Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Δεκ-2017 10:41

  Πώς κατανέμεται η ρευστότητα των TLTROs ανά χώρα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς κατανέμεται η ρευστότητα των TLTROs ανά χώρα

  του Κωνσταντίνου Ευσταθίου

  Σε αυτό το επίπεδο, οι πράξεις της ΕΚΤ στην ανοιχτή αγορά συνίστανται πρωτίστως σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση με τη διάρκεια να ξεπερνάει τα τρία χρόνια, δηλαδή κυρίως Στοχοθετημένες Πράξεις Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (TLTROs). Η σημασία των παραδοσιακών Πράξεων Κύριας Αναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας (MRO) και των τρίμηνων Πράξεων Μακροπρόθεσμης Αναχρηματοδότησης (LTROs), έχουν εξαφανιστεί. Πιο πρόσφατα, μειώθηκε ο σχετικός ρόλος των πράξεων ανοικτής αγοράς στο σύνολο της παροχής ρευστότητας, σε βάρος εκείνου του Προγράμματος Αγοράς Asset (APP). Ωστόσο, η κατανομή των πράξεων ανοικτής αγοράς ανά χώρα, δείχνει σταδιακή μόνο αλλαγή.

  Στο διάστημα από τις αρχές του 2015 μέχρι το Μάρτιο του 2017, το απόθεμα ρευστότητας που παρέχεται μέσω πράξεων ανοικτής αγοράς παρέμεινε σχετικά σταθερό. Ωστόσο, μία τάση στη σύνθεση κάθε χώρας είναι εμφανής: παραμένει αναλλοίωτη ακόμη και μετά από τον πρόσφατο γύρο των TLTROs το Μάρτιο του 2017, που αύξησε το απόθεμα των πράξεων ανοικτής αγοράς κατά περίπου 200 δισ. ευρώ και κατέληξε στα "άλματα” που βλέπουμε στο Σχήμα. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2017, το συνολικό ποσοστό ρευστότητας που κατείχαν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, διαμορφώθηκε στο 28%, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2015 (σχεδόν 20% χαμηλότερα τώρα σε σχέση με τότε). Την ίδια στιγμή, παρά τις μικρές αποκλίσεις, το ποσοστό της Ιταλίας παραμένει σταθερό σε πάνω από 30% του συνόλου. Τέλος, φαίνεται να υπάρχει μια αργή αλλά σταδιακή αύξηση στο μερίδιο των πράξεων ανοικτής αγοράς που έγιναν μέσω της Bundesbank και της Τράπεζας της Γαλλίας (Banque de France).

  Εκτός από την επικαιροποίηση των ίδιων των σειρών, η πιο πρόσφατη έκδοση του δικού μας συνόλου δεδομένων για την κατανομή ρευστότητας του Ευρωσυστήματος, περιλαμβάνει πρόσθετες αλλαγές. Σημαντικό είναι ότι συνδυάζει σειρές από όλα τα μέλη του ευρώ που προσφάτως εκδόθηκαν από την ΕΚΤ -που είναι ωστόσο διαθέσιμα από τον Ιούνιο του 2016 μόνο- με τα δεδομένα που έχει παραδοσιακά συγκεντρώσει από τους ισολογισμούς των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Ως εκ τούτου, το σύνολο δεδομένων επιτυγχάνει την πιο ολοκληρωμένη δυνατή εικόνα σε σχέση με την κατανομή της ρευστότητας μεταξύ των μελών της ευρωζώνης: 10 χώρες έχουν ολοκληρώσει σειρές από τον Ιανουάριο του 2003 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017. Λόγω των πρόσφατων εκδοθεισών σειρών της ΕΚΤ, τα δεδομένα είναι τώρα διαθέσιμα και για τις 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης, από τον Ιούνιο του 2016.

  © Copyright Bruegel. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από το Capital.gr. Η δημοσίευση της ελληνικής μετάφρασης δεν αποτελεί προϊόν επίσημης συνεργασίας

  Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://bruegel.org/2017/12/latest-data-shows-developing-trends-in-the-european-central-banks-refinancing-operations/

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων