Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Απρ-2018 10:55

  Μόνη στην έρημο; Η Γαλλία στη Μέση Ανατολή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μόνη στην έρημο; Η Γαλλία στη Μέση Ανατολή

  Του Manuel Lafont Rapnouil

  Η Μέση Ανατολή αποτελεί βασικό στάδιο για την εξωτερική πολιτική της Γαλλίας, η οποία δεσμεύεται να αποδείξει τα διαπιστευτήριά της ως διεθνή δύναμη, ξεπερνώντας τη βαρύτητά της και αποδεικνύοντας την ανεξαρτησία της, που είναι τόσο σημαντική για την γαλλική αντίληψη της θέσης τους στον κόσμο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, οι αραβικές εξεγέρσεις και οι επακόλουθες αναταραχές υπήρξαν μια ιδιαίτερη πρόκληση, σε τέτοιο βαθμό που η Γαλλία προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει την στρατηγική της. παρόλα αυτά, η Γαλλία σύντομα εντάχθηκε στον δικό της παραδοσιακό ρεαλισμό υιοθετώντας μια προσέγγιση βασισμένη στην "διαβεβαίωση".

  Με βάση αυτή την προσέγγιση, η Γαλλία επιδιώκει να ενισχύσει την σταθερότητα διαβεβαιώνοντας τους εταίρους της έναντι της αντιλαμβανόμενης ανησυχίας για την εγχώρια αστάθεια, τις περιφερειακές αλλαγές και τις διεθνείς αβεβαιότητες. Αλλά η "διαβεβαίωση" δεν έφερε αποτελέσματα και η Γαλλία βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με απειλές στην περιοχή.

  Η Γαλλία επίσης αισθάνεται όλο και περισσότερο "μόνη στην έρημο", με μικρή ευρωπαϊκή υποστήριξη. Ακόμη και με ένοπλες συγκρούσεις, την τρομοκρατία και τις μεταναστευτικές ροές σε όλη την περιοχή, η Γαλλία έχει αποτύχει να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της γύρω από στρατηγικούς σκοπούς.

  Ο ένθερμος φιλό-ευρωπαϊσμός του Emmanuel Macron παρουσιάζει μια ευκαιρία για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Αλλά η Γαλλία πρέπει να μετακινηθεί από την προσέγγιση της "διαβεβαίωσης" και να θέσει καλύτερα την ηγετική της θέση στον συντονισμό της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.ecfr.eu/publications/summary/alone_in_the_desert_how_france_can_lead_europe_in_the_middle_east

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων