Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Μαρ-2018 16:05

  Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

  Η Νοτιοανατολική Μεσόγειος καθίσταται βασικός παράγοντας στον ενεργειακό χάρτη και καθίσταται πύλη εισόδου του φυσικού αερίου προς τις αγορές των χωρών της Ευρώπης αλλάζοντας τα δεδομένα στη γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα των ομιλητών του πάνελ Geopolitics of the Energy Sector. Η κα. Defne Arslan γενική διευθύντρια του Ατλαντικού Συμβουλίου τόνισε πως Τουρκία και ΕΕ αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στο ενεργειακό τοπίο καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας ενώ παράλληλα έχουν και τους ίδιους προμηθευτές. Παράλληλα τόνισε πως οι αγωγοί φυσικού αερίου που δημιουργούνται, όπως ο αγωγός Talap και ο αγωγός TAP που θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα του Αζερμπαϊτζάν, δημιουργούν νέα δεδομένα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στην κατάλληλη γεωστρατηγική θέση, προκείμενου να γίνουν πύλη εισόδου για τις αγορές των χωρών της Ευρώπης και είναι προς το κοινό συμφέρον των δύο χωρών να συνεργαστούν στενά στα ενεργειακά ζητήματα.

  Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε πως χρειάζεται επανεξέταση της ενεργειακής πολιτικής καθώς εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η κατανάλωση ενέργειας λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Παράλληλα, τόνισε πως το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στο άμεσο μέλλον, ενώ η εξάρτηση από το λιγνίτη θα μειωθεί. Στη συνέχεια, ο κ. Στεργιούλης τόνισε πως η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ρευστών προϊόντων και προϊόντων διύλισης, στην Μεσόγειο. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι έχει την τεχνογνωσία και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της Ελλάδας με τα έργα όπως αυτό της Ρεβυθούσα, ο αγωγός TAP  αλλά και ο κάθετος άξονας της Αλεξανδρούπολης. Αποκάλυψε ότι τα ΕΛΠΕ θα πάρουν μέρος στο διαγωνισμό για τα κοιτάσματα υδρογονοανθράκων στο Ιόνιο. Παράλληλα ο κ. Στεργιούλης τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η Μεσόγειος θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης.

  O Dimitar Bechev υπότροφος στο κέντρο Σλαβικών και Ευρασιατικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας, τόνισε πως οι ραγδαίες αλλαγές στην τεχνολογία έχουν αλλάξει τόσο την παραγωγή όσο και τον τρόπο μεταφοράς της ενέργειας. Στο μέλλον, οι χώρες με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν και να αποθηκεύουν την ενέργεια, δημιουργώντας αναχώματα ενάντια σε ενεργειακές κρίσεις. Όπως είπε ο κ. Bechev, το φυσικό αέριο δημιουργεί εντάσεις γιατί είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ χωρών και όχι εταιρειών.

  Ο Mahmood Kgaghani σύμβουλος της Caspian Energy Grid, τόνισε πως από την εποχή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης έχει δημιουργηθεί ενεργειακή διπλωματία. Το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο του μέλλοντος και το Ιράν για να παραμείνει ανταγωνιστικός προμηθευτής και εξαγωγέας ενέργειας θα χρειαστεί επενδύσεις στις μονάδες εξόρυξης των κοιτασμάτων του για να μειώσει το κόστος λειτουργίας και να είναι ανταγωνιστικό. Ιράν, Τουρκία και Ελλάδα μπορούν να γίνουν "χρυσή πύλη" εισόδου του φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης.

  Ο John Roberts σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας τόνισε ότι η κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας σχετικά με τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη οδήγησε στην δημιουργία εναλλακτικών εμπορικών δρόμων όπως ο αγωγός TAP και ο Nordstream 2.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων