Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Μαϊ-2018 11:52

  Τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με την Ιταλία

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Τι θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με την Ιταλία

  Aπό την συντακτική ομάδα του Bloomberg View

  Η κρίση στην Ιταλία είναι επίσης μία κρίση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα λαϊκιστικά κόμματα που κέρδισαν στις τελευταίες ιταλικές εκλογές και ελπίζουν να συγκεντρώσουν ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά στις επόμενες, έχουν πολύ λίγα κοινά σημεία. Τους ενώνει η επίρριψη ευθυνών στην Ε.Ε. για τα προβλήματα της Ιταλίας. Κάνουν λάθος σε αυτό, και τώρα η Ευρώπη θα πρέπει είναι πολύ προσεκτική στο πώς θα παίξει τα χαρτιά της. 

  Η πολιτική αναταραχή που επικρατεί, απέχει πολύ ακόμη από το να λάβει τέλος. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και πρώην αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρλο Κοταρέλι, πασχίζει να σχηματίσει μία προσωρινή κυβέρνηση. Ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα, μπορεί σύντομα να αναγκαστεί να προκηρύξει νέες εκλογές. Είτε οι επόμενες κάλπες στηθούν σύντομα ή μετά ένα διάλειμμα τεχνοκρατών στην κυβέρνηση  (η οποία είναι πολύ πιθανό να μην λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της βουλής), το μέλλον της Ιταλίας στο ευρώ θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. 

  Είναι ένα στοίχημα που η Ευρώπη πρέπει να κερδίσει - αλλά για να το καταφέρει αυτό θα χρειαστεί ένα μείγμα ευελιξίας και αυτοσυγκράτησης. 

  Την Τρίτη ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Ότινγκερ, δήλωσε σε συνέντευξή του: "Η ανησυχία αλλά και η προσδοκία μου είναι ότι οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν ότι οι εξελίξεις στις αγορές, στα κρατικά ομόλογα και στην ιταλική οικονομία, θα μπορούσαν να επηρεαστούν τόσο δραστικά, ώστε να χρησιμεύσουν ως ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν λαϊκιστές της δεξιάς και της αριστεράς”. Είπε μάλιστα κάτι ακόμη πιο ξεκάθαρο - ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα δώσουν ένα μάθημα στους Ιταλούς ψηφοφόρους. Η δήλωση αυτή έδωσε χαρά στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και τη Λέγκα. Ο επικεφαλής της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι δήλωσε: "Είναι αναίσχυντοι στις Βρυξέλλες”. 

  Ο Ότινγκερ είχε δίκιο αλλά δεν ήταν καλό που το είπε. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να περιμένει ότι θα νικήσει τον συνασπισμό στη μάχη για το ποιος θα κερδίσει την κοινή γνώμη  σίγουρα όχι με αυτόν τον τρόπο. 

  Έως τώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μείνει εντελώς σιωπηλή, αλλά οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί και υπάρχουν σημάδια μετάδοσης στην Πορτογαλία, την Ελλάδα και την Ισπανία. Τι θα συμβεί αν οι Ιταλοί λαϊκιστές στηρίξουν την εκστρατεία τους στο αίτημα για μία ειδική, εκτός κανόνων στήριξη από την κεντρική τράπεζα; Η ΕΚΤ θα είναι υποχρεωμένη να πει όχι και η Γερμανία θα επιμείνει. 

  Παρότι είναι αλήθεια ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη από την ΕΚΤ θα πρέπει να ασκούνται με ευελιξία, και πως ειδικότερα οι κανόνες για τον προϋπολογισμό πρέπει να βελτιωθούν, δεν μπορούν απλώς να παραμεριστούν, όπως απαιτούν οι λαϊκιστές, χωρίς να υπονομευθεί η οικονομική ακεραιότητα ολόκληρου του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

  Την ίδια στιγμή, η Ε.Ε. οφείλει να αναγνωρίσει ότι ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα της Ιταλίας είναι δικαιολογημένο: Οι χειρισμοί της Ένωσης στην προσφυγική κρίση ήταν αξιοθρήνητοι. Οι εταίροι της, άφησαν την Ιταλία σε μεγάλο βαθμό μόνο να αντιμετωπίσει κάτι που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ιταλία θα έπρεπε να λάβει περισσότερο στήριξη για το κόστος της διάσωσης και διαχείρισης των μεταναστών και οι αιτούντες άσυλο θα έπρεπε να καταμεριστούν πιο δίκαια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν είχε γίνει έτσι, οι ιταλικές εκλογές μπορεί να είχαν άλλο αποτέλεσμα. 

  Αντί να κάνουν κήρυγμα - ή να παραδοθούν - οι ηγέτες της Ε.Ε. Θα πρέπει να αναγνωρίσουν την αποτυχία τους στο προσφυγικό, μετά να υπενθυμίσουν στην Ιταλία ότι είναι ένα πολύτιμο μέλος του ευρωσυστήματος, ότι επωφελείται σε μεγάλο βαθμό από αυτό και ότι η ιδιότητα του μέλους συνοδεύεται από δικαιώματα και υποχρεώσεις. 

  Οι Ιταλοί θα πρέπει να καταλάβουν από μόνοι τους τι διακυβεύεται στο μέλλον τους με την Ε.Ε. Στις τελευταίες εκλογές, οι λαϊκιστές δεν τόλμησαν να προτείνουν ρητά την αποχώρηση από το ευρώ κι αυτό διότι μία τέτοια πορεία θα ήταν καταστροφική για την οικονομία της Ιταλίας. Η συμμετοχή της στο ευρώ, είναι αυτή που κρατάει τα επιτόκια δανεισμού της αρκετά χαμηλά ώστε να εξυπηρετείται το τεράστιο ιταλικό χρέος. Ο δημοσιονομικός έλεγχος θα είναι πολύ πιο σκληρός και επιβεβλημένος έξω από το ευρώ. 

  Αυτά είναι τα επιχειρήματα που θα πρέπει να τονίζουν τα καθιερωμένα κόμματα της Ιταλίας. Αυτό είναι το μόνο που μπορούν να κάνουν οι ηγέτες της Ε.Ε. για να βοηθήσουν. Πρώτο στη λίστα είναι να στερήσουν την ευκαιρία στον συνασπισμό των λαϊκιστών να τους επιρρίψουν ευθύνες. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων