Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Ιουν-2018 00:04

  Ακόμη και μια "συζήτηση" για το εμπόριο με τον Τραμπ, μπορεί να πονέσει πολύ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Lionel Laurent

  Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν μια εμπορική "συζήτηση" -και όχι πόλεμο- όπως έγραψε ο Larry Kudlow, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Donald Trump, νωρίτερα αυτό το μήνα, αφού η αμερικανική κυβέρνηση έπληξε την Ευρωπαϊκή Ένωση (και άλλους συμμάχους) με δασμούς επί των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι ελάχιστος, δεδομένου ότι οι εξαγωγές αυτές αντιπροσωπεύουν το 0,05% του ΑΕΠ του ευρωπαϊκού μπλοκ.

  Αλλά αυτή η "συζήτηση" είχε ως αποτέλεσμα πολύ πραγματικές συνέπειες - ειδικά δεδομένης της προτίμησης του Τραμπ στην εμπρηστική ρητορική και τα προσβλητικά tweets. Αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τους Ευρωπαίους, δεδομένου του πόσο η κινητήρια δύναμη της οικονομίας της -η Γερμανία- εξαρτάται από τις εξαγωγές.

  Υπάρχουν ενδείξεις ότι το παγκόσμιο εμπόριο είχε ήδη αρχίσει να υποχωρεί πριν τεθούν σε εφαρμογή οι δασμοί  του Τραμπ  στα μέταλλα την 1η Ιουνίου (οι απειλές είχαν ξεκινήσει τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου). Οι τιμές των ναύλων υποχώρησαν κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, όπως δείχνει ο δείκτης Baltic Dry και ο δείκτης Shanghai Containerized Freight, και έχουν ανακάμψει μόνο μερικώς. Η ζήτηση των αεροπορικών ναύλων τον Μάρτιο αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό σε 22 μήνες, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, η οποία προειδοποίησε για τις ζημιές από τα μέτρα προστατευτισμού.

  Σημάδι αδυναμίας
  Η συζήτηση περί εμπορικών πολέμων διατηρεί τους ναύλους κάτω από το ανώτατο όριο στο οποίο έφτασαν το 2018

  view

  Σε αυτό το πλαίσιο, πιθανώς δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γερμανία, όπου το εμπόριο αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% του ΑΕΠ, έχει παρουσιάσει δυσμενέστερες επιδόσεις. Η τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη ήταν κάτω από το μέσο όρο της ευρωζώνης κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2018, υποχωρώντας στο 0,3% από 0,6%. Η ανάπτυξη των εξαγωγών επιβραδύνεται και οι ιδιωτικές επενδύσεις εξασθενούν.

  Έλλειψη εμπιστοσύνης
  Δείκτες όπως ο ZEW δείχνουν μια ζοφερή προοπτική για τη γερμανική οικονομία όσον αφορά στις εξαγωγές

  View


  Και οι εκτιμήσεις λένε ότι θα επιδεινωθούν τα πράγματα. Το Ινστιτούτο Ifo περιέκοψε τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας στο 1,8% για το τρέχον έτος και το επόμενο, "δείχνοντας” στο εμπόριο. Η κατασκευαστική εμπιστοσύνη έχει υποχωρήσει από τον Ιανουάριο σε χαμηλό σχεδόν δέκα μηνών. Ο δείκτης ZEW των προσδοκιών για τη γερμανική οικονομική ανάπτυξη έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012. Αν και ο αντίκτυπος από αυτές τις αλλαγές δεν έχει εμφανιστεί ακόμη σε επίσημα στοιχεία και το κλίμα εμπιστοσύνης μπορεί να αντιστραφεί για περισσότερους από έναν λόγους, οι επιπτώσεις του εμπορίου είναι πραγματικές.

  Οι ΗΠΑ είναι η κορυφαία εξαγωγική αγορά της Γερμανίας, απορροφώντας το 8,7% των αγαθών που αποστέλλει στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Τα μέταλλα είναι ένα πράγμα, αλλά τα αυτοκίνητα και τα κεφαλαιουχικά αγαθά είναι ένα άλλο. Το να δει κανείς έναν Αμερικανό Πρόεδρο να απειλεί με επώδυνους δασμούς στα γερμανικά αυτοκίνητα - ακόμα κι αν ο εν λόγω Πρόεδρος έχει οικογενειακούς δεσμούς με τη Βαυαρία - θα είναι αρκετό για κάποιους επιφυλακτικούς CEOs να διατηρήσουν διστακτική στάση πριν προχωρήσουν σε μεγάλες επενδύσεις.

  Αυτοκίνητα και όχι μόνο
  Οι εξαγωγές γερμανικών αγαθών το 2017 με βάση το ποσοστό κάθε κλάδου
   

  View

  Το παγκόσμιο εμπόριο είναι επίσης πολυμερές και πολύπλοκο και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και οι δασμοί που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να πλήξουν την Κίνα μπορούν να καταλήξουν να πιέσουν και την Ευρώπη. Οι ανησυχίες ότι τα φθηνά αγαθά που προορίζονται για τις ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταλήξουν στην ΕΕ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους τοπικούς παραγωγούς, φαίνονται δικαιολογημένες. Και οι εφοδιαστικές αλυσίδες σίγουρα θα αισθανθούν τουλάχιστον κάποια αναστάτωση.

  Αν και είναι δελεαστικό να κατηγορούμε τη Γερμανία ως την αιτία πολλών προβλημάτων της Ευρώπης, δεδομένου ότι το εμπορικό της πλεόνασμα είναι τόσο υπερβολικό που έχει γίνει αντικείμενο κριτικής από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ, είναι δύσκολο να καταλάβουμε πώς θα αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα. Οι χώρες με επίκεντρο τις εξαγωγές, όπως η Σουηδία και η Ελβετία, προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα πλήξουν τις οικονομίες τους. Όσοι στο Ηνωμένο Βασίλειο χαίρονται στη σκέψη του Brexit καλά θα έκαναν να αναρωτηθούν πώς θα είναι να διαπραγματεύονται νέες εμπορικές συμφωνίες σε αυτό το περιβάλλον.

  Σίγουρα, τα χειρότερα ίσως δεν έχουν έρθει ακόμη και οι ΗΠΑ μπορεί να αποφύγουν να εμπλακούν σε ένα πλήρη εμπορικό πόλεμο. Αλλά ο αντίκτυπος των εμπορικών πιέσεων του Τραμπ είναι πραγματικός. Ακόμη και αν οι εντάσεις αποκλιμακωθούν, η ζημιά στις αποτιμήσεις των επενδυτών για την "Ευρώπη ΑΕ.” θα παραμείνει σταθερή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων