Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Ιουν-2018 01:00

  Γιατί η ρητορική προστατευτισμού ταράζει τις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

   

  Του Mohamed A. El-Erian

  Οι χρηματοπιστωτικές αγορές κατάφερναν επί μακρόν να αγνοούν τις επιπτώσεις από τις πολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις. Τώρα μοιάζουν να είναι πολύ πιο ευαίσθητες στις πιθανές διαταραχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τα γεγονότα αυτά στην εταιρική ανάπτυξη και κερδοφορία, και δικαιολογημένα: Οι απειλές φαίνεται να εξαπλώνονται και η οχύρωση είναι πιο αδύναμη. Εκτός εάν η πιθανότητα ενός διευρυμένου εμπορικού πολέμου μετατραπεί σε ευκαιρία για την επιδιόρθωση των μακροχρόνιων ελαττωμάτων του παγκόσμιου συστήματος, οι άμυνες που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές τα τελευταία χρόνια κινδυνεύουν να πέσουν τόσο στην οικονομική όσο και στη χρηματοοικονομική σφαίρα. 

  Οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν ρευστοποιήσεις τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της πτώσης των S&P 500 και Dow Jones κατά περίπου 1,5% και του Nasdaq κατά 2,1%. Η κάμψη ήταν αντίδραση στις ενδείξεις κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι η κυβέρνηση του Trump θα εξετάσει το ενδεχόμενο περιορισμού των επενδύσεων των κινεζικών επιχειρήσεων σε αμερικανικές επιχειρήσεις του τεχνολογικού κλάδου και, γενικότερα, θα μπορούσε να αυξήσει τον έλεγχο επί των εξαγωγών τεχνολογίας. Η σκληρότερη στάση ακολουθεί μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων που ώθησαν την Κίνα και την Ευρώπη να λάβουν μέτρα-αντίποινα με στόχο να συγκρατήσουν και να αντιστρέψουν τους δασμούς που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Αντ 'αυτού, η πολιτική "οφθαλμός αντί οφθαλμού", αύξησε την πιθανότητα ενός ακόμη γύρου προστατευτικών μέτρων από τις ΗΠΑ.

  Τρεις κύριοι παράγοντες εξηγούν την υψηλότερη ευαισθησία των μετοχών και άλλων παγίων υψηλότερου κινδύνου μετά από μια παρατεταμένη περίοδο στην οποία οι χρηματοπιστωτικές αγορές αποσοβούσαν τις πολιτικές και γεωπολιτικές επιδράσεις.

  Πρώτον, πολλοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ένας εκτεταμένος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος μπορεί να αποφευχθεί και πως οι τρέχουσες εντάσεις θα αποδειχθεί ότι είναι μέρος μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα οδηγήσει σε πιο δίκαιο εμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των εγγυήσεων κατά της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, του εκσυγχρονισμού των εμπορικών διακανονισμών και της μείωσης των μη εμπορικών δασμών). Ωστόσο, αναμφίβολα, η αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ατυχημάτων έχουν αυξηθεί. Αυτές οι ανησυχίες εντείνονται από την πρόσφατη εξάπλωση της προστατευτικής ρητορικής, η οποία στοχεύει τώρα στις διασυνοριακές επενδυτικές ροές καθώς και στο εμπόριο.

  Δεύτερον, οι αγορές δεν παρηγορούνται πλέον από το αφήγημα μιας συγχρονισμένης ανάκαμψης στην παγκόσμια ανάπτυξη. Υπάρχει καλός λόγος για να είναι πιο προσεκτικές και επιλεκτικές: Με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των ΗΠΑ, η δυναμική της ανάπτυξης έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται, και όχι μόνο στην Ευρώπη, όπου τόσο βραχυχρόνιοι όσο και μακροχρόνιοι δείκτες βρίσκονται ήδη υπό πίεση. Στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε μια χαλάρωση των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών για τις τράπεζες με στόχο την ενίσχυση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

  Τρίτον, λόγω των μέτρων σύσφιξης της πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και της απουσίας κάποιας καθησυχαστικής δήλωσης για την καταστολή της μεταβλητότητας από οποιαδήποτε από τις συστημικά σημαντικές κεντρικές τράπεζες, οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι τιμές των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων δεν μπορούν πλέον να υπολογίζουν στις ίδιες δικλείδες ασφαλείας για ρευστότητα και στους αυτόματους διακόπτες, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων μεγαλύτερης μεταβλητότητας. Αυτό αποδυναμώνει την ισχυρή και σταθεροποιητική νοοτροπία "αγοράστε στην πτώση", ανοίγοντας ένα μεγάλο "παράθυρο" τεχνικών υπερβάσεων, ιδίως σε τμήματα που αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές ανισορροπίες, όπως οι αναδυόμενες αγορές.

  Μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο μέρος της δυσφορίας που προκάλεσε ο προστατευτισμός περιορίστηκε σε χρηματοοικονομικές μεταβλητές και όχι οικονομικές. Και η διαταραχή ήταν λιγότερο έντονη από ό,τι θα ήταν εάν η αγορά αποφάσιζε να αγκαλιάσει πλήρως την υψηλή πιθανότητα ενός παγκόσμιου εμπορικού και επενδυτικού πολέμου. Οι αναταράξεις έχουν περιοριστεί με την πεποίθηση ότι η καλά ενημερωμένη και ορθολογική πολιτική σε όλο τον κόσμο θα αποτρέψει τελικά μια εναλλακτική λύση που θα μπορούσε να ωφελήσει μια σειρά κλάδων στο εσωτερικό των χωρών, αλλά να οδηγήσει σε χειρότερα αποτελέσματα σε επίπεδο ευημερίας για όλους.

  Ας ελπίσουμε ότι αυτό δεν θα αποδειχθεί κάτι περισσότερο από ευσεβής πόθος.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων