Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Ιουν-2018 00:29

  Υπάρχει ειδική θέση στην κόλαση για τους προμηθευτές της Apple

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Alex Webb

  Εάν παρέχετε εξαρτήματα για το iPhone, υπάρχουν δύο τρόποι για να μετριάσετε τον κίνδυνο του να σας "παρατήσει" η Apple: να δημιουργήσετε ένα εξάρτημα που είναι δύσκολο να παραχθεί ή να βρείτε νέους πελάτες.

  Η Dialog Semiconductor, η οποία αντλεί το 77% των εσόδων της από την κατασκευάστρια του iPhone, φαίνεται να ακολουθεί την τελευταία προσέγγιση. Βρίσκεται σε συζητήσεις για την εξαγορά της Synaptics, που αναπτύσσει τεχνολογία οθόνης αφής και αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων, η οποία είναι πολύ λιγότερο εξαρτημένη από την Apple όσον αφορά τις πωλήσεις.

  Η συμφωνία είναι μια σημαντική προσπάθεια για να απεγκλωβιστεί από το Cupertino, αλλά το μόνο που καταφέρνει είναι να αναδείξει την αδύναμη θέση της Dialog. Καθώς η Apple προσπαθεί να ενισχύσει την κατασκευή ημιαγωγών εντός της εταιρείας, οι κατασκευαστές chips που επικεντρώνονται στο πυρίτιο και σε συμφωνίες παραγωγής (συνήθως η Taiwan Semiconductor Manufacturing) για να κατασκευάσουν το προϊόν για την Apple είναι πολύ πιο ευάλωτες από όσες παρέχουν εξειδικευμένη τεχνογνωσία.

  Η επίδραση της Apple στις μετοχές

  Και οι δύο προμηθευτές επλήγησαν από την αποτυχία να εξασφαλίσουν συμβόλαια με την Apple

  View


  Οι μετοχές της Dialog έχουν υποχωρήσει, αφότου έγινε γνωστό τον Νοέμβριο ότι η Apple παράγει τα δικά της ισοδύναμα εξαρτήματα. Τον περασμένο μήνα, η Dialog περιέκοψε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις chips διαχείρισης ενέργειας φέτος, λέγοντας ότι η ζήτηση από την Apple μειώνεται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν.

  Αλλά και η Synaptics δέχτηκε πλήγμα, αφού η Apple αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει έναν σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη του επόμενου iPhone, επιλέγοντας αντ’ αυτού να χρησιμοποιήσει αισθητήρες 3D που ξεκλειδώνουν τη συσκευή ανιχνεύοντας το πρόσωπο του χρήστη.

  Η πιο ελπιδοφόρα ευκαιρία για τη Synaptics φαίνεται να είναι οι κινεζικές εταιρείες που χρησιμοποιούν σαρωτές σε φθηνότερες συσκευές. Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν θα είναι τόσο επικερδείς, όσο το να προμηθεύει κανείς την Apple, αλλά μειώνουν τον κίνδυνο του να χάσει πελάτες.

  Για να λειτουργήσει η συνεργασία, η Dialog θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα να "γλυκάνει” την προσφορά της: η Synaptics απέρριψε την προηγούμενη προσφορά ύψους 59 ανά μετοχή σε μετρητά από τη Dialog τον Μάρτιο, σύμφωνα με το CNBC. Μία αγορά σε αυτό το επίπεδο θα καθιστούσε το καθαρό χρέος της Dialog περισσότερο από τέσσερις φορές υψηλότερο από τα εκτιμώμενα Ebitda του 2019 - σε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσό συγκριτικά με παρόμοιες εταιρείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

  Αντιθέτως, η στρατηγική της AMS έχει πολλά να διδάξει. Η αυστριακή κατασκευαστική chips, η οποία έχει πλέον τον υψηλότερο δείκτη χρέους συγκριτικά με τις παρεμφερείς με τη Dialog εταιρείες, έχει χρησιμοποιήσει τα τελευταία τρία χρόνια αυτό το πλεονέκτημα για να αγοράσει αρκετές εταιρείες με εμπειρία σε αισθητήρες 3D.

  Αυτή η προσπάθεια τώρα αποδίδει, με τα έσοδα φέτος να αναμένεται να είναι τριπλάσια από αυτά του 2016. Αντί να επεκταθεί στην τεχνολογία με βάση το πυρίτιο, η AMS στράφηκε σε υλικά όπως το γυαλί και το αρσενίδιο γαλλίου - καθιστώντας τον εαυτό της πολύ πιο προστατευμένο απέναντι στην Apple που θα μπορούσε να κατασκευάσει παρόμοια προϊόντα.

  Αντί να αποκτήσει εξειδίκευση σε σχέδια και υλικά που είναι πιο δύσκολο να μιμηθεί κανείς, η Dialog φαίνεται να ψάχνει έναν τρόπο να μειώσει την εξάρτησή της από την Apple. Η Dialog θα μπορούσε να αποκτήσει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, αλλά η προθυμία της να αφιερωθεί σχεδόν αποκλειστικά στο να εξασφαλίσει μία μόνο συμφωνία, υπογραμμίζει τη θλιβερή κατάστασή της.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων