Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 14-Φεβ-2018 11:24

  Η May δεν μπορεί να τηρήσει κόκκινες γραμμές για το Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η May δεν μπορεί να τηρήσει κόκκινες γραμμές για το Brexit

  του Charles Grant

  Η πίεση προς την Theresa May αυξάνεται για να καθορίσει το σχέδιό της για το Brexit. Η επιμονή της ΕΕ ότι στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η Βρετανία θα υπόκειται στις ρυθμίσεις της Ένωσης και δεν θα έχει λόγο για οποιονδήποτε νέο κανόνα, έχει εξοργίσει τους υπέρμαχους του Brexit. Τώρα η πρωθυπουργός πρέπει να βρει ένα σχέδιο για τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, το οποίο θα γίνει η βάση στην οποία θα συσπειρωθούν οι αντιμαχόμενοι υπουργοί της. Έχει ακόμη μια ευκαιρία να φέρει μια μετριοπαθή συμφωνία για το Brexit, αλλά θα πρέπει να δείξει στην ΕΕ ότι είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί στις κόκκινες γραμμές της. Επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητά της να αφήσει την τελωνειακή ένωση της ΕΕ τις τελευταίες ημέρες, δεν ταιριάζει.

  Στην ομίχλη της σύγχυσης που κρέμεται πάνω από την κυβέρνηση της May, τα άλλα 27 μέλη της ΕΕ μπορούν να διακρίνουν αόριστα τη μορφή της μελλοντικής σχέσης που θα επιδιώξει. Αυτό που είναι ξεκάθαρο μέχρι τώρα είναι πως και τα δύο μοντέλα που έχει θέσει στο τραπέζι η Κομισιόν -αυτό της αντίστοιχης σχέσης που έχει με τον Καναδά, που δεν ικανοποιεί τις απαιτήσεις της Βρετανίας στον τομέα των υπηρεσιών, ή το μοντέλο-Νορβηγίας, που παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές του Ηνωμένου Βασιλείου για την ελεύθερη κυκλοφορία και τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου- δεν είναι αρεστά στη Βρετανία. Η May είναι πιθανό να τα απορρίψει και τα δύο και να ζητήσει μια άλλη συμφωνία, βασισμένη σε ένα νέο μοντέλο ευθυγράμμισης των κανόνων.

  Περιττό να πούμε ότι στις Γερμανια, Γαλλία και Κομισιόν δεν αρέσει αυτό που αναδύεται από την ομίχλη. Θα πουν στη May  ότι οι κόκκινες γραμμές της αναφορικά με το μοντέλο-Νορβηγία, καθιστούν αναπόφευκτη μία συμφωνία τύπου-Καναδά. Ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ θεωρούν ότι θα μπορούσε να προσβλέπει σε μια συμφωνία "Καναδά +”- το "πλας” αναφέρεται σε περισσότερες διατάξεις για τις υπηρεσίες- αλλά μόνο αν υπαναχωρήσει από τις άλλες απαιτήσεις.

  Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν υπονοήσει ότι ένας μηχανισμός που περιγράφεται σε μια πρόσφατη έκθεση από το Ινστιτούτο Κυβέρνησης, είναι κοντά στην λογική τους. Αυτό θα διαχώριζε την οικονομική δραστηριότητα σε τρία καλάθια: πλήρης ευθυγράμμιση, όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθεί κανόνες της ΕΕ, "διαχειριζόμενη αμοιβαία αναγνώριση”, όπου και οι δύο θα συμφωνούσαν σε κοινούς στόχους αλλά ο κάθε ένας θα επέλεγε τους δικούς του κανόνες, και ένα τρίτο καλάθι όπου το Ηνωμένο Βασίλειο θα έκανε αυτό που ήθελε.

  Το Βερολίνο, το Παρίσι, και οι Βρυξέλλες, είναι πιθανό να απορρίψουν αυτές τις ιδέες που δεν έχουν ακόμη προταθεί. Έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να "επιλέξει” συγκεκριμένα κομμάτια της ενιαίας αγοράς και να αφήσουν εκτός τα υπόλοιπα. ΟΙ κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν επίσης ότι -δεδομένων των διαφορετικών οικονομικών δυνάμεων και συμφερόντων τους- δεν θα μπορούσαν ποτέ να συμφωνήσουν στο ποια είδη επιχειρήσεων θα πρέπει να πάνε στο σωστό καλάθι. Ορισμένοι φοβούνται ότι τα καλάθια του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν ακόμη να οδηγήσουν σε ένα ελβετικού τύπου μοντέλο, το οποίο αντιπαθούν.

  Παρά την αντίδραση, ορισμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι είναι αισιόδοξοι, επισημαίνοντας ότι οι 27 είναι περισσότερο διχασμένοι στη μελλοντική σχέση από ό,τι ήταν στην πρώτη φάση των συνομιλιών για το Brexit. Και σε κάποιο βαθμό, έχουν δίκιο. Ορισμένες κυβερνήσεις, δυσαρεστημένες με την σκληρή γραμμή που τηρεί η Γερμανία, η Γαλλία και η Κομισιόν, επισημαίνουν ότι το εμπόριο του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ είναι οκτώ φορές το αντίστοιχο Καναδά και ότι η Βρετανία και η ΕΕ θα θελήσουν μια πολύ πιο στενή σχέση σε τομείς όπως η ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική και η έρευνα. Αυτό το στρατόπεδο περιλαμβάνει τη Σουηδία, την Ολλανδία, τη Δανία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και πιθανώς την Ισπανία.

  Αλλά οι Βρετανοί αξιωματούχοι δεν θα πρέπει να περιμένουν τέτοιες διαφορές να κάνουν βιώσιμο το μοντέλο τους. Οι πιθανότητες το Λονδίνο να σημειώσει κάποια πρόοδο σε αυτό τον τομέα, είναι μικρές.

  Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι οι χώρες της ΕΕ φοβούνται ότι μια ειδική συμφωνία θα απειλήσει τους ισότιμους όρους παιχνιδιού που τόσο αγαπούν. Εκείνοι που θέλουν μια πιο ήπια συμφωνία, θέλουν να είναι ηπιότερη με διαφορετικούς τρόπους και δεν έχουν προφανή ηγέτη.

  Και οι 27 αντιλαμβάνονται ότι η ΕΕ θα χρειαστεί να διαμορφώσει μια ενιαία θέση για το Brexit -και ότι οι Γερμανία, Γαλλία και Κομισιόν συνήθως παίρνουν πολλά από όσα θέλουν. Και οι καθαροί αποδέκτες κονδυλίων της ΕΕ θα είναι απρόθυμοι να ενοχλήσουν τη Γερμανία, την χώρα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ΕΕ, καθώς ξεκινούν την άνοιξη οι συνομιλίες για ένα νέο προϋπολογισμό. Υπάρχει επίσης μια τεχνική δυσκολία που μπορεί να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής της συμφωνίας brexit” "Οι ρήτρες του "πλέον ευνοούμενου κράτους” σημαίνουν ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναβαθμίσει τις εμπορικές τις συμφωνίες με άλλους εταίρους εάν προσφέρει στη Βρετανία καλύτερους όρους στις υπηρεσίες.

  Υπάρχει ωστόσο ένας τρόπος για τη May να παραβλέψει αυτή την αντίθεση και να κερδίσει το επιχείρημα για μια ευρύτερη συμφωνία από αυτή που εμφανίζονται έτοιμες να σκεφτούν οι Γερμανία, Παρίσι και Βρυξέλλες. Και θα υπάρξει ασφαλώς, ένα τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει.

  Για να κερδίσει μια τέτοια συμφωνία, η May θα πρέπει να καθησυχάσει τις ανησυχίες της ΕΕ σχετικά με τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού, υιοθετώντας τους αυστηρούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών.

  Επίσης θα πρέπει να είναι ευέλικτη σε ό,τι αφορά τις "κόκκινες γραμμές" της, όπως να αποδεχθεί την εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε κάποιους τομείς. Το πώς θα επιλέξει το Ηνωμένο Βασίλειο να μειώσει τη μετανάστευση από την ΕΕ, θα έχει σημασία: ένα σύστημα που δίνει στους Ευρωπαίους μια πιο ομαλή είσοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τους πολίτες εκτός ΕΕ –κάτι το οποίο φέρεται να σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών- θα μπορούσε να δημιουργήσει καλή θέληση. Το ίδιο θα έκανε και η προσφορά χρημάτων για συγκεκριμένα projects της ΕΕ ή για τον γενικό προϋπολογισμό.

  Η επίσημη θέση της ΕΕ είναι πως δεν θα "πουλήσει" την πρόσβαση της αγοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το Brexit δημιουργεί ένα ετήσιο έλλειμμα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ και κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αφήνουν τώρα να εννοηθεί ότι θα χαιρέτιζαν τις βρετανικές συνεισφορές.

  Οι κόκκινες γραμμές της May σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς, θα αποδειχθούν ότι είναι οι πιο δύσκολες να παραβιαστούν. Για πολλούς Συντηρητικούς, Brexit σημαίνει "ανάκτηση του ελέγχου" και ως εκ τούτου απόρριψη όλων των κανόνων της ΕΕ. Πραγματικά, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit στο υπουργικό της Συμβούλιο καθιστούν πολύ δύσκολο για αυτή να αποδεχθεί οποιαδήποτε μορφή εποπτείας της ΕΕ ή υποχρέωσης, μετά το Brexit.

  Αλλά, όπως το έθεσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της Γαλλίας: το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να καταλάβει ότι η μελλοντική του σχέση εξ ορισμού θα είναι "ανταλλαγή κανόνων και πρόσβασης".

  Πλησιάζει γρήγορα η ώρα που η May θα πρέπει να διαλύσει την ομίχλη και να πει στους 27 εάν θα δώσει προτεραιότητα στην ανεξαρτησία έναντι της οικονομικής ευημερίας.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.eu/in-the-press/theresa-may-cant-afford-red-lines-brexit

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων