Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 24-Σεπ-2018 00:28

  Ελλιπώς μελετημένη η στρατηγική του Τραμπ στη διένεξη με την Κίνα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Όπως υποσχέθηκε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο εναντίον της Κίνας - ανακοινώνοντας επιπλέον δασμούς 10% σε αγαθά αξίας 200 δισ. δολαρίων, αλλά και με την απειλή αύξησης των δασμών στο 25% το επόμενο έτος. Σχεδόν οι μισές εξαγωγές της Κίνας προς τις ΗΠΑ υπόκεινται σήμερα σε δασμούς εξαιτίας του Τραμπ.

  Ο πρόεδρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το τελευταίο μέτρο θα φέρει πολλά έσοδα. Πράγματι θα το κάνει - αλλά θυμηθείτε από πού θα προέλθουν τα έσοδα αυτά. Οι δασμοί του Τραμπ αποτελούν πρώτα και κύρια ένα φόρο για τους Αμερικανούς καταναλωτές. Θα πλήξουν επίσης τις αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα ή που χρησιμοποιούν κινεζικά εξαρτήματα, θα βοηθήσουν τους ανταγωνιστές τους σε άλλες χώρες, θα αυξήσουν την αβεβαιότητα των επιχειρήσεων και θα υπονομεύσουν περαιτέρω το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες.

  Μια κακή πολιτική, που έγινε πολύ χειρότερη.

  Επιπλέον, δημιουργείται μια νέα ανησυχία - ότι, με κάθε κλιμάκωση, ο Τραμπ το κάνει πιο δύσκολο για την Κίνα να συμβιβαστεί. Αντί να οπισθοχωρήσει, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε δασμούς-αντίποινα από 5% έως 10% σε 60 δισ. δολάρια εισαγωγών από τις ΗΠΑ. Από οικονομικής απόψεως, αυτά δεν έχουν πλέον νόημα για την Κίνα, σε σχέση με το πλήγμα των δασμών του Τραμπ, αλλά οι εμπορικοί πόλεμοι αφορούν τόσο την πολιτική όσο και τα οικονομικά. Η κυβέρνηση της Κίνας δεν έχει την οικονομική πολυτέλεια να αφήσει να φανεί ότι υποφέρει μια ταπεινωτική ήττα στα χέρια του Τραμπ.

  Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται να έχει μπερδευτεί. Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που αναγγέλλει τους νέους δασμούς, καταγγέλλει ότι η Κίνα προχώρησε σε αντίποινα για παλαιότερα μέτρα και την προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε περαιτέρω κίνηση θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να επιβάλλουν δασμούς σε όλες σχεδόν τις κινεζικές εισαγωγές. Αλλά το να στριμώχνει κανείς την Κίνα στη γωνία είναι απίθανο να οδηγήσει το Πεκίνο στην υποχώρηση. Έχει άλλες επιλογές, ακόμη και όταν εξαντληθούν οι εισαγωγές των ΗΠΑ που μπορεί να φορολογήσει.

  Περισσότερες από τις μισές αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα που συμμετείχαν σε έρευνα σε πρόσφατη δημοσκόπηση, δηλώνουν ότι ήδη ενοχλούνται από τις αυξημένες επιθεωρήσεις, τον βραδύτερο εκτελωνισμό και άλλα ρυθμιστικά εμπόδια. Ένας κορυφαίος Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι η χώρα θα μπορούσε να διακόψει τις εξαγωγές βασικών εξαρτημάτων στους κατασκευαστές των ΗΠΑ εάν επιδεινωθούν οι εντάσεις. Οι κινέζοι ηγέτες θα μπορούσαν εύκολα να σχεδιάσουν μια νέα υποτίμηση του γουάν.

  Ο βασικός στόχος του Τραμπ είναι τόσο ελλιπώς μελετημένος, όσο η μέθοδος του. Δεν πρέπει να είναι η συρρίκνωση του εμπορίου με την Κίνα, πόσω δε μάλλον η κατάρρευση της οικονομίας της. Θα πρέπει να ενθαρρύνει την Κίνα να γίνει καλύτερος οικονομικός εταίρος. Αυτό σημαίνει μείωση της διάκρισης σε βάρος των ξένων εταιρειών, τήρηση του πνεύματος και των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καθώς και παύση της αναγκαστικής μεταφοράς της τεχνολογίας των ΗΠΑ σε τοπικούς Κινέζους εταίρους.

  Αυτοί οι στόχοι είναι εφικτοί. Οι ηγέτες της Κίνας θα πρέπει να δουν ότι, ως επί το πλείστον, συμφωνούν με τις δικές τους φιλοδοξίες να καταστήσουν την οικονομία πιο παραγωγική μέσω του ανταγωνισμού και της μεταρρύθμισης. Ωστόσο, για να ενθαρρυνθούν αυτές οι αλλαγές, οι ΗΠΑ πρέπει να ωθήσουν την κυβέρνηση της Κίνας να τις υιοθετήσει ως μέρος των εσωτερικών μεταρρυθμίσεών της. Στην οικονομική πολιτική, η προθυμία για συνεργασία με την Κίνα είναι πιθανό να είναι πιο παραγωγική και για τις δύο πλευρές από μία κλιμακούμενη αντιπαράθεση.

  Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, η οικονομική δύναμη της Κίνας πρόκειται να αναπτυχθεί. Θα συνεχίσει να επενδύει και να επιδιώκει να γίνει αυτάρκης σε βασικές προηγμένες τεχνολογίες. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση κάνοντας τις δικές τους επενδύσεις στην εκπαίδευση και τη βασική έρευνα, στην επανεκπαίδευση των εργαζομένων που εκτοπίστηκαν από τον κινεζικό ανταγωνισμό και στην ενίσχυση των παγκόσμιων ρυθμίσεων, τις οποίες ο Τραμπ περιφρονεί. 

  Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τραμπ ανέφεραν ότι ο πρόεδρος είναι ανοικτός να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, πριν οι δασμοί φτάσουν στο 25%. Με λίγη τύχη, αυτή θα είναι η στιγμή που ο Τραμπ θα ανακοινώσει τη νίκη του και θα υποχωρήσει. Αν όχι, οι οικονομικές απώλειες από αυτή την περιπέτεια του εμπορικού πολέμου θα αρχίσουν να κλιμακώνονται. Μέχρι τότε, ο Τραμπ θα πρέπει να προσπαθήσει να διευκολύνει, όχι να δυσκολέψει, τον Σι να προχωρήσει σε μια συμφωνία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων