Κυριακή, 11-Ιουν-2017 21:29

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της

Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ανασχηματισμό της κυβέρνησής της

Η Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε σήμερα ανασχηματισμό κυβέρνησής της επιφέροντας μικρές αλλαγές ενώ η θέση της έχει εξασθενίσει μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου.

Ο Ντάμιαν Γκριν, πρώην υπουργός Εργασίας και Συντάξεων, προήχθη στο αξίωμα του πρώτου υπουργού, με αρμοδιότητες που αντιστοιχούν σε εκείνες ενός αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομίας Ντέιβιντ Γκακ αντικαθιστά τον Ντάμιαν Γκριν, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Ντέιβιντ Λίντινγκτον αναλαμβάνει υπουργός Δικαιοσύνης.

Αντικαθιστά τη Λιζ Τρας, η οποία είχε επικριθεί για το έργο της και η οποία ορίστηκε από την Τερέζα Μέι υφυπουργός Οικονομικών.

Αυτός ο περιορισμένος ανασχηματισμός θεωρείται πως αντανακλά την εξασθενημένη θέση της Τερέζα Μέι μετά τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες προκάλεσε όταν προηγείτο στις δημοσκοπήσεις και στις οποίες έχασε τελικά την απόλυτη πλειοψηφία την οποία διέθετε στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Η Τερέζα Μέι διατήρησε τον Τζέρεμι Χαντ στο υπουργείο Υγείας παρά τις κριτικές τις οποίες είχε δεχθεί για τη διαχείριση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Λίαμ Φοξ παραμένει υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, ένα χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε μετά την απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια στιγμή όπου η χώρα είναι σε αναζήτηση νέων εταίρων εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

Η Ντάουνινγκ Στριτ είχε δηλώσει την Παρασκευή πως δεν θα υπάρξουν αλλαγές στα κυριότερα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση, κάτι που αφορά κυρίως τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, τον οποίο προεκλογικά κάποιες φήμες έφεραν να αποχωρεί από την κυβέρνηση.

Ομοίως, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει υπουργός Εξωτερικών και ο Ντέιβιντ Ντέιβις διατηρεί τη θέση του ως υπουργός αρμόδιος για το Brexit.

Η Άμπερ Ραντ παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Μάικλ Φάλον στο υπουργείο Άμυνας.

Σάρωσε το Republique En Marche του Μακρόν στον πρώτο γύρο βουλευτικών εκλογών

Η αναμενόμενη σαρωτική επιτυχία του Μακρόν στις βουλευτικές, ερμηνεύεται από τη θέληση της πλειοψηφίας των Γάλλων να δώσουν την ευκαιρία στον πρόεδρο που μόλις εξέλεξαν, να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματός του. Είναι η παραδοσιακή συμπεριφορά των Γάλλων εκλογέων όταν οι βουλευτικές, ακολουθούν την προεδρική. "Θέλω να του δώσω την ευκαιρία να δοκιμάσει ", είναι η κλασική φράση που ακούγεται στις συζητήσεις, ακόμα και όταν γίνεται σκληρή αντιπαράθεση με όσους πιστεύουν ότι έτσι κινδυνεύει η παρουσία των άλλων κομμάτων στη Βουλή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα για: