Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Σεπ-2017 09:41

  Το δίλημμα της May για το Brexit

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το δίλημμα της May για το Brexit

  του Peter Kellner

  Πριν από ένα χρόνο, ενώ η Theresa May απολάμβανε το μήνα του μέλιτός της με το λαό ως η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε ένα σχέδιο. Στο επίκεντρό του ήταν ο διορισμός των τριών υπουργών υπέρ του Brexit σε βασικά πόστα για την αντιμετώπιση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ: του Boris Johnson (υπουργού Εξωτερικών), του David Davis (του επικεφαλής διαπραγματευτή για το Ηνωμένο Βασίλειο και υφυπουργό για το νέο τμήμα Brexit), και τον Liam Fox (υπουργό Εμπορίου).

  Εάν αυτό το τρίο τα πήγαινε καλά, και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούσε από την ΕΕ που ικανοποιούσε τους ψηφοφόρους και τόνωσε την οικονομία, θα ήταν η Βρετανίδα πρωθυπουργός της οποίας η ηγεσία οδήγησε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ένα ευτυχισμένο και ευημερούν μέλλον. Εάν αποτύγχαναν, θα μπορούσε να τους κατηγορήσει ότι τα έκαναν χάλια, θα τους απέλυε και θα άλλαζε πορεία. Η May εξάλλου ήταν αυτή που είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής (αν και χλιαρά μόνο) στη διάρκεια του δημοψηφίσματος του 2016. Διορίζοντας τους τρεις κορυφαίους υποστηρικτές του Brexit μέσα σε 24 ώρες αφότου έγινε πρωθυπουργούς, θα μπορούσε να αποφύγει την κατηγορία ότι ήθελε να σαμποτάρει το Brexit από την αρχή. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα μπορούσε να βγει από αυτή την ιστορία με τη φήμη της ενισχυμένη ή στη χειρότερη περίπτωση, να είχε χαλάσει ελάχιστα (τη φήμη της).

  Για να γίνει αυτό, η Theresa May έπρεπε να ξεπεράσει μόνο ένα εμπόδιο, αλλά δεν φαινόταν πως είναι τόσο δύσκολο να το κάνει. Έπρεπε να αποκτήσει μια ισχυρή πλειοψηφία των βουλευτών στο πλευρό της. Την άνοιξη, αποφάσισε ότι η πλειοψηφία των 16 εδρών δεν ήταν αρκετή (στη Βουλή των Κοινοτήτων των 650 εδρών). Προκήρυξε εκλογές, και το κόμμα της βρισκόταν 20 μονάδες μπροστά στις δημοσκοπήσεις. Μια καθοριστική νίκη έναντι του Jeremy Corbyn, του αριστερού ηγέτη των Εργατικών, φαινόταν σίγουρη.

  Όπως γνωρίζουμε, απέτυχε. Τώρα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Η εξουσία της έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό δεν έπρεπε να έχει σημασία μακροπρόθεσμα εάν απέδιδε η στρατηγική της και το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρούσε από την ΕΕ με ομαλό τρόπο που προστάτευε τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και το βιοτικό επίπεδο. Ωστόσο, αυτή η προοπτική υποχωρεί γρήγορα. Οι συνομιλίες πηγαίνουν άσχημα.

  Το πρόβλημα της May τώρα είναι πως εάν οι συνομιλίες συνεχίσουν να είναι στάσιμες, ίσως να μην είναι σε θέση να απολύσει ή να απομακρύνει κάποιον, πόσω μάλλον και τους τρεις υπέρμαχους του brexit, ή να ανακόψει το momentum προς ένα σκληρό Brexit. Το κόμμα της δεν θα την άφηνε να διώξει τους Johnson, Davis ή Fox, ακριβώς επειδή το αποτέλεσμα των εκλογών της έκλεψε την ικανότητα να κάνει λίγο-πολύ αυτό που ήθελε.

  Αυτό που κάνει τα πράγματα χειρότερα είναι ότι οι  Johnson και  Davis δέχονται αυξανόμενες επικρίσεις. Ένα πρόσφατο άρθρο στους The Times εξέπληξε εκείνους που ζουν στη φούσκα του Westminster με τη σφοδρότητα της επίθεσης στον Johnson. Ο τίτλος του editorial ανέφερε: "ο υπουργός μας Εξωτερικών είναι ένα διεθνές αστείο” Αυτά στον Τύπο δεν είναι καινούρια. Αλλά η Rachel Sylvester, η συγγραφέας του άρθρου, είναι μια από τις πιο αξιοσέβαστες, δίκαιες και καλά δικτυωμένους πολιτικούς σχολιαστές στο Westminster. Στη σπάνια περίπτωση που εξαπολύσει μία επίθεση εναντίον ενός υψηλόβαθμου πολιτικού, η κρίση της έχει μεγάλη βαρύτητα.

  Το άρθρο της Sylvester ανέφερε αυτά που της έλεγαν ένας μεγάλος αριθμός πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών στο Λονδίνο και στην Ουάσιγκτον. "Γιατί η πρωθυπουργός σας έχει διορίσει έναν ηλίθιο ως υπουργό Εξωτερικών;”, ήταν μία ερώτηση που τέθηκε πολλές φορές στην Αμερική. Επικαλέστηκε έναν από τους ομολόγους υπουργούς του Johnson στο Λονδίνο που έλεγε: "δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός Εξωτερικών στην Ευρώπη που τον παίρνει σοβαρά”. Πολλοί λίγοι Συντηρητικοί βουλευτές θα μπορούσαν να βρεθούν για να αντιδράσουν στο άρθρο της Sylvester, διότι οι περισσότεροι γνωρίζουν πως είναι αλήθεια.

  Αν και αυτό δεν ήταν αρκετά κακό, ο David Davis δέχθηκε επίθεση από έναν εκ των δικών του πρώην συμβούλων. Σε μια σειρά από tweets, που ακολούθησε σειρά συνεντεύξεων στα media, ο James Chapman αποκάλεσε τον Davis τεμπέλη, νταή και άσχετο για τα λεπτομερή θέματα τα οποία υποτίθεται ότι θα διαπραγματευόταν στο Brexit. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Davis απέρριψε την κριτική των πρώην συμβούλων του. Αλλά για άλλη μία φορά, η εγκυρότητα της επίθεσης υπογραμμίστηκε από το πόσο λίγοι συντηρητικοί συνάδελφοί του ήταν πρόθυμοι να πουν ότι ο Chapman είχε κάνει λάθος.

  Εάν η May είχε εξασφαλίσει τη μεγάλη πλειοψηφία που έψαχνε και περίμενε, θα μπορούσε τώρα να απολύσει τους Johnson και Davis. Αλλά εάν το έκανε τώρα, θα αναλάμβανε μεγάλο ρίσκο. Θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη ένταση και πρόκληση στην ηγεσία της από τους Συντηρητικούς βουλευτές. Με βάση τους κανόνες του κόμματος, χρειάζεται 48 από τους βουλευτές του κόμματος -15% των 317 βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων- για να προκαλέσει προσφυγή στις κάλπες. Αυτό είναι το τελευταίο που θέλει η May, διότι γνωρίζει καλά ότι θα μπορούσε να χάσει. Ακόμη και αν δεν προκαλέσει μια επίσημη κίνηση, η υποστήριξη για την ίδια ίσως απλώς υποχωρήσει στο σημείο που θα πρέπει να παραιτηθεί. Δηλώνει πως θέλει να ηγηθεί του κόμματός της στις επόμενες γενικές εκλογές αλλά μετά βίας κάποιους από τους δικούς της βουλευτές πιστεύει ότι θα παραμείνει στην εξουσία τόσο πολύ.

  Η May τα ξέρει όλα αυτά. Ξέρει ότι πρέπει να τα χειριστεί προσεκτικά. Στο τέλος, ίσως αναγκαστεί να κινηθεί εναντίον του Davis ή/και του Johnson. Αλλά θα προτιμούσε να αποφύγει το μεγάλο ρίσκο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει μία τέτοια κίνηση. Επομένως το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται να πλοηγηθεί στα επικίνδυνα νερά των διαπραγματεύσεων του Brexit με έναν νευρικό καπετάνιο, δύο ευρέως κατακριτέους και το πλήρωμα των 317 να βρίσκεται στα όρια της ανταρσίας. Κανείς δεν πρέπει να εκπλαγεί αν το σκάφος βρει στην ξέρα.

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/73058?lang=en

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ