Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Δεκ-2017 09:36

  Η επόμενη μάχη του Brexit θα είναι αυτή για τη μεταβατική περίοδο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η επόμενη μάχη του Brexit θα είναι αυτή για τη μεταβατική περίοδο

  του John Springford

  Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιβεβαιώσει ότι "έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος” ώστε να προχωρήσουν οι συνομιλίες για το Brexit στους όρους της μετάβασης και μιας μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Βρετανίας. Η στρατηγική της ΕΕ -που επιβάλει σειρά τελεσιγράφων που αναγκάζουν την Theresa May να επιλέγει μεταξύ του τεράστιου πολιτικού και οικονομικού κόστους του "no deal” ή την υποχώρηση στα αιτήματα της ΕΕ- έχει φέρει αποτέλεσμα για την ώρα. Η May έχει συμφωνήσει να πληρώσει, να διασφαλίσει τα δικαιώματα των πολιτών, και να διαπραγματευτεί τη ρητορική αναφορικά με τα ιρλανδικά σύνορα, ώστε να κατευνάσει το Δουβλίνο, το Μπελφαστ, το Γουέστμινστερ και τις Βρυξέλλες. Το επόμενο deadline είναι ο Μάρτιος του 2018, το πρώτο σημείο ελέγχου στο οποίο η ΕΕ θα είναι έτοιμη να μιλήσει για τη μελλοντική σχέση. Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ζητούν από τη May να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι είδους σχέση θέλει στο προηγούμενο διάστημα.

  Επομένως, η May έχει τρεις μήνες για να καταλήξει σε συναίνεση το υπουργικό της συμβούλιο αναφορικά με το επιθυμητό καθεστώς που θα έχει το Brexit. Θα χρειαστεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών όπως ο Liam Fox, ο Michael Gove και ο Boris Johnson, με εκείνες του Philip Hammond και άλλων μετριοπαθών. Αλλά δεδομένων των κόκκινων γραμμών της για το Brexit, η ΕΕ θα προσφέρει μια μεταβατική περίοδο 2-3 ετών, με αντάλλαγμα μια μη δεσμευτική πολιτική διακήρυξη που θα σκιαγραφεί μια εμπορική συμφωνία πολύ χειρότερη από τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά.

  Μια στατική μετάβαση θα αφήσει τη Βρετανία να παραμείνει στην ενιαία αγορά αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα έχει καμία ψήφο στο συμβούλιο, κανέναν Επίτροπο ή μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συνεχίσει να σέβεται την ελεύθερη κυκλοφορία, και να συνεχίσει να υπόκειται στους νόμους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και οποιωνδήποτε νέων νόμων θεσπιστούν στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου. Περισσότερες από 12.000 οδηγίες, κανονισμοί, αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και άλλες αποφάσεις, ελήφθησαν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα το 2016. Η συντριπτική πλειονότητα είναι αδιαμφισβήτητη, αλλά ορισμένες θα είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτές.

  Αυτό εγείρει ερωτήματα για το εάν οι οπαδοί του Brexit θα αποδεχθούν τη μετάβαση. Σκεφτείτε τις οδηγίες της ΕΕ. Αυτοί είναι οι νόμοι της ΕΕ που πρέπει να περάσουν είτε από την κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας νομοθετικά μέσα, ή στην περίπτωση πιο σημαντικών νόμων, από το κοινοβούλιο. Η Κομισιόν θα προτείνει νέα νομοθεσία για τις κεφαλαιαγορές το 2018, που θα έχει μια επίδραση στο City του Λονδίνου, κανόνες για την φορολόγηση των κερδών από τις ψηφιακές επιχειρήσεις, και νόμοι που θα καθιστούν ευκολότερο για τις πολιτικές δυνάμεις να μοιραστούν ηλεκτρονικά στοιχεία. Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις δεν θα περάσουν από το συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Άλλες θα είναι έτοιμες για νομοθέτηση μόλις η Βρετανία φύγει από την ΕΕ το 2019, αλλά ενώ είναι ακόμη η μεταβατική περίοδος -χρειάζεται περίπου 18 μήνες προτού οι προτάσεις της Κομισιόν γίνουν νόμους. Η έγκριση νέων ευρωπαϊκών οδηγιών ίσως προκαλέσει αντιδράσεις των υπέρμαχων του Brexit εναντίον της ίδιας τους της κυβέρνησης (εάν οι Συντηρητικοί παραμείνουν στην εξουσία μέχρι τότε). Εάν η Βρετανία αρνηθεί να "περάσει” ένα νόμο, θα προκύψει πολιτική κρίση. Η Κομισιόν μπορεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια την βρετανική κυβέρνηση.

  Μετά από δεκαετίες αντίδρασης κατά της ΕΕ και αφού απολάμβανε εξουσία χωρίς ευθύνη, η Συντηρητική δεξιά δεν έχει προτείνει μια μέθοδο Brexit που να μην περιλαμβάνει μεγάλο οικονομικό και πολιτικό κόστος. Το να αποχωρήσει η χώρα χωρίς συμφωνία δεν αποτελεί επιλογή για μια οικονομία που είναι βαθιά συνδεδεμένη με αυτή της ηπείρου. ¨Ενα χαοτικό Brexit θα ανέτρεπε την κυβέρνηση και θα μπορούσε να καταστρέψει το κόμμα των Συντηρητικών. Μια αδρανής μετάβαση θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Είναι ο μόνος τρόπος εξόδου από την ΕΕ που  αποφεύγει το χείλος του γκρεμού, παρέχοντας τον πολιτικό χώρο για να πετύχει ένα αποτέλεσμα του Brexit που δεν θα ανατρέψει την κυβέρνηση. Αλλά οι οπαδοί του brexit θα πρέπει να "καταπιούν” μια μετάβαση στην οποία η Βρετανία έχει μικρότερη κυριαρχία από ό,τι είχε ως μέλος της ΕΕ.

  Επιπλέον, η υπογραφή των όρων της μετάβασης δεν θα εξασφαλίσει στη Βρετανία μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία. Η May και ο David Davis δεν έχουν αποδεχθεί, τουλάχιστον δημοσίως, ότι η εμπορική συμφωνία θα είναι περιορισμένης εμβέλειας και ΄τι δεν θα είναι έτοιμη να υπογραφεί "λίγα λεπτά” μετά από την επίσημη έξοδο της Βρετανίας στο τέλος του Μαρτίου 2019. Η ΕΕ δεν θα ενδυναμώσει μια εμπορική συμφωνία που καλύπτει υπηρεσίες, τον ισχυρότερο κλάδο του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν η May αρνηθεί να αποδεχθεί την ελεύθερη κυκλοφορία, να συμμορφωθεί με τους προηγούμενους κανόνες της ΕΕ και να βρει νέους, άμεσα και αυτόματα. Αλλά μια συμφωνία όπως αυτή με τον Καναδά, θα συνοδεύεται από όρους -κανόνες που αποτρέπουν την κυβέρνηση να παράσχει βοήθεια στις βρετανικές επιχειρήσεις, και προβλέψεις που σταματούν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό dumping (η ΕΕ, υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας, θέλει να αποτρέψει τις βρετανικές επιχειρήσεις να κερδίσουν ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της απορρύθμισης). Η ΕΕ θα συμφωνήσει μόνο σε ένα περίγραμμα της συμφωνίας πριν από το Brexit, τις λεπτομέρειες της οποίας θα διαπραγματευτεί μετά την έξοδο. Δεν θα υπάρξει καμία εγγύηση ότι η εμπορική συμφωνία θα επικυρωθεί από την ΕΕ, καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να περάσει από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια.

  Στην αρχή κάθε φάσης της διαδικασίας του Brexit, η May ήταν αρχικά μαχητική να κρατήσει ενωμένο το κόμμα της. Στη συνέχεια, όσο πλησίαζαν οι προθεσμίες της ΕΕ, έχει πείσει το κόμμα της να στηρίξει μια υποχώρηση. Το έχουμε δει με την αλληλουχία των συζητήσεων, την υποστήριξη των δικαιωμάτων των πολιτών, τα λεφτά και τη Βόρεια Ιρλανδία. Μέχρι το Μάρτιο θα πρέπει ξανά να πείσει τους σκληροπυρηνικούς ότι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία, χρειάζεται να γίνει η μετάβαση με τους όρους της ΕΕ. Μπορεί να το κάνει να λειτουργήσει την επόμενη φορά;

  Το κείμενο δημοσιεύθηκε αρχικά στον Guardian

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.cer.eu/in-the-press/brace-yourself-next-brexit-faultline-battle-over-transition

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων