Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Μαϊ-2018 11:45

  Η σύγκλιση στην ΕΕ, εντός και εκτός ευρωζώνης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Η σύγκλιση στην ΕΕ, εντός και εκτός ευρωζώνης

  του Daniel Gros

  Η διαδικασία σύγκλισης  στην Ευρώπη έχει διάφορες πτυχές: τα νέα κράτη-μέλη (NMSs) από την Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη συμβαδίζουν σε ό,τι αφορά το κατά κεφαλή εισόδημα, όπως θα περίμενε κανείς, με τα αρχικά φτωχότερα να αναπτύσσονται γενικώς με ταχύτερο ρυθμό. Ωστόσο στην ευρωζώνη, ο Βορράς έχει αποκλίνει από το Νότο, από την αρχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αυτό το μοντέλο, που αποτυπώνει τη σύγκλιση Ανατολής-Δύσης αλλά επίσης και τη σύγκλιση Βορρά-Νότου εντός της ευρωζώνης, μπορεί να παρατηρηθεί σε σειρά δεικτών, όπως οι πραγματικοί μισθοί, οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

  Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συμμετοχή στην ευρωζώνη είχε αρνητική επίδραση στη σύγκλιση. Αντιθέτως, κάθε ένα από τα 11 νέα κράτη-μέλη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα οποία εντάχθηκαν στην ευρωζώνη μετά το 2004, έχουν συγκλίνει με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από αυτόν που θα περίμενε κανείς δεδομένου του αρχικού επιπέδου του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Επιπλέον, αρκετές από τις χώρες που επηρεάστηκαν σοβαρά από την κρίση της ευρωζώνης, επιστρέφουν τώρα σε επίπεδα ανάπτυξης μεγαλύτερα του μέσου όρου, όπου κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ από το Βορρά που είναι εκτός ευρωζώνης, δεν αναπτύσσονται ταχύτερα από τη ζώνη του ευρώ.

  Συνολικά, φαίνεται ότι η έλλειψη σύγκλισης βορρά-νότου έχει ρίζες άλλες από αυτές της ευρωζώνης.

  Τα ευρήματά μας δεν απαντούν στο ερώτημα εάν η διαδικασία σύγκλισης Ανατολής-Δύσης θα οδηγήσει σε "πλήρη” σύγκλιση. Υποστηρίζεται συχνά ότι ενδεχόμενη περαιτέρω σύγκλιση θα απαιτούσε μια αλλαγή στο μοντέλο ανάπτυξης. Η ανάπτυξη μπορεί να βασιστεί σε εισαγόμενα ξένα κεφάλαια και στην τεχνογνωσία μέσω τεράστιων ποσών άμεσων ξένων επενδύσεων, αλλά μετά από ένα ορισμένο επίπεδο, απαιτείται περισσότερη καινοτομία από το εσωτερικό για να διατηρηθεί η ανάπτυξη. Ο επαναπροσανατολισμός του αναπτυξιακού μοντέλου προς περισσότερη εγχώρια καινοτομία, μπορεί να αποτελέσει τεράστια πρόκληση για τις NMSs.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/convergence-european-union-inside-and-outside-euro

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων