Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Μαρ-2017 13:41

  Delphi Economic Forum: Το νέο αφήγημα της χώρας και οι "νέοι ηγέτες"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ρόλος των νέων ανθρώπων στο αύριο της χώρας ήταν το θέμα συζήτησης του πάνελ με θέμα τους "young leaders" την τελευταία ημέρα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Ανδρίτσος και Αντώνης Δελατόλας.

  Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αφήγημα ανάπτυξης για να οδηγηθεί, όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρίτσος στην εποχή του μετα-λαικισμού του οράματος και της ανάπτυξης.

  Ο Γιάννης Θωμάτος Αντιπρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ Δελφών στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η νέα γενιά ηγετών και πως η συζήτηση αυτή μπορεί να είναι η αρχή δημιουργίας μια κοινότητας νέων ηγετών με στόχο τις συνέργειες και την αναζήτησή ενός νέου παραδείγματος  που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση.

  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Ελλήνων Επιχειρηματιών, Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι νέοι ηγέτες είναι αυτοί που θα αλλάξουν το αφήγημα στη χώρα για να μπορέσει να πάει μπροστά.

  Επισήμανε ότι τα χρόνια της κρίσης η λέξη όραμα είχε χαθεί από το λεξιλόγιό μας, ωστόσο ότι δεν έχει πλέον νόημα να συζητάμε τι έχει συμβεί όλα αυτά τα χρόνια, αλλά να δούμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα.

  Κάλεσε τους Έλληνες να απαλλαγούν από ιδεοληψίες και κομματικές στρατηγικές και να πάνε τη χώρα μπροστά. Και πρόσθεσε: "Η επιχειρηματικότητα και το κοινωνικό συμφέρον δεν είναι αντικρουόμενες έννοιες, το αντίθετο μάλιστα. Η επιχειρηματικότητα μπορεί να υπηρετήσει το κοινωνικό συμφέρον, με τη δημιουργία για παράδειγμα νέων θέσεων εργασίας".

  Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Δήμας, παρουσίασε αρνητικά δημοσιεύματα για τη χώρα μας το τελευταίο διάστημα και τόνισε ότι έχουμε χάσει το 28% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, το 55% των επενδύσεων, ενώ η ανεργία διαμορφώνεται στο 23%,το υψηλότερο στην ΕΕ.

  Άφησε αιχμές για τη διετή καθυστέρηση της κυβέρνησης στην αξιοποίηση του Ελληνικού και εκτίμησε ότι η καθυστέρηση αυτή έχει στοιχίσει τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε και τα επιτυχημένα παραδείγματα των επενδύσεων της Cosco και των Σκουριών.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της 24MEDIA Group, Σταύρος Δρακουλαράκος, αναφερόμενος στο αφήγημα της Νέας Ελλάδας, μίλησε για την ανάγκη του σχεδιασμού των επόμενων βημάτων μέσα από μετρήσιμα αποτελέσματα και συνεννόηση. 

  "Τον Οκτώβριο του 2015, στο Βερολίνο, συγκεντρώθηκαν οι εκπρόσωποι κολοσσών εταιρειών, όπως της Air Bus, της Cisco κ.α και υπέγραψαν δύο σελίδες, όπου συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υποστούμε ένα τεχνολογικό σοκ στην πολιτική, τον τουρισμό, την εκπαίδευση. Θα πρέπει να υποστούμε ένα ''συνεργατικό σοκ''. Ο καθένας μας μιλάει μόνος του, θα πρέπει να ανοιχτούμε στον διπλανό μας, να συνεργαστούμε. Αν δεν μετρήσουμε αυτά που θέλουμε να κάνουμε για να δούμε αν πρέπει να τα κάνουμε , δεν θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα", τόνισε.

  Ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, υποστήριξε ότι η οικονομία σέρνεται, επειδή δεν κλείνει η αξιολόγηση εδώ και ένα χρόνο και παρατήρησε ότι φαίνεται να χάνουμε το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο Ντράγκι καλείται από πολλούς να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων. Πρόσθεσε ότι και η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, όμως το ζητούμενο είναι να αλλάξει με την Ελλάδα στον πυρήνα της.

  Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα Ελληνικό, αλλά και ένα κοινό ευρωπαϊκό αφήγημα. Για να μην υπάρξει, είπε, ευρωπαίος Τραμπ, πρέπει τα ευρωπαϊκά κόμματα να ακούσουν τις κοινωνίες.

  Πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε επίσης ένα σοσιαλδημοκρατικό αφήγημα για να ηττηθεί ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι σε συνέντευξή του σήμερα μίλησε για κατάληψη του κράτους από την κυβέρνηση.

  Ο Προϊστάμενος στην Αθήνα της Boston Consulting Group, Δημήτρης Ανδρουλάκης, ανέλυσε ιδέες για το πώς μπορούμε να προσελκύσουμε στο δημόσιο τομέα young leaders. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο δημόσιο τομέα, στον οποίο, όπως είπε, παρατηρούμε έλλειψη από φρέσκα μυαλά, young leaders.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aldemar, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι το νέο μοντέλο δεν μπορεί να είναιαυτό του παραδοσιακού ηγέτη της δεκαετίας του ’50. Ειδικά για τον τομέα του, τον τουρισμό, υποστήριξε ότι πάει καλά, αλλά αυτό συμβαίνει λόγω των προβλημάτων που έχουν οι άλλοι, όχι από αυτά που έχουμε κάνει εμείς.

  Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants, Δανάη Μπεζεντάκου, μίλησε για τον τομέα της, τη ναυτιλία και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι νούμερο 1 παγκοσμίως. Αναφέρθηκε και στην επιτυχία του τουρισμού και τόνισε ότι το ζητούμενο πλέον είναι να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Κάλεσε να ξεκινήσει διάλογος με νέους, αλλά και με συνταξιούχους που θέλουν να μεταδώσουν τη γνώση τους και ζήτησε να μπει η ναυτιλία και ο τουρισμός στα σχολεία.

  Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του BCA Group, Χάρης Δασκαλάκης, υποστήριξε ότι "η Ελλάδα μπορεί να καταστεί παγκόσμιος εκπαιδευτικός προορισμός" και αναφέρθηκε στο πετυχημένο παράδειγμα της Κύπρου με τα τρία δημόσια και πέντε ιδιωτικά Πανεπιστήμια όπου προσελκύει χιλιάδες φοιτητές.

  Ο Βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης, κάλεσε να μικρύνουμε το κράτος για να βοηθηθεί η οικονομία και επισήμανε το εξής πρόβλημα: ότι η νέα γενιά δεν εκτιμά τους πολιτικούς. Η λύση σε αυτό είναι να μην επιλέγουμε πολιτικούς βάσει αυτών που λένε, αλλά βάσει των βιογραφικών τους.

  "Πώς να περιμένουμε από κάποιον που δεν έχει κάνει κάτι παραγωγικό στη ζωή του να μπει στο Κοινοβούλιο και να παράξει έργο;"

  Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε ότι κάποιοι καλλιεργούν το αφήγημα ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα τεμπέληδων, ανεύθυνων, φοροφυγάδων και η Ευρώπη μας πληρώνει για να καθόμαστε, γιατί περνάει στα δικά τους κομματικά ακροατήρια.

  Υποστήριξε ότι δεν μπορούμε να το αλλάξουμε εύκολα, αλλά είναι λάθος να αυτομαστιγωνόμαστε νομίζοντας ότι είμαστε μία χώρα που δεν γίνεται τίποτα και ζήτησε να αναλάβουμε δράση.

  "Η Ελλάδα θα κλείσει το 2016 με το υψηλότερο πλεόνασμα στην ΕΕ. Αυτό είναι μία ισχυρή πραγματικότητα, αλλά κανείς δε θα δώσει σημασία. Είναι επιτυχία και πρέπει να την αναδείξουμε", είπε ο κ. Κουτεντάκης.

  Η Οικονομολόγος του ΟΑΣΑ, Dr. Δόμνα Μαρία Μιχαηλίδου εξήγησε με απλά λόγια τι σημαίνει η "Ιδιοκτησία" των μεταρρυθμίσεων και τα θετικά αποτελέσματα που θα είχε αν η Ελληνική κυβέρνηση έκανε ιδιοκτησία της το πρόγραμμα.

  Ο διευθυντής της diaNEOsis, Κυριάκος Πιερραράκης, υποστήριξε ότι η ανανέωση δεν είναι μία ηλικιακή συνθήκη , είναι μία διανοητική συνθήκη και ότι δεν αρκεί να είσαι νέος, πρέπει να κομίζεις και τη νέα νοοτροπία.

  "Η δυσκολία για τη γενιά μας είναι ότι πρέπει επιλεγμένα να γίνουμε πατροκτόνοι, να επιλέξουμε τι θέλουμε να γίνουμε και τι θέλουμε να κρατήσουμε από τους προηγούμενους", είπε χαρακτηριστικά.

  Ο Πρόεδρος της πολιτικής κίνησης ΜΠΡΟΣΤΑ, Παναγιώτης Βλάχος, επισήμανε ότι μιλάμε για μείωση της ανεργίας, όμως πρέπει να ψάξουμε στην ουσία και να δούμε τι θέσεις εργασίας δημιουργούνται. "Στην Ελλάδα δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αλλά αφορούν ντελίβερι και σερβιτόρους και όχι ποιοτικές θέσεις εργασίας", πρόσθεσε και τόνισε ότι "έχουμε νέους με ακριβά πτυχία στην κορνίζα, χωρίς να ξέρουν τι να τα κάνουν".

  Σχεδόν όλοι οι ομιλητές έκαναν αναφορές στο brain drain, στους νέουςεπιστήμονες δηλαδή που φεύγουν από την Ελλάδα για να εργαστούν με καλύτερες συνθήκες στο εξωτερικό ή ακόμα στους νέους που σπουδάσουν στο εξωτερικό, αλλά δεν επιστρέφουν στη χώρα μας για να εργαστούν.

  Ο συντονιστής του πάνελ, Αντώνης Δελατόλας, κατέθεσε και την προσωπική του εμπειρία. Μίλησε για το γιο του που σπουδάζει στην Αγγλία και είπε ότι ελπίζει να μπορέσει να επιστρέψει στην Ελλάδα, να δραστηριοποιηθεί εδώ και να έχει τις ίδιες ευκαιρίες με αυτές που θα είχε στο εξωτερικό για μία επιτυχημένη επαγγελματική  πορεία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ