Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Μαρ-2018 10:17

  Αλεξικέραυνα οι εγχώριες τράπεζες στην κρίση της ευρωζώνης;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Αλεξικέραυνα οι εγχώριες τράπεζες στην κρίση της ευρωζώνης;

  Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν δεχθεί κριτική για το ότι κατείχαν υπερβολικά πολύ δημόσιο χρέος κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, κάτι που έχει ερμηνευθεί ως ενδεικτική στοιχείο της ηθικής πίεσης.

  Χρησιμοποιώντας ένα νέο σύνοδο δεδομένων (σε επίπεδο τραπεζών) που καλύπτει ολόκληρο το χρονοδιάγραμμα της κρίσης της ευρωζώνης, πρώτα επιβεβαιώνω ξανά ότι η κρίση οδήγησε στην ανακατανομή του δημοσίου χρέους από ξένες στις εγχώριες τράπεζες.

  Αυτή η ανακατανομή ήταν ορατή μόνο για τις τράπεζες, καθώς ήταν σε αντίθεση με άλλους εγχώριους ιδιωτικούς παράγοντας και δεν μπορεί να εξηγηθεί από την τάση των τραπεζών να αλλάξουν τα όρια κινδύνου.

  Σε αντίθεση με την πρόσφατη βιβλιογραφία που εστιάζει μόνο στο κρατικό χρέος, δείχνω ότι η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, ήταν τουλάχιστον εξίσου επηρεασμένη από μια αύξηση της μεροληψίας στο εσωτερικό.

  Τέλος, προτείνω ένα νέο κανάλι ανακατανομής του χρέους που βασίζεται σε ενημερωτικές τριβές και δείχνω ότι το χρέος της χώρας που επλήγη από την κρίση, δεν ανακατανεμήθηκε απλώς σε εγχώριες τράπεζες, αλλά και στις πλησιέστερες ξένες τράπεζες.

  Τα αποτελέσματά μου υποδηλώνουν ότι οι πληροφοριακές ασυμμετρίες μεταξύ των τραπεζών διαδραμάτισαν έναν βασικό ρόλο στον πρόσφατο κατακερματισμό των αγορών χρέους της ευρωζώνης.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: https://www.ceps.eu/publications/domestic-banks-lightning-rods-home-bias-during-eurozone-crisis

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων