Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 12-Ιουν-2018 10:54

  Η δικαστική μεταρρύθμιση στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Μολδαβία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η δικαστική μεταρρύθμιση στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Μολδαβία

  Των Steven Blockmans, Nadejda Hriptievschi, Viacheslav Panasiuk, Ekaterine Zguladze

  Σύμφωνα με τους όρους των συμφων ιών Σύνδεσης με την ΕΕ, οι Γεωργία, Ουκρανία και Μολδαβία αναμένεται να αυξήσουν την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας, να θεσπίσουν μηδενική ανοχή στη διαφθορά στο νομικό επάγγελμα και να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία αναφορικά με τους εισαγγελείς, τους δικαστές και τους δικηγόρους.

  Η ΕΕ είναι πρόθυμη να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τις υφιστάμενες θετικές πηγές ανθεκτικότητας, καθώς και να εντοπίσει και να ανταποκριθεί στα τρωτά σημεία με το συνδυασμό των μέσων και τον προϋπολογισμό που έχει στη διάθεσή της.

  Έχει διαφορετική προσέγγιση για τη βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες. Στην περίπτωση της Γεωργίας, εγείρει το ερώτημα του εάν η ριζική αναμόρφωση των μεταρρυθμίσεων της εποχής Saakashvili μπορεί να αντέξει τις διεφθαρμένες πρακτικές των στενόμυαλων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων.

  Στην Ουκρανία, η πρόκληση αφορά στο πώς να παραταθεί και να διοχετευθεί η θετική μεταρρυθμιστική δυναμική για να παγιωθούν οι θεσμικές και διαδικαστικές αλλαγές στον τομέα της δικαιοσύνης. Στη Μολδαβία, το ζήτημα είναι μάλλον να απομονωθούν οι επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις, υποστηρίζοντας παράλληλα τους οδηγούς της αλλαγής στον αγώνα τους εναντίον των ανελεύθερων δυνάμεων.

  Αυτή η μελέτη εντοπίζει τις καινοτομίες στους τομείς δικαιοσύνης των τριών συνδεδεμένων κρατών. Αναλύει τις αλλαγές τόσο στο hardware του δικαστικού συστήματος, δηλαδή στο συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο, και στο software, δηλαδή στις διαδικασίες επιλογής, διορισμού, προώθησης και πειθαρχίας και άλλα μέσα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον τομέα της δικαιοσύνης.

  Ολοκληρώνει με μια επανεξέταση της υπάρχουσας δικαστικής πρακτικής με τα AA/DCFTAs. Με τον τρόπο αυτό, το άρθρο όχι μόνο μετρά το επίπεδο συνειδητοποίησης των εθνικών δικαστών για την ανάγκη επιβολής των συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας τους στην ΕΕ, προσφέροντας επίσης πληροφορίες για το βαθμό διάθεσης των εγχώριων δικαστηρίων να χρησιμοποιήσουν το διεθνές/ευρωπαϊκό δίκαιο για να μπει ένα τέλος στους αντιφατικούς εθνικούς κανόνες και στις κακές πρακτικές.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/integrity-trial-judicial-reform-georgia-ukraine-and-moldova

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων