Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Μαρ-2018 08:18

  Καλώς ήλθατε στο Ντουμπάι Νο 2

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κτίριο το κτίριο, η Sarah Al Amiri παρακολούθησε το Ντουμπάι να φτάνει μέχρι τον ουρανό, καθώς μεγάλωσε στην πόλη. Σήμερα είναι υπουργός της κυβέρνησης που επιβλέπει το επόμενο βήμα που θα ξεπεράσει τη στρατόσφαιρα: μια αποστολή στον Άρη.

  Μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου έχει βυθιστεί στη βία, τη φτώχεια και την ανεργία, και όμως στο Ντουμπάι εργάζονται για μία αποστολή στον κόκκινο πλανήτη μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Το Ντουμπάι έχει κι άλλες φιλοδοξίες, που περιλαμβάνουν την εκτύπωση τρισδιάστατων κτιρίων, τη λειτουργία της πόλης με την τεχνολογία δεδομένων blockchain και τη χρήση ιπτάμενων μοτοσυκλετών και αυτο-οδηγούμενων ιπτάμενων ταξί.

  Η κυβέρνηση του Ντουμπάι θέλει να κάνει την τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της

  Η αναζήτηση για την επόμενη νέα τάση, όμως, κρύβει μια δυσάρεστη αλήθεια, καθώς το Ντουμπάι ωριμάζει: Η πόλη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να επανασχεδιάσει τον εαυτό της ξανά, αλλιώς κινδυνεύει από μια σοβαρή ανατροπή. Οι πλουσιότεροι γείτονές της προσπαθούν να αναπαράγουν την προσπάθεια του Ντουμπάι και να δραστηριοποιηθούν σε κλάδους πέρα από το πετρέλαιο, οι διεθνείς τράπεζες μειώνουν τις δαπάνες τους και η πόλη χάνει μέρος της γοητείας της για τους ξένους εργαζόμενους.

  Το κόλπο είναι να αποφύγει τα λάθη που έφεραν το εμιράτο στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009. Μετά το κυνήγι του μεγαλύτερου και του πιο ψηλού, τώρα βάζει στόχο το πιο έξυπνο. Η κυβέρνηση του Ντουμπάι θέλει να κάνει την τεχνολογία, την έρευνα και την ανάπτυξη τους ακρογωνιαίους λίθους της οικονομίας της.

  Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια φιλική προς το περιβάλλον μητρόπολη όπου δεν θα υπάρχουν μετρητά, ούτε χαρτιά. Εκτός από τους μηχανικούς και τους κατασκευαστές που θα χτίζουν πύργους, πολυτελή ξενοδοχεία και εμπορικά κέντρα, η πόλη "λαχταρά" επιστήμονες και προγραμματιστές.

  Η έκθεση World Expo 2020 θα δώσει μια ιδέα για το τι μπορεί να κάνει, αναδεικνύοντας τα τεχνολογικά επιτεύγματα στην πόλη και δείχνοντας ότι θέλει να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ, τη δυτική Ευρώπη και την Ασία.

  "Δεν διστάζουμε να παίρνουμε ρίσκα και καταλαβαίνουμε τι θα πει ρίσκο", δήλωσε η 31χρονη Al Amiri, η οποία διορίστηκε υπουργός προηγμένων επιστημών του Ντουμπάι τον Οκτώβριο. Έδειξε προς το Burj Khalifa, το ψηλότερο κτίριο του κόσμου. Κατασκευάστηκε το 2010 και δεν το ξεπέρασε κανένα κτίριο από τότε.

  Καθώς μεταμορφώθηκε σε μια φανταστική πόλη από ένα φτωχό λιμάνι σε λιγότερο από 50 χρόνια, το Ντουμπάι αψήφησε τη γεωλογία για να χτίσει ουρανοξύστες και περίτεχνα διαμορφωμένα νησιά στη θάλασσα. Δεν μπορεί όμως να αψηφήσει τη γεωγραφία, και το Ντουμπάι υποφέρει από τη διαρκή εξάρτηση της περιοχής από τα έσοδα από πετρέλαιο.

  Η επιβράδυνση στις οικονομίες του Κόλπου έχει πλήξει τις βιομηχανίες ακινήτων και λιανικών πωλήσεων του Ντουμπάι. Η Σαουδική Αραβία, οι πολίτες της οποίας συρρέουν στην πόλη για να απολαύσουν τις ελευθερίες που δεν έχουν στην πατρίδα τους, υφίσταται άνευ προηγουμένου πιέσεις.

  Το κόστος της ενοικίασης διαμερισμάτων του Ντουμπάι έχει μειωθεί, οι θέσεις εργασίας για τους αλλοδαπούς είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και κάποια σχολεία μειώνουν τα δίδακτρά τους για να προσελκύσουν σπουδαστές.

  Πρόσφατα υπήρξε και διαφήμιση για δωρεάν ενοίκιο για έναν μήνα, κάτι που είχε να συμβεί από όταν το Ντουμπάι προσπαθούσε να αντιμετωπίσει την παγκόσμια οικονομική κρίση που οδήγησε στη διάσωσή του από το πλούσιο σε πετρέλαιο γειτονικό εμιράτο Άμπου Ντάμπι.

  Η βασική πρόκληση είναι το πώς θα πληρώσει για την τόσο ακριβή τεχνολογία, δήλωσε η Emily Hawthorne, αναλύτρια του Stratfor. Ορισμένα από τα projects, όπως το να λειτουργεί το Ντουμπάι με τεχνολογία blockchain, έχουν σκοπό να μειώσουν στο τέλος τις δαπάνες της πόλης. Ωστόσο, το Ντουμπάι θα εξαρτηθεί αρχικά από εταιρείες που είναι πρόθυμες να διαθέσουν συγκεκριμένους πόρους, είπε.

  Έχει αντιμετωπίσει ξανά τους πιο σκεπτικούς στο παρελθόν. Με πολύ λιγότερο πετρέλαιο από το Άμπου Ντάμπι, το Ντουμπάι επιδίωξε να δημιουργήσει μια διαφοροποιημένη οικονομία, θέτοντας κανονισμούς που το καθιστούσαν ελκυστικό για τις επιχειρήσεις.

  Πώς θα συνεχίσει το "πάρτι"

  Στο Ντουμπάι βρίσκεται το ψηλότερο κτίριο, το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο και το μεγαλύτερο λιμάνι που έφτιαξε ποτέ άνθρωπος. Αντιμετώπισε την υπερβολική ζέστη και τις αμμοθύελλες και ο πληθυσμός του υπερδιπλασιάστηκε σε μια δεκαετία πλησιάζοντας τα 3 εκατομμύρια. Οι ξένοι, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Ντουμπάι, συρρέουν για να εργαστούν στην πόλη ή να διασκεδάσουν.

  Το ζήτημα τώρα είναι το πώς θα συνεχίσει το "πάρτι" και μάλιστα σε μια χώρα όπου τα άγαμα ζευγάρια δεν μπορούν νόμιμα να ζήσουν μαζί και όπου οι δωρεάν φωνητικές κλήσεις μέσω του Διαδικτύου και του FaceTime της Apple έχουν απαγορευτεί.

  Χωρίς την έκθεση, το εμιράτο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια απότομη οικονομική επιβράδυνση. "Ο αντίκτυπος που έχει η έκθεση όσον αφορά τη δημιουργία ευκαιριών για την οικονομία είναι σίγουρα μεγάλος", δήλωσε ο Marjan Faraidooni, συντελεστής της έκθεσης. "Αν δεν παρουσιάσουμε φρέσκα πράγματα, θα αποδειχθούμε κατώτεροι των προσδοκιών".

  "Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να πάνε στον Άρη"

  Ένα από τα αποτελέσματα της στροφής στην τεχνολογία είναι ότι περισσότεροι μαθητές σκέφτονται να ακολουθήσουν τους κλάδους της επιστήμης και των μαθηματικών αντί για τα οικονομικά και τη μηχανική, δήλωσε ο Omran Anwar Sharaf, 34 ετών, υπεύθυνος έργου της αποστολής στον Άρη.

  "Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να πάνε στον Άρη και δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί", είπε. "Με μία μόνο ανακοίνωση, θα δούμε σπουδαστές να αλλάζουν την κατεύθυνση σπουδών τους".

  Στο διαστημικό κέντρο Mohammed bin Rashid Space σε μια ερημική περιοχή έξω από το κέντρο του Ντουμπάι, το σχέδιο είναι να ξεκινήσει η αποστολή στον Άρη το καλοκαίρι του 2020 με τη βοήθεια τριών πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Αναπτύσσεται από ομάδα περίπου 160 ανθρώπων από τα εμιράτα –το 40% εκ των οποίων είναι γυναίκες– με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη.

  Υπάρχει η πεποίθηση μεταξύ των κατοίκων του εμιράτου ότι "το αδύνατο δεν υπάρχει ως έννοια, καθώς είδαμε αλλαγές να συμβαίνουν μπροστά στα μάτια μας", δήλωσε η υπουργός Al Amiri. "Αυτό είναι που δεν καταλαβαίνουν οι άνθρωποι στο εξωτερικό".

  Επιμέλεια: Αναστασία Κυριανίδη

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων