Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Ιουν-2009 17:38

  ΗΠΑ: Αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο υγείας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ο κλάδος της υγείας υποτίθεται ότι αποτελεί αμυντικό προπύργιο σε περιόδους ύφεσης. Ωστόσο τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Walgreen και οι παρεμβάσεις της Ουάσινγκτον για τη μεταρρύθμιση του αμερικανικού συστήματος υγείας δείχνουν ότι αλλάζουν τα δεδομένα στον κλάδο. 

  Του Ben Steverman 

  Στη χρηματιστηριακή αγορά ένα σταθερό ρητό όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι ο κλάδος της υγείας αποτελεί "αμυντικό" τομέα και αντιστέκεται καλύτερα σε περιόδους ύφεσης. Όσο άσχημη και αν είναι η κατάσταση της οικονομία, οι άνθρωποι συνεχίζουν να αρρωσταίνουν και χρειάζονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 

  Με την αμερικανική οικονομία να βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 60 ετών, αυτή η αντίληψη δοκιμάζεται. Τα αποτελέσματα; Έχοντας ήδη διανύσει πάνω από ένα έτος σε ύφεση, τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου έχουν ελάχιστα πληγεί. Στο υφιστάμενο πλαίσιο, αυτό αποτελεί μια αρκετά καλή απόδοση. 

  Σύμφωνα με την Thomson Reuters (TRI), οι αναλυτές περιμένουν τα κέρδη των εταιρειών του κλάδου της υγείας να υποχωρήσουν μόλις 2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, πολύ λιγότερο από κάθε άλλο κλάδο στον ευρύτερο Standard & Poor΄s 500. Στον αντίποδα, τα κέρδη για το σύνολο του δείκτη αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 34%.

  Αλλά θα καταφέρει ο κλάδος να κρατήσει την αμυντική του θέση; Στις 19 Ιουνίου, άλλο ένα σχέδιο για την αναμόρφωση του κλάδου είδε τα φώτα της δημοσιότητας – αυτή τη φορά από ομάδα εργασίας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων. 

  Και στις 22 Ιουνίου ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι φαρμακευτικές εταιρίες συμφώνησαν να ξοδέψουν 80 δισ. δολ. για σταδιακή μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά τα επόμενα 10 χρόνια.

  Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Walgreen

  Οι συμφωνίες, οι προτάσεις και οι αντιπροτάσεις –φαίνεται να ανακοινώνεται και μια νέα κάθε εβδομάδα– θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μεγάλες και απρόβλεπτες αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κλάδου της υγείας στις ΗΠΑ. Η κακή κατάσταση της οικονομίας ενισχύει την αβεβαιότητα. Παρά την φήμη του κλάδου της υγείας ως αμυντικού τομέα, πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει να νιώθουν τον αντίκτυπο της οικονομικής επιβράδυνσης. 

  Όλα αυτά επανήλθαν στο προσκήνιο στις 22 Ιουνίου όταν τα τριμηνιαία αποτελέσματα του φαρμακευτικού κολοσσού Walgreen (WAG) έδειξαν την πολυπλοκότητα του υφιστάμενου περιβάλλοντος. Η Walgreen απογοήτευσε τους επενδυτές, ανακοινώνοντας χαμηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 53¢ το τελευταίο τρίμηνο, 3¢ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της Wall Street και κατά 8,6% χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα υψηλότερα κόστη ροκάνισαν τα περιθώρια κέρδους της Walgreen.

  Όπως και σε ορισμένες άλλες εταιρείες του κλάδου, κάποια τμήματα των δραστηριοτήτων της Walgreen φάνηκαν να μην επηρεάζονται από την ύφεση. Οι συνταγές στα φαρμακεία της Walgreen σημείωσαν άνοδο 8,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των πωλήσεων επιβραδύνθηκαν από τις αδύναμες δαπάνες των καταναλωτών στα καταστήματα της. "Συνεχίζουμε να βλέπουμε τους καταναλωτές να ξοδεύουν λιγότερα, να χρησιμοποιούν λιγότερο τις πιστωτικές τους κάρτες και να πραγματοποιούν τις αγορές τους κοντά στις ημέρες πληρωμής των μισθών", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Walgreen, Gregory Wasson μιλώντας σε αναλυτές στις 22 Ιουνίου.

  Χωρίς να περιλαμβάνονται συνταγές για φάρμακα, οι πωλήσεις στα καταστήματα της εταιρείας που λειτουργούν για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών σημείωσαν άνοδο μόλις 0,9%, σε σχέση με άνοδο 4,6% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι πωλήσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων σημείωσαν άνοδο από 2,7% πέρυσι, στο 3,8% αυτό το τρίμηνο. 

  Τα στελέχη της Walgreen σχεδιάζουν να διευρύνουν τα περιθώρια κερδοφορίας παρουσιάζοντας σειρά νέων πρωτοβουλιών. Τα καταστήματα ανακαινίζονται, οι εταιρικές αποζημιώσεις μειώνονται, ενώ η αλυσίδα επιβραδύνει την ανάπτυξη της προκειμένου να ξοδεύει λιγότερα χρήματα στη προώθηση νέων σημείων πώλησης. 

  Εντείνεται ο ανταγωνισμός

  Ωστόσο, μια σοβαρή οικονομική ύφεση αποτελεί πάντα δύσκολη στιγμή για την υλοποίηση μεγάλων αλλαγών όπως αυτές. "Πιστεύουμε ότι το τελευταίο τρίμηνο υποδεικνύει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία καθώς καλείται να επιδιορθώσει το επιχειρηματικό της μοντέλο εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών", αναφέρει σε έκθεση του ο Neil Currie, αναλυτής της UBS (UBS). Οι εκπτώσεις και οι προσφορές που ήταν απαραίτητες για να ξανακερδίσει η εταιρεία τους επιφυλακτικούς καταναλωτές ενδεχομένως να φέρουν μεγάλο μέρος της ευθύνης για τα απογοητευτικά κέρδη του τριμήνου, επισημαίνει ο ίδιος. 

  Η ύφεση προκάλεσε αναζωπύρωση του ανταγωνισμού μεταξύ της Walgreen και των ανταγωνιστών της, αναφέρει από την πλευρά της η αναλύτρια της Citigroup (C), Deborah Weinswig, ενώ επικαλείται τις επιθετικές προσφορές της Wal-Mart (WMT) στα συνταγογραφούμενα φάρμακα.

  Την ίδια στιγμή που η Walgreen – όπως και άλλες εταιρείες του κλάδου – πρέπει να αντιμετωπίσει την ύφεση και τον σκληρό ανταγωνισμό, οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις του προέδρου Ομπάμα ενδεχομένως να αλλάζουν τα δεδομένα. Η συμφωνία της κυβέρνησης Ομπάμα με τις φαρμακευτικές για την μείωση των δαπανών αποτελεί ένα σημάδι για τις επερχόμενες πιέσεις στη κερδοφορία του κλάδου. 

  "Από οικονομική σκοπιά, αυτό προφανώς δεν είναι καλή είδηση για την φαρμακευτική βιομηχανία, ωστόσο είναι η νέα και αναπόφευκτη πραγματικότητα την οποία η βιομηχανία είχε προβλέψει και είχε ξεκινήσει να προετοιμάζεται για χρόνια – με την έλευση των Δημοκρατικών στον Λευκό Οίκο", αναφέρουν σε έκθεση τους με ημερομηνία 22 Ιουνίου οι αναλυτές της Rodman & Renshaw, Simos Simeonidis, Elemer Piros και Ren Benjamin, 

  Σε ερώτηση για τις παρεμβάσεις από την Ουάσινγκτον ο Wasson της Walgreen σημείωσε: "Σίγουρα υπάρχουν ορισμένες απειλές, αλλά υπάρχουν και ευκαιρίες".

  Μεταξύ των απειλών είναι μείωση του κόστους στον κλάδο, παρατήρησε. "Σε αυτό το πλαίσιο θα επικεντρώσουμε στις πιέσεις στα περιθώρια και τις αποδόσεις", σημείωσε. Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο όγκος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων θα κινηθεί ανοδικά, τόσο από την κάλυψη για επιπλέον 47 εκατ. ανθρώπους, όσο και από τις νέες προσπάθειες για τη μεγαλύτερη χρήση των ναρκωτικών, τα οποία είναι πολύ πιο αποδοτικά από άποψη κόστους σε σχέση με τις νοσοκομειακές επισκέψεις.

  Η μετοχή της Walgreen υποχώρησε 5,7% στις 22 Ιουνίου στα 29,64 δολ. Την ίδια ημέρα, σύμφωνα με την Standard & Poor΄s, οι μετοχές του φαρμακευτικού κλάδου υποχώρησαν 1,23%.

  Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του κλάδου της υγείας μέχρι τον Αύγουστο. Αλλά ακόμα και όταν – και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί – εγκριθεί η μεταρρύθμιση, οι επενδυτές στον κλάδο της υγείας θα εξακολουθούν να αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστεί ο κλάδος από τις υπόλοιπες μεταβλητές: ο πλήρης αντίκτυπος της ύφεσης στους καταναλωτές που δεν έχουν πλέον τον ίδιο βαθμό πρόσβασης στον δανεισμό, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός στις διαφορετικές βιομηχανίες του κλάδου της υγείας και ιδίως πώς θα προχωρήσει η υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην αμερικανική βιομηχανία. Τα ερωτήματα αυτά ενδεχομένως να παραμείνουν ανοικτά για αρκετά χρόνια. 

  Ο Steverman είναι ρεπόρτερ για το Investing channel του BusinessWeek 
  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  Ροή Ειδήσεων