξωστρεφείς εταιρείες, στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την ενέργεια, τις υποδομές, την αγορά ακινήτων και την αστική αναγέννηση.

  Χρονικός ορίζοντας της ΕΤΑΑ είναι το 2020 και προς την κατεύθυνση της υλοποίησης νέων επενδύσεων βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με την κυβέρνηση.

  Η επιστροφή στην ανάκαμψη και η σταθερότητα δημιουργεί νέες επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, οι υποδομές και η ενέργεια, με την ΕΤΑΑ να εξετάζει τη δημιουργία νέων επενδυτικών εργαλείων για την υλοποίηση τοποθετήσεων σε μικρομεσαίες εταιρείες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων