Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Ιουν-2018 00:48

  Η τουρκική λίρα δεν δείχνει να περιμένει αύξηση των επιτοκίων

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Marcus Ashworth

  Όταν κανείς δει κάτι με τα μάτια του, το πιστεύει.
   
  Μετά το sell off της τάξης του 20% της τουρκικής λίρας φέτος σε σχέση με το δολάριο - το οποίο οφείλεται στον διπλάσιο σε ποσοστό πληθωρισμό και τις πολιτικές παρεμβάσεις στην κεντρική τράπεζα - είναι κατανοητό ότι το νόμισμα δεν ενεργεί σαν να περιμένει αύξηση των επιτοκίων.
   
  Χειροτερεύει

  Μια αύξηση-έκπληξη των επιτοκίων- και ένα πλαίσιο για αυστηρότερη πολιτική - δεν διέσωσαν την τουρκική λίρα

  View


   
  Ωστόσο, αυτό ακριβώς θα πρέπει λογικά να συμβεί στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας στις 7 Ιουνίου. Ο πιο καθοριστικός παράγοντας θα πρέπει να είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαΐου. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,15%, συγκριτικά με το 10,85% του Απριλίου.
   
  Οι φορείς χάραξης δημοσιονομικής πολιτικής κατέστησαν σαφές ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων, οπότε η απόφασή τους θα πρέπει να ειλημμένη.
   
  Αλλά, είναι;
   
  Η κεντρική τράπεζα δημοσίευσε την Τετάρτη μια σύνοψη της έκτακτης συνεδρίασης της 23ης Μαΐου, κατά την οποία οι αξιωματούχοι αύξησαν τα επιτόκια από το 13,5% στο 16,5% για να αποτρέψουν την υποτίμηση του νομίσματος. Στη σύνοψη περιλαμβανόταν και η φράση: "οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό, η συμπεριφορά των τιμών και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον πληθωρισμό θα παρακολουθούνται στενά και, εάν χρειαστεί, θα υπάρξει περαιτέρω νομισματική σύσφιξη”.
   
  Αυτή η πρόταση είχε ενταχθεί στη δήλωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της 25ης Απριλίου, αλλά η παράλειψή της από την ανακοίνωση του Μαΐου έδωσε την εντύπωση ότι η κεντρική τράπεζα μετατοπίστηκε σε μια πιο ουδέτερη στάση για τη νομισματική πολιτική. Η αποκατάσταση της φράσης υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια, αν χρειαστεί.
   
  Μόνο σε αυτή τη βάση, αναμένει κανείς ότι η λίρα θα ενισχυθεί λίγο, αλλά δεν θα καταφέρει να εκτοξευτεί. Αν και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει τις ευθείς παρεμβάσεις του σχετικά με το πώς οι αξιωματούχοι θα πρέπει να εφαρμόζουν τη νομισματική πολιτική, οι επενδυτές φαίνεται ότι θα χρειαστούν πολύ καιρό για να ξεχάσουν την επιθυμία του να παρέμβει στην ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
   
  Θα πίστευε κανείς ότι θα έδειχναν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη. Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, Κεμίλ Ερτέμ, τόνισε το "πράσινο φως" για μια κίνηση στη νομισματική πολιτική, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα έχει περιθώριο να αυξήσει τα επιτόκια ξανά. Αλλά το γεγονός ότι ο σύμβουλος του Προέδρου πρέπει να στηρίξει αυτό που έχει ήδη πει η κεντρική τράπεζα, υπερτονίζει το σημαντικότερο πρόβλημα - με τις προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου μόνο τρεις εβδομάδες μακριά, δεν είναι σαφές ότι η κεντρική τράπεζα θα έχει το θάρρος να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων.
   
  Ακόμη και αν το έκανε, η αύξηση θα έπρεπε να είναι σημαντική για να αλλάξει η προοπτική για το νόμισμα. Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση τώρα, η υποτίμηση του νομίσματος είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσει τον πληθωρισμό και οι αξιωματούχοι θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια πολύ υψηλότερα για να θέσουν υπό έλεγχο τις τιμές, συγκριτικά με το αν είχαν ενεργήσει νωρίτερα.
   
  Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg την Παρασκευή, τρεις οικονομολόγοι δεν προβλέπουν καμία αλλαγή στα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας την Πέμπτη από το σημερινό 16,5% και δύο αναμένουν αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης. Το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις είναι τόσο διχασμένες, δείχνει την έλλειψη εμπιστοσύνης στις επίσημες τουρκικές δηλώσεις.
   
  Τα ερωτήματα σχετικά με την πολιτική των κεντρικών τραπεζών δεν αποτελούν τη μόνη πηγή πίεσης για την λίρα. Την Πέμπτη, ο Ερντογάν δήλωσε:
   
  "Καλώ τους πολίτες που κατέχουν λογαριασμούς σε ξένο νόμισμα να τα μετατρέψουν σε τουρκική λίρα. Ας δώσουμε όλοι ένα μάθημα σε όσους προσπαθούν να χτυπήσουν την οικονομία και τη σταθερότητα της Τουρκίας μέσω της ισοτιμίας του συναλλάγματος της χώρας".
   
  Δεν πρόκειται για μία δήλωση που λέει ότι οι εκροές συναλλάγματος πρέπει να ελεγχθούν, αλλά δεν είναι και πολύ μακριά. Και ακόμη και ένας υπαινιγμός για αυτό, σε μια οικονομία με έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 5,5% του ΑΕΠ, προκαλεί τρόμο. Θα ήταν οικονομική τρέλα, για μια οικονομία τόσο ανοιχτή όσο η Τουρκία, η οποία εξαρτάται τόσο από την εξωχώρια χρηματοδότηση.
   
  Και την Παρασκευή, ο Ερτέμ ανέφερε ότι υπάρχουν φήμες για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας λόγω της αδυναμίας της λίρας. Μετά από τις παρατηρήσεις του, η λίρα είχε τη χειρότερη επίδοση εκείνη την ημέρα μεταξύ των παγκόσμιων νομισμάτων.
   
  Με την σχεδόν σίγουρη επανεκλογή του, ο Ερντογάν θα κερδίσει σημαντικά μεγαλύτερες εξουσίες και οι επενδυτές είναι πολύ ανήσυχοι σχετικά με το πόσο χρόνο θα διαρκέσουν οι "καταπραϋντικές” δηλώσεις υπέρ της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας και της δέσμευσης για ανοιχτές αγορές - δεν χρειάζεται κανείς και μνήμη ελέφαντα για να θυμηθεί ότι αυτός είναι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι τα υψηλότερα επιτόκια προκαλούν ταχύτερο πληθωρισμό και ότι είναι καθήκον του να ελέγχει τη νομισματική πολιτική.
   
  Οι αγορές συναλλάγματος θα διατηρήσουν την αυξημένη ανησυχία τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κατά συνέπεια, η αδυναμία της λίρας θα απαιτήσει πολύ υψηλότερα επιτόκια, μαζί με μια ουσιαστική αλλαγή στάσης του Ερντογάν, για να αντιστραφεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων