Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2011 09:29

  Παίρνει "δεξιά" στροφή η Ισπανία;

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου  Από τον Ben Vickers

  Η αντοχή του Mariano Rajoy είναι δεδομένη. Μετά τις δύο τελευταίες εκλογικές ήττες υπό την ηγεσία του, το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (Partido Popular) κατάφερε να κερδίσει με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τις εκλογές της Κυριακής, δίνοντας στο νέο συντηρητικο πρωθυπουργό της χώρας, μια σαφή εντολή για αλλαγή.

  Ωστόσο, παρά την κατά κόρον χρήση του όρου «κατολίσθηση» από πολλά μέσα του Τύπου, δεν υπήρξε μαζική στροφή των ψηφοφόρων προς το Λαϊκό Κόμμα -οι ψήφοι υπέρ του συντηρητικού κόμματος αυξήθηκαν μόνο κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες και η νίκη του οφείλεται κυρίως στους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα, το οποίο είδε τους οπαδούς του να μειώνονται κατά 38% από τις τελευταίες εκλογές. Τα μόνα κόμματα που απέκτησαν αξιοσημείωτη ισχύ ήταν κυρίως περιφερειακά, όπως το καταλανικό CiU, το οποίο αύξησε τις θέσεις του στο κοινοβούλιο κατά 6 στις 16, αλλά και η Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida) που αύξησε τις θέσεις τους κατά 9 στις 11.

  Το Λαϊκό Κόμμα στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητα της Ισπανίας να ανταποκρίνεται στα χρέη της. Ο τρόπος που θα γίνει αυτό δεν έχει καταστεί ακόμη σαφής, αφού η προεκλογική εκστρατεία δεν περιλάμβανε συγκεκριμένες προτάσεις από καμία πλευρά. Δεν πραγματοποιήθηκαν δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας που ξεπερνά το 20%. Δεν υπήρξαν λεπτομέρειες σχετικά με τις περικοπές των δαπανών. Μιλώντας στους υποστηρικτές του το βράδυ της Κυριακής ο Rajoy είπε: "Μην περιμένετε θαύματα. Δεν υποσχεθήκαμε κάτι τέτοιο".

  Τί εστί λοιπόν Partido Popular; Το κόμμα υποστηρίζει την ελεύθερη αγορά και βρίσκει στήριξη στη διευρυμένη μεσαία τάξη των επαρχιακών πόλεων αλλά και της Μαδρίτης. Ωστόσο, οι κοινωνικές πολιτικές του ισπανικού συντηρητισμού δεν διαφέρουν πλέον τόσο πολύ από εκείνες της αριστεράς. Όπως σημειώνει ο Soeren Kern του Grupo de Estudios Estrategicos στη Μαδρίτη, το 2008, ο Rajoy «διόρισε την πολιτικό María Dolores de Cospedal ως αντικαταστάτρια του συντηρητικού Ángel Acebes στη θέση του αναπληρωτή ηγέτη του κόμματος. Η 42χρονη De Cospedal είναι διαζευγμένη μητέρα ενός παιδιού που συνέλαβε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης και υποστηρίζει τους νόμους που επιτρέπουν το fast-track διαζύγιο και τον ομοφυλοφυλικό γάμο που εισήγαγε η σοσιαλιστική κυβέρνηση.

  Το Λαϊκό Κόμμα, που στο καταστατικό του ορίζεται ως κέντρο-ρεφορμιστικό κόμμα, έχει διανύσει πολύ δρόμο από όταν πήρε το όνομά του το 1989. Η πολιτική του κόμματος υπογραμμίζει την ανάγκη προστασίας του ισπανικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης -το κόμμα δεσμεύεται να "διατηρήσει τον οικουμενικό χαρακτήρα και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών που συνθέτουν το κοινωνικό κράτος." Τονίζει επίσης τη σημασία της οικογένειας ως «το θεμελιώδες στοιχείο της κοινωνίας", που -όπως λέει- χρειάζεται υποστήριξη μετά από τη διάβρωση του ρυθμού γεννήσεων της χώρας σε 1,38 παιδιά ανά οικογένεια.

  Την ίδια στιγμή, το Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση, να μειώσει το υπερβολικό κόστος και να θέσει ανώτατο όριο στα ελλείμματα συμπεριλαμβανομένων και εκείνων των περιφερειακών κυβερνήσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα του κόμματος. Ο αριθμός των στελεχών και συμβούλων της κυβέρνησης θα συρρικνωθεί. Η νέα κυβέρνηση έχει επίσης στόχο να προωθήσει τις ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες.

  Ακόμη κι έτσι, το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων που εκτείνεται σε 212 σελίδες, υστερεί στις επεξηγήσεις και σίγουρα δεν περιέχει δραστικά μέτρα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα. Αυτά ακόμη τα περιμένουμε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ