Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Δεκ-2017 08:36

  Στη ζώνη του λυκόφωτος η Merkel

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Στη ζώνη του λυκόφωτος η Merkel

  της Judy Dempsey

  Ένα ζιζανιοκτόνο έχει αποδειχθεί ένα απίθανο ζήτημα για να εξηγήσει την δηλητηριώδη ατμόσφαιρα στο συντηρητικό κόμμα της Angela Merkel και τις σχέσεις της με τους μελλοντικούς/πιθανούς εταίρους στον συνασπισμό, τους Σοσιαλδημοκράτες.

  Ωστόσο, αυτό είναι ακριβώς αυτό που αντιπροσωπεύει το ζιζανιοκτόνο, η γλυφοσάτη. Αυτό το ισχυρό φυτοφάρμακο που καταστρέφει τα πάντα γύρω του εκτός απο΄τον καρπό, έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως από τους γεωργούς στην Ευρώπη για δεκαετίες. Αλλά μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα το 2015 ότι πιθανώς προκαλεί καρκίνο.

  Σε αυτό το στάδιο, εν αναμονή των διαπιστώσεων της, η ΕΕ επέτρεψε την ανανέωση της άδειας για το εν λόγω φυτοφάρμακο, για άλλους 18 μήνες. Το Μάρτιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών ανέφερε πως δεν υπήρχαν στοιχεία να συνδέουν τη γλυφοσάτη με τον καρκίνο στους ανθρώπους. Δεδομένων των έντονων συζητήσεων μεταξύ των υπουργείων γεωργίας και υγείας για το χημικό, αποφασίστηκε ότι τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να ψηφίσουν για το εάν θα παρατείνουν την χρήση του ζιζανιοκτόνου για άλλα πέντε χρόνια.

  Η τελική ψηφοφορία έλαβε χώρα στις 27 Νοεμβρίου. Πηγαίνοντας ενάντια στην επιθυμία της Γαλλίας, η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της άδειας, μετά από μήνες αποχής ψήφου. Πάει η φήμη της Γερμανίας ως μιας χώρας τόσο αυστηρής αναφορικά με τα υγειονομικά και περιβαλλοντικά πρότυπα. Στην πραγματικότητα, η θέση της Γερμανίας αντανακλά την λυπηρή κατάσταση της εγχώριας πολιτικής σκηνής -και την εξασθένιση της επιρροής της Merkel  μέσα στο ίδιο το συντηρητικό της κόμμα.

  Η Γερμανία περιμένει τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης από τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η συντηρητική ένωση της Merkel έλαβε τις περισσότερες ψήφους αλλά είχε τις χειρότερες επιδόσεις από την μεταπολεμική εποχή. Οι εταίροι της στο συνασπισμό, οι Σοσιαλδημοκράτες, δεν τα πήγαν καλύτερα. Ο ηγέτης τους, Martin Schulz, υποσχέθηκε να μην παραμείνει στον μεγάλο συνασπισμό που κυβερνά τη χώρα μαζί με τους συντηρητικούς της Merkel από το 2013.

  Καθώς η Merkel απέτυχε να συνάψει συμφωνία με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους FDP για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για τη δημιουργία συνασπισμού, βρέθηκε αντιμέτωπη με την επιλογή να διεξάγει νέες εκλογές, να αναλάβει το ρίσκο δημιουργίας μιας κυβέρνησης μειοψηφίας ή να προσεγγίσει τους Σοσιαλδημοκράτες. Προκειμένου να μην δοθεί στον έξω κόσμο η εντύπωση πως η Γερμανία είναι αντιμέτωπη με πολιτική αβεβαιότητα σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σειρά μεγάλων προβλημάτων όπως το Brexit, ο πρόεδροςFrank-WAlter Steinmeier, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Σοσιαλδημοκρατών, παρενέβη για να μεσολαβήσει. Ζητούσε από το κόμμα του να συμπράξει με τη Merkel.

  Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο. Η αξιοπιστία του Schulz εξασθενεί μέρα με τη μέρα. Ούτε και η Merkel είναι σε καλή κατάσταση.

  Η βάση του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών δεν θέλει να έχουν καμία σχέση με τη Merkel. Θέλουν να πάνε στην αντιπολίτευση έτσι ώστε να ανοικοδομηθούν και να αποφασίσουν ποιες πολιτικές και ταυτότητα θα πρέπει να υιοθετήσει το κόμμα.

  Ο Schulz, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσπαθεί τώρα να πουλήσει το μήνυμα της "ευθύνης” στο κόμμα του. Η Γερμανία, δήλωσε, χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση. Η Ευρώπη χρειάζεται βεβαιότητα από το πιο σημαντικό της μέλος. Πείτε τα αυτά στο κόμμα. Ο Schulz πιθανώς θα μπει στον συνασπισμό της Merkel. Εξάλλου, εκτός από το να είναι ο άνθρωπος που θα σώσει τη Γερμανία από την αστάθεια, το δέλεαρ του 2019 μπορεί να είναι πολύ ελκυστικό για να το αγνοήσει.

  Τότε θα διεξαχθούν οι εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και τότε θα επιλγή ένας νέος επικεφαλής της Κομισιόν. Η Merkel τα είπε όλα στις 27 Νοεμβρίου, σε γραφεία του κόμματός της στο Βερολίνο. "Γίνονται ευρωπαϊκές εκλογές το 2019. οπότε, υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι θα πάρουμε θέσεις”. Εν ολίγοις, εάν ο Μεγάλος Συνασπισμός συνεχιστεί και αν η Merkel δεν ανακτήσει την εξουσία της, υπάρχουν πιθανότητες η κυβέρνηση να μην βγάλει την θητεία της.

  Και αυτό επειδή οι ηγέτες αυτού του συνασπισμού -Merkel και Sculz- έχουν υποστεί εκλογική ζημιά, όπως και ο Horst Seehofer, ο επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του αδερφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Merkel.

  Το CSU τώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα ηγεσίας μετά από τις φτωχές επιδόσεις στις ομοσπονδιακές εκλογές, εν όψει των δικών του περιφερειακών εκλογών (στη Βαυαρία) τον επόμενο χρόνο. Το ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό AfD  παίρνει ψηφοφόρους από τη βάση του CSU. Ο Seehofer έχει κατηγορήσει την Merkel και την προσφυγική της πολιτική για τα προβλήματα του κόμματός της. 

  Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι το ζιζανιοκτόνο.

  Για μήνες, η Γερμανία απείχε από το να επεκτείνει τη χρήση της γλυφοσάτης. Αυτή ήταν η πολιτική της Merkel και της Barbara Hendricks, της υπουργού περιβάλλοντος των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλά όταν ήρθε η ώρα της ψηφοφορίας την προηγούμενη εβδομάδα, ο Christian Schmidt, ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας, παραβίασε την κυβερνητική πολιτική. Ο υπουργός του CSU δεν είχε ενημερώσει από πριν τη Merkel, αλλά το είπε στον Seehofer. Αν δεν ήταν αυτό ένα είδος εκδίκησης ή επανάστασης ενάντια στις πολιτικές της Merkel και στην εξουσία, τι ήταν; Ήταν επίσης ένα καλό δώρο για τους αγρότες της Βαυαρίας εν όψει των περιφερειακών εκλογών. Σε ό,τι αφορά τους Σοσιαλδημοκράτες, κατηγόρησαν το CSU ότι αγνόησε προηγούμενες αποφάσεις. Αυτό δεν αποτελεί και καλό οιωνό για τις συζητήσεις δημιουργίας ενός ακόμη μεγάλου συνασπισμού.

  Η Γαλλία ήταν έξαλλη με την απόφαση του Βερολίνου. Ο Πρόεδρος Macron δήλωσε πως ανεξαρτήτως της απόφασης, ότι θα καταργήσει το ζιζανιοκτόνο σε τρία χρόνια -σαν να μην έχει και ο ίδιος το δικό του αγροτικό λόμπι να αντιμετωπίσει. Ο Macron πιθανότατα θα συγχωρήσει τη Merkel. Αλλά αυτό το επεισόδιο με το ζιζανιοκτόνο αντανακλά την αποδυναμωμένη εξουσία της μέσα στο συντηρητικό κόμμα.

  Σε γενικές γραμμές, η επιρροή της Γερμανίας μεταξύ των άλλων κρατών-μελών δεν είναι αυτή που ήταν. Ακόμη και μετά την άσκηση πίεσης, απέτυχε να γίνει η έδρα της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, που θα πρέπει να φύγει από το Λονδίνο μετά το Brexit. Την κέρδισε το Παρίσι.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/74877?lang=en

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων