Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Οκτ-2018 01:59

  Ο Trump δίνει στους επενδυτές καλούς λόγους να φοβούνται

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Οι ραγδαίες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν τόσο αναμενόμενες όσο ήταν πάνω κάτω και η εξήγηση του Προέδρου Donald Trump για την κατρακύλα -"Η Fed έχει τρελαθεί", είπε. Αναμένετε περίπου τα ίδια τις προσεχείς εβδομάδες και μήνες, ενόσω η αμερικανική οικονομία θα προσαρμόζεται στην απόσυρση της έκτακτης ρευστότητας που διοχέτευσε η Federal Reserve μετά την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η απερίσκεπτη κυβέρνηση θα συνεχίζει να δοκιμάζει τα όρια των επενδυτών.

  Οι μετοχές παρουσιάζουν γενναίες αποτιμήσεις τελευταία, αποσοβώντας τις κακές πολιτικές. Το outlook για τον δανεισμό του δημοσίου ήταν ανησυχητικό ακόμη και πριν η Ουάσιγκτον παράσχει μια δημοσιονομική ώθηση που μια οικονομία σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης δεν χρειαζόταν. Και η προσέγγιση του Trump στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένης της ολοένα και αυξανόμενης προοπτικής ενός εμπορικού πολέμου με την Κίνα, θα μπορούσε να έχει σχεδιαστεί για να προκαλέσει το μέγιστο οικονομικό άγχος.

  Μέχρι στιγμής, η "ζημιά" αφορά τις προοπτικές και όχι τα πραγματικά αποτελέσματα. Στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσαν τη ζήτηση και στήριξαν την οικονομική επέκταση. Και οι απειλές του Trump για αύξηση των δασμών και άλλα εμπόδια στο εμπόριο εξακολουθούν να υπερβαίνουν σε μεγάλο βαθμό τις αλλαγές που έχουν γίνει στην πραγματικότητα. Μετονόμασε τη  Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου Βόρειας Αμερικής αντί να την και συμφώνησε σε "κατάπαυση του πυρός" για το εμπόριο με την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις των νέων δασμών που επέβαλε οδήγησαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να "κόψει" τα δύο δέκατα της ποσοστιαίας μονάδας από την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη των ΗΠΑ το επόμενο έτος.

  Η πραγματική αλλαγή είναι στην ισορροπία των μελλοντικών κινδύνων, με μία πραγματικά ανησυχητική νέα πρόβλεψη.

  Ο εμπορικός πόλεμος που ο Trump φαίνεται διατεθειμένος να εξετάσει θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση στην οικονομία των ΗΠΑ, καθώς πολλές από τις βιομηχανίες έχουν οργανωθεί γύρω από αλυσίδες προμηθειών που εκτείνονται ως την Κίνα. Αυτό το είδος εξάρθρωσης, ή η σταθερή πίστη σε μια τέτοια καταστροφή, είναι ικανά όχι μόνο να ψαλιδίσουν την ανάπτυξη αλλά να προκαλέσουν και την επόμενη ύφεση. Και η εξαιρετική δημοσιονομική χαλαρότητα της Ουάσιγκτον - ελλείμματα τρισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο, με ανεργία μόλις 3,7% - σημαίνει ότι θα υπάρξουν ελάχιστα ή καθόλου περιθώρια ισχυρής δημοσιονομικής επέκτασης για να αντιμετωπιστεί αυτή η ύφεση.

  Με άλλα λόγια, τα επικίνδυνα ακροβατικά του Trump στην εμπορική πολιτική εκτελούνται χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αν αυτό δεν δικαιολογεί τη συγκράτηση της πρόσφατης εξωστρέφειας των αγορών, τι θα μπορούσε να το πετύχει;

  Εν τω μεταξύ, είναι αλήθεια ότι η Fed σφίγγει σταδιακά τη νομισματική πολιτική και ότι αυτό είναι ενοχλητικό για τις οικονομίες των αναδυόμενων αγορών που βασίστηκαν υπερβολικά στον δανεισμό του δολαρίου. Δίνει επίσης στους επενδυτές των ΗΠΑ χρόνο για σκέψη. Θα ήταν όμως εξαιρετικά εντυπωσιακό αν η Fed έκανε κάτι διαφορετικό. Η Fed είναι κάθε άλλο παρά βιαστική στην ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής. Η διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα μετά τη συντριβή εν μέσω πλήρους απασχόλησης και μετά από σχεδόν μια δεκαετία ανάπτυξης, όπως προφανώς θα προτιμούσε ο Trump, θα ήταν πραγματικά κάτι τρελό. Και η Fed ξόδεψε πολύ χρόνο για να ενημερώσει εκ των προτέρων για τη βαθμιαία προσαρμογή της πολιτικής της.

  Ίσως ο Trump αξίζει μερική αναγνώριση για το γεγονός ότι σου καθιστά τόσο δύσκολο να πάρεις στα σοβαρά αυτά που λέει. Εάν ένας κανονικός πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Fed "ότι βρίσκεται εκτός ελέγχου" για τη βουτιά των αγορών κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι επενδυτές θα είχαν ταραχθεί: άλλωστε, αυτό ίσως σήμαινε κάτι. Στην περίπτωση του Trump, κανείς ανασηκώνει απλά τους ώμους και συνεχίζει στο δρόμο του.

  Για την ώρα, τουλάχιστον. Εάν η διάθεση των επενδυτών επιδεινωθεί και οι προσπάθειες του Trump να κάνει την Fed αποδιοπομπαίο τράγο συνεχιστούν, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων