Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Απρ-2018 12:22

  Το "παζλ" της παραγωγικότητας της Ευρώπης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το "παζλ" της παραγωγικότητας της Ευρώπης

  Τα τελευταία χρόνια, οι προηγμένες οικονομίες ανά τον κόσμο έχουν βιώσει έντονη επιβράδυνση της ανάπτυξης της παραγωγικότητας. Οι αιτίες για αυτή την λεγόμενη "κοσμική στασιμότητα" παραμένουν ασαφείς.

  Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι απλώς μετράμε λάθος τις βελτιώσεις στην παραγωγικότητα και ότι τα στατιστικά αγνοούν τις τεχνολογικές καινοτομίες. Άλλοι το αποδίδουν στην Μεγάλη Ύφεση, υποστηρίζοντας ότι η παραγωγικότητα της εργασίας δέχθηκε πλήγμα στις χώρες με ευέλικτες αγορές εργασίας, όταν η αύξηση του ΑΕΠ συγκρατήθηκε από μειωμένη ζήτηση παγκοσμίως.

  Οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η στάσιμη παραγωγικότητα είναι μια θεμιτή ανησυχία, και δεδομένου ότι η αύξηση της παραγωγικότητας είναι ο βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης, είναι απαραίτητο να βρεθούν διορθωτικά μέτρα.

  Δυστυχώς, το τωρινό οικονομικό κλίμα χαρακτηρίζεται από χαμηλή δυναμική αύξησης της παραγωγικότητας, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολο για την Ευρώπη να πετύχει οποιαδήποτε πρόοδο στο να καλύψει το κενό σε ό,τι αφορά τα υψηλότερα επίπεδα παραγωγικότητας στις ΗΠΑ.

  Μια πιθανή πηγή βελτίωσης θα μπορούσε να αυξήσει τις επενδύσεις σε άυλα κεφάλαια, κάτι που συνδέεται θετικά με την αύξηση της παραγωγικότητας. Τέλος, τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά από μια δεκαετία συνεχόμενης σχεδόν επιβράδυνσης, η παραγωγικότητα της Ευρώπης αρχίζει να ενισχύεται, εν μέρει λόγω της ευνοϊκής για αυτήν κυκλικότητας.

  Εάν οι επενδυτικές και επιχειρηματικές δαπάνες για την ψηφιοποίηση "επιμείνουν", η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε καλύτερη συνολικά ανάπτυξη της παραγωγικότητας, ένα μέτρο αποτελεσματικότητας που εντοπίζει πιθανές διαφορές από τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/solving-european-productivity-puzzle

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων